Rodzinne kombi 15k

14 Lut 2017, 18:22

Założyłem temat o rodzinnym kombi do 10k, ale jak to zwykle bywa - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Podniosłem kwotę do 15k (+2/3, jeśli naprawdę warto).

Podstawowe kryterium: bezpieczny (także dla dzieciaka na tyle - kurtyny) i ekonomiczny (nie psujący się - nie chodzi o spalanie), czujniki parkowania no i benzyna.

Z automatycznej/hydrauliczne skrzyni się chyba trochę wyleczyłem, bo są to skrzynie 4 biegowe, zwiększają spalanie i ponoć awaryjne.

Nieawaryjna jest ponoć Avensis, tylko ponoć lepsza po lifcie? Co sądzicie o tej? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Niby Avensis miała lift w 2006, ale ta nie wygląda jak po lifcie? Jedyny problem to biała tapicerka :-/

Pod uwagę biorę też fabię i fiat chroma, ale nie wiem jak z ich jakością. Też są Citroen C5 i 406, ale nie miałem się im czasu przypatrzeć. Każdy mnie też ostrzega przed francuzami.
rysic
Początkujący

Auto: astra 1

14 Lut 2017, 18:58

Znalazłem! Lift był we wrześniu 2006, czyli ten model nie załapał się.
Czy to oznacza, że będzie miał problemy z zawieszeniem i silnikiem, które miały przedliftowe modele?
rysic
Początkujący

14 Lut 2017, 20:40

Problemy "z silnikiem" dotyczyły diesla a jakieś poprawki w zawiasie były zrobione jeszcze przed liftem (zresztą co to za różnica skoro 10 letnie auto już raczej nie śmiga na fabrycznych częściach)
Co do ogłoszenia - jedna z najtańszych z tego rocznika/z tym silnikiem, komis, odpuściłbym. Jeśli masz blisko to zobacz, ale nie podpalaj się.
IMO 407 (bo pewnie o niego chodziło) i C5 to na pewno ciekawsze opcje niż avensis, lepszy stosunek cena/jakość. Szczególnie C5 2.0 na zawiasie hydro
Croma z benzyniakiem to mało popularny towar i podejrzewam, że budżet będzie za mały na coś konkretnego.
Fabia to w ogóle jakiś żart, dwa segmenty niżej niż reszta.

Popatrz na lagunę mk2 po fl, s60, vectra c/signum, mondeo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Lut 2017, 21:30

Staram się nie napalać ;-)
Niestety trochę daleko: Wrocek-Wawa

Tak, 407 :-)

Crome kilka sztuk jest:
[link do oferty na Allegro wygasł]
One są w lepszym roczniku niż avensis.
rysic
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...
    Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...