REKLAMA
Cześć.
Powoli zaczynam dojrzewać do zmiany swojego samochodu, jakim jest Seat Toledo 1.9 Tdi (110KM) z 2000r. Jest to mój pierwszy i jak na razie jedyny samochód. Mam go już od 9 lat i zaczynają mu dolegać choroby wieku dojrzałego Samochód generalnie jest świetny, praktycznie niezawodny i wygodny ale doszliśmy razem z żoną do przeświadczenia, że chcemy w końcu wymienić go na coś nowszego i trochę bardziej praktycznym bagażnikiem bo ten ma mały otwór załadunkowy, choć sam w sobie jest bardzo pojemny. Z mechanicznego punktu widzenia miałem tylko dwie awarie przez ten czas, jakimi była wymiana zepsutego alternatora i jakiegoś czujnika od silnika, który uziemił mnie na trasie. Do tego trochę problemów z wilgocią, elektryką szyb, alarmem, zamkami. Nic poważnego, samochód do, którego leje się diesla i się po prostu jeździ. Tyle jeśli chodzi o to czym obecnie jeżdżę .
Mamy jedno dziecko, drugie w planach więc kombi jak najbardziej wskazane a jeśli chodzi o Suva to już wizualne upodobania żony. Rocznie nie jeżdżę dużo, przez 9 lat przejechałem 80tys z czego ponad połowa to długie trasy urlopowe po Polsce i Europie. Myślę, że 10 tys rocznie nigdy nie przekroczyłem choć dokładnie tego nie sprawdzałem nigdy. Większość tras to drogi pomiędzy miastami, ponad 100km jednorazowo. Po mieście jeżdżę stosunkowo mało, jeden, dwa razy w tygodniu na zakupy.
Zależy nam na tym aby samochód był jak najmniej awaryjny, trwały i tani w eksploatacji, kupujemy go z myślą o ok. 8-10 latach użytkowania. Rzeczą oczywistą jest Nasza chęć posiadania auta jak najmłodszego i z niskim przebiegiem ale z drugiej strony w używanych autach nie patrzy się na rocznik ale na stan. Jeśli chodzi o silnik to dobrze by było aby nie ustępował osiągom 1.9Tdi, które mnie zadowalają i pozwalają na dynamiczną i bezpieczną jazdę. Co do konkretnych modeli i marek samochodów nie mamy żadnych preferencji ani uprzedzeń.
Po dziewięciu latach jazdy dobrze wyposażonym Seatem mam krótką listę rzeczy w jakie chciałbym aby był wyposażony nowy nabytek:
-tempomat
-elektryczne szyby przód i tył
-elektryczne lusterka
-automatyczna klimatyzacja
-dobre nagłośnienie
- brak skórzanej tapicerki
Nasz budżet to ok. 40000 PLN. Doradzicie?