Rodzinne, pojemne kombi

22 Cze 2017, 22:15

Witam szanownych forumowiczów. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zmiany swojej E46 330cd na jakieś większe, wygodniejsze rodzinne autko w kombi. Tutaj pojawia się problem gdyż ciężko mi się na cokolwiek zdecydować.
Chciałbym połączyć pojemność bagażnika z komfortem i wygodą podróżowania przy taniej eksploatacji. Zaznaczam iż na osiągach zbytnio mi nie zależy, dość sobie już poszalałem bmw i czas przyszedł na coś spokojnego co będzie powolutku, monotonnie się toczyć do wybranego celu :) :)
Od samochodu oczekuje
- taniej eksploatacji
-pojemnego bagażnika
-wygody i komfortu, nie to co w e46 gdzie jest już dla mnie za nisko i za twardo
-w miarę młodego rocznika

Mam kilka typów modeli między, którymi się zastanawiam:
1. Kia ceed 1.6crdi 90M lub 115KM min 2009r lift ewentualnie 1,4 benzyna
Wydaje mi się że to byłby idealny samochód jak na moje wymogi tanie, oszczędne i bagażnik 530l, lecz jak z jakością tego wozidła po kilku latach? Chciałbym, żeby przyszłe autko posłużyło mi min 5 lat
2. Ford Mondeo Mk4 min 2008r również pojemny bagażnik. Tutaj boję sie troche diesli i czy alternatywą dla koła dwumasowego byłby automat?
3 Renault Laguna III.

Zastanawiam się jeszcze nad Mercedesem w203 lub w211, ale koszty utrzymania mogą być bardzo wysokie. Szczególnie, jeśli chodzi o zawieszenie w e klasie.
Liczę na Waszą pomoc i może podacie mi również jakies ciekawe propozycje kombi do ok 25tys jak i w sumie coś ze starszych solidnych roczników do 15 tys zl. Pozdrawiam :)
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Cze 2017, 08:39

Solnik napisał(a):1. Kia ceed 1.6crdi 90M lub 115KM min 2009r lift ewentualnie 1,4 benzyna
Wydaje mi się że to byłby idealny samochód jak na moje wymogi tanie, oszczędne i bagażnik 530l, lecz jak z jakością tego wozidła po kilku latach? Chciałbym, żeby przyszłe autko posłużyło mi min 5 lat
2. Ford Mondeo Mk4 min 2008r również pojemny bagażnik. Tutaj boję sie troche diesli i czy alternatywą dla koła dwumasowego byłby automat?
3 Renault Laguna III.

Trudno porównać komfort kompaktu z pełnoprawnymi przedstawicielami klasy D. Klasa D to jednak inny fotel, inne wygłuszenie, inne nagłośnienie, inne materiały i inna szerokość więc i przestronność, oraz inna stabilność przy wyższych prędkościach. Klasa D to połykacz kilometrów na autostradzie. Kompakt lepiej się sprawdzi jako auto do miasta i na trasę czyli jako samochód uniwesalny ale nie jest on ani do końca miejski ani autostradowy.
Z twoich typów laguna. Niezłe auto, bardzo niedocenione o bardzo dobrej cenie jako używane
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

23 Cze 2017, 08:40

Kia Ceed to segment C, nie będzie wygodniejsze od bejemwu.

Rzuć okiem na Kię magentis czy Hyundaia Sonatę - środek trochę plastikowy ale komfort na WIELKI plus.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

23 Cze 2017, 08:58

Magentis jak i sonata wyglądają bardzo ciekawie, lecz nie widzę tych samochodów w nadwoziu kombi.
Co do laguny 3 przez pewien była ona moim faworytem. Stylistyka z zewnątrz jak i wewnątrz jak najbardziej na plus, dosc wygodnie sie siedziało. Dobra cena, rocznik i wyposażenie względem innych marek. Trochę mniejszy bagaznik niz w mondeo czy ceed
Ale ze jest to francuz obawiam sie awaryjności elektryki itp itd
Jakii silniki polecacie w tej lagunie? Jak automat się sprawuje?
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Cze 2017, 09:57

Solnik napisał(a):Ale ze jest to francuz obawiam sie awaryjności elektryki itp itd

elektryka w samochodach to kable, bezpieczniki i aparaty oraz urządzenia kupowane od poddostawców. Dokładnie od tych samych od których kupują niemcy włosi czy japończycy a nawet chinczycy. pozostaje jedynie problem jakości montażu, udziwnień, prototypowych rozwiązań itd. A laguna jest stosunkowo prosta i nieźle wykonana. Pisanie o awaryjności francuskich samochodów w dzisiejszych czasach to bzdura bo właśnie laguna 3, citroen c5 mogą stanowić wzór dla niemieckich marek pokroju vw.
Niczego nie należy generalizować ale laguna 3 jest bardzo dobry niedoceniony samochód. Najlepszy silnik - benzyna 2,0 T
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser V8 4.5 D-4D Powerboost
    Land Cruiser V8 4.5 D-4D Powerboost rozwija moc 318 KM (o 46 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 740 Nm (w zakresie 1800-2800 obr./min., o 90 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Charakterystykę ...