Rodzinne Kombi do 60 tys nowe z salonu, 3 typy na dzień dzisiejszt

04 Paź 2016, 12:27

Witam! :)

Chcielibyśmy z zona zakupić kombi do ok 60 tys nowe z salonu, auto będzie brane w leasing, nasza córeczka ma rok wiec wożenie wózka w obecnej Astrze 3 H jest dość nie komfortowe. Przeglądam juz strony dealerow i mniej więcej mamy 3 typy aut ktore rozważamy, na pewno autko musi byc w benzynie z w miare dobrym silnikiem i ew. mozliwoscia instalacji LPG ale to nie musi.
Zawsze chcialem w aucie automat ale taka przyjemnosc to mniej wiecej dodatkowe 5tys zlotych niestety.

Auta ktore rozwazamy to :

1. Skoda 3 Fabia kobi, cenowo spelnia kryteria, wyposazenie wersja Joy, silnik 1.2 TSI/81 kW (110 KM) cena: 57 800 zł

2. Renault CLIO GRANDTOUR, silnik Energy TCe 90. wersja wyposazenia: Limited w cenie 55 350 lub Intens: 60 150

3. Fiat Tipo Kombi który niestety jeszcze nie jest dostepny u nas wiec cenowo nie wiem do końca jak będzie wychodzil, wersja sedan cenowo przedstawia sie calkiem ok wiec jeśli kombi będzie powiedzmy 5tys droższa od sedan to z silnikiem 1.6 E-Torq 16v 110 KM AT i wyposazeniem EASY powinna kosztowac ok 63tys

Wszystkie ceny podalem w wersji katalogowiej bez zadnych znizek, pewnie obnizke o 5 - 8 tys mozna jeszcze wynegocjowac.

Jeśli chodzi o pojemność bagażnika to na pewno Fabia ma ponad 100L większy od Renault, z wygladu i wyspoazenia bardziej podoba nam sie Clio ale bagażnik jednak przemawia na korzyść Fabi, nie wiem do konca jak bedzie z Tipo.

Jeszcze do Fabii to ma takie same wymiary jak Rapid Spaceback ktora pojemnosc bagaznika ma ok 415l ale za to pasazorowie z tylu maja wiecej, a z tego co czytalem Fabia raczej pod tym wzgledem wypada srednio.

To tak na szybko pisane, nie spieszy nam sie z zakupem auta, moze warto poczekac na premiere Tipo ewentualnie na wyprzedaze modeli z 2016r w styczniu mniej wiecej.

Czy ktos moze cos powiedziec o wyzej wymienionych modelach, plusy, minusy, uwagi ? Ewentualnie polecic jakis inny model w podobnej cenie ?

Tak jak pisalem wczesniej zalezy mi nam na:
- benzyna
- kombi
- w miare pojemny bagaznik, wozek dzieciecy itp
- fajnym wyposazeniu, komputer, tempomat i innych bajerow jesli mozliwe w tej cenie :)
- automatycznej skrzyni biegow jesli bylaby dostepna w tej cenie
- mniej istotne jest instalacja LPG, Skoda widzialem oferuje opcje z fabryczna instalacja za dodatkowa oplata ok 3tys zł
Mankin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Astra 3 H
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

04 Paź 2016, 16:56

Ja bym odpuścił te małe autka z kufrem typu Fabia i Clio i skupił się na jakimś małym VANie.
Ode mnie Hyundai ix20 i Kia Venga z prostymi silnikami 1,6
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

04 Paź 2016, 17:42

Popieram ix-20, żona się przymierzała do niego jako następcę pandy i mnie się bardzo podobał, ale pewnie skończy się na 500L, (który też polecam pod uwagę-miejsca więcej niż w ix-20)bo jest pozytywnie nastawiona do fiata-szczególnie wspomaganie city przypadło jej do gustu w pandzie i teraz nie wyobraża sobie auta ze słabszym wspomaganiem :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

04 Paź 2016, 20:17

dzida napisał(a):Ja bym odpuścił te małe autka z kufrem typu Fabia i Clio i skupił się na jakimś małym VANie.
Ode mnie Hyundai ix20 i Kia Venga z prostymi silnikami 1,6

Tylko taki jest właśnie sens małego auta z kufrem dla rodziny. Wsadź wózek i zakupy do bagażnika ix20/vengi. W Fabii/Clio bez problemu kosztem miejsca z tyłu i niższą pozycją za kółkiem.

Mankin napisał(a):To tak na szybko pisane, nie spieszy nam sie z zakupem auta, moze warto poczekac na premiere Tipo ewentualnie na wyprzedaze modeli z 2016r w styczniu mniej wiecej.

Na wyprzedaż modelu z Tipo bym nie liczył zwłaszcza w kombii. Ewentualnie sedana po demo - mieszane uczucia mam do podemówek. Generalnie to samochód na który się czeka tak długo jak na pierwszego "Kaszkaja z małym dizlem". Kolega zamówił sedana i czekać będzie 2 miesiące.

Jak się nie śpieszysz to poczekałbym właśnie na Tipo w kombii i zobaczył jak to będzie wyglądało. Z drugiej strony jestem osobiście przeciwnikiem kupowania aut z pierwszych roczników produkcji ze względu na choroby wieku dziecięcego. Nie mniej jednak Tipo kusi zestawem 1,6 z tym automatem Aisina - do miasta bomba. Na trasę to wiadomo, że jest za słaby.

Ewentualnie i30 wagon 1.4 MPI. i30 w ogóle jest genialnie rozplanowany i ma mega miejsca w środku jak na ten segment i kolejną generacją jest coraz lepszy. Zdecydowanie warto wybrać się do salonu, żeby go obejrzeć i się przejechać ;)
GorącyMarian
Początkujący

Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

04 Paź 2016, 20:28

GorącyMarian napisał(a):Tylko taki jest właśnie sens małego auta z kufrem dla rodziny. Wsadź wózek i zakupy do bagażnika ix20/vengi. W Fabii/Clio bez problemu kosztem miejsca z tyłu i niższą pozycją za kółkiem.

To może obrazkami przytoczę:
Fabia:
Zdjęcie
Venga/ix20:
Zdjęcie

W Hyundaiu/Kii jest suwana tylna kanapa oraz podwójna podłoga, co zwiększa możliwości aranżacji (na fotce ani odsunięta do przodu, a podłoga wyżej). W dodatku jest szerzej, bo auto oparte na i30/Cee'd, a nie i20/Rio (odpowiedniku Fabii).
Ostatnio edytowany przez dzida, 04 Paź 2016, 20:30, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Paź 2016, 20:30

Wszystko tak ;) I dodaj wyższy próg załadunkowy ;) Wiem, bo żona powiedziała, że jak to kupimy to sam będę po zakupy jeździć :P

@edit: No i przeto ix ma 430L pojemności bagażnika a fabia kombi 530L :P

Wiem, się czepiam. Spojrzałem jeszcze do broszury:P
Ostatnio edytowany przez GorącyMarian, 04 Paź 2016, 20:32, edytowano w sumie 1 raz
GorącyMarian
Początkujący

04 Paź 2016, 20:32

No to już inna kwestia, bo sam nie jestem fanem wysokich aut ale ilość miejsca w środku za to dobra dla małej rodzinki, a fotelik i dziecko lepiej się usadawia wtedy (nie moje klimaty) :D

edit: Wiesz jak to jest z tymi litrami (doliczają schowki, wnęki itp.). Lepiej iść z miarką do salonu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Paź 2016, 21:09

Potwierdzam I30 to naprawdę funkcjonalne auto. W marcu do sprzedaży wchodzi nowy model, więc na obecny z wyprzedaży rocznika powinny być spore rabaty. Od siebie dorzuciłbym jeszcze Leona 3 1.2 TSI. Jakość wykonania, przestronność i wyposażenie porównywalne z I30 a autko posiada dużo bardziej dynamiczny silnik i lepiej się prowadzi. W dobrej promocji powinieneś dostać takiego w granicach 60k.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

05 Paź 2016, 07:38

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi :)

Zgadzam sie ze autka Fabia i Clio przezemnie wymionone jest to segment B wiec raczej malutkie kombi ale w przystepnych cenach.

Chyba jednak warto poczekac do stycznia i liczyc na jakies spore rabaty z okazji wyprzedazy rocznika, Leon bardzo ladne autko ale ceny kombi w takich wersjach jak Reference, Style i FR zaczyna sie od 70tys, FR nawet +80tys :)

I30 mialem juz nawet kupowac uzywanie w poprzednim miesiacu za ok 40tys zlotych, rocznik 2013 z przebiegiem 25 tys ale okazalo sie po wykupioeniu raportu VIN ze autko bylo po szkodzie calkowite wiec odpuscilem.

Kupic uzywane auto obecnie, sprawdzone, nie bite jest naprawde ciezko.

Zaraz popatrze na reszte modeli polecanych przez was.

Gdyby ktos mial cos jeszcze do dodania, ewentualnie model do polecenia to bardzo prosze :))
Mankin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Paź 2016, 10:08

IX-20 odpada, za maly :)

i30 fajne autko, jakby sie udalo kupic w dobrej cenie to jak najbardziej, i40 byloby lepszym wyborem ale to juz inny budzet.

Fiat 500L niestety rowniez kompakt-minivan, maly bagaznik :/
Mankin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Paź 2016, 13:10

To skoro używane nie odpadają całkowicie, to nie warto rozejrzeć się za używką, tylko dokładnie je sprawdzając? Przecież nie wszystkie są spawane z czterech różnych :-)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

05 Paź 2016, 13:15

Nie mam sily na to sprawdzac kazde auto, placic za przeglady, raporty VIN itd szczegolnie, ze wiekszosc aut uzywanych ktore nam sie podobaly sa w odlegosci wiekszej niz 100-200 KM :)
Mankin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Paź 2016, 19:56

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] da sie za 60k kupic leona ST
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

05 Paź 2016, 22:26

Spójrz jeszcze na Citroena C3Picasso. Wygląd spodobał się bardzo żonie - dla mnie zajeżdża gejem. Jazda już za to bardzo przyjemna. Wykonywałem próbę z wózkiem - spacerówka Navington (nie mała) i jest ok. Bagażnik w tym segmencie satysfakcjonujący. Silnik PSA 1.2 litra 3 cylindry - przy uruchomieniu trochę zarzuca ale jeździ wyśmienicie. Auto w Twoim budżecie dobrze wyposażone. Wewnątrz wygodne. Dla mnie niepewność co do silnika w perspektywie 10 lat eksploatacji nie pozwala podjąć decyzji o zakupie.

Jeździłem już prawie wszystkim dla rodzin z dziećmi z tego segmentu - Venga i ix30 mają bagażnik podwójnej głębokości - tego nie widać na zdjęciu - są pojemne ale na torby etc. Wózek tam zajmował sporo miejsca.
MOST74
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H Kombi
Silnik: 1.3 CDTI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

06 Paź 2016, 02:43

MOST74 napisał(a):Dla mnie niepewność co do silnika w perspektywie 10 lat eksploatacji nie pozwala podjąć decyzji o zakupie.

1.2 pure tech bardzo fajny silnik. Trochę za słaby ale do miasta git. W 3city i Wawie jeździ tego od groma na taksach od 3 lat (301/C Elysse) z LPG. Niektóre po 200 tyś i nic się nie dzieje. Tyle, że są słabe. Włączysz klime to dramat.
GorącyMarian
Początkujący