Rodzinno-sportowy dobrze wyposażony samochód do 170 tyś

17 Wrz 2021, 20:45

Witam,

Szukam już od pewnego czasu nowego auta i że mam duże i specyficzne wymagania to potrzebuje pomocy bo nigdzie nie mogłem znaleźć tematu czy artykułu który by porównywał/omawiał samochody w takiej kategorii.

Szukam nowego samochodu do 170tyś które było by bardzo praktyczne, ale z odrobiną sportowego charakteru.

Moje najważniejsze wymagania:
- Benzyna, przynajmniej 8s do setki, nie ogromne spalanie, automat.
- Ładny design, sportowy, czarne dekoracyjne wykończenia nadwozia (bez chromu! :P).
- Komfortowy na co dzień, sportowy na okazje, musi być w miarę pojemny, w przyszłości zapewnie będzie musiał wozić wózek dla dziecka :)
- Wyposażenie bogate, raczej większość z tego co można wybrać, najważniejsze: bardzo wygodne fotele elektryczne z pamięcią i podgrzewaniem (mile widziany masaż/wentylacja), tempomat adaptacyjny (w korku i na autostradzie), dostęp bez kluczykowy, bagażnik el. otwierany, klima min 2 strefowa, dobrze działający system multimedialny (android auto), podgrzewana szyba przednia, itp. itd.

Z tego co znalazłem (a trochę szukałem) znalazłem Octavię RS(245km) oraz Cupra Formentor(190km) obie w bardzo bogatych wersjach, chodź Octavia pod względem wyposażenia(lampy matrix,. masaż), mocy i miejsca wygrywa. Cupra wygrywa designem (genialny wygląd wewnątrz jak i zewnątrz) i prawdopodobnie prowadzeniem (na jazdy oboma jestem umówiony na przyszły tydzień).

Czy myślicie że jest cokolwiek jeszcze na rynku co mogło by dorównać powyższym furom? :)
Co też uważacie o powyższych, serce mówi Cupra, rozum Octavia, a Wy?
Sasi
Nowicjusz

Auto: W planach

17 Wrz 2021, 21:05

A nie lepiej coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo w wersji kombi

albo za mniejszą kasę ale nie nowy:
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Wrz 2021, 21:18

AR Giulia
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Wrz 2021, 21:19

Dzięki za propozycje ;)

Mondeo odpada, zdecydowanie wolę coś nowego.

SuperB - też ciekawa opcja, ale podobnie wyposażony ale z słabszym silnikiem kosztuje ok 20tyś. więcej, a inaczej będzie duuużo biedniej wyposażony - tak więc raczej odpada, nie widzę nic co by mnie bardziej przekonało do SuperB niż Octavii.
Sasi
Nowicjusz

17 Wrz 2021, 21:29

No a ja widzę, jest to wyższa klasa i dużo więcej przestrzeni oferuje Superb względem kompaktowej Octavii....
Zawsze możesz poszukać 2,0/190 i pojechać na program na te 230 koni
demirbiras
Zaawansowany

17 Wrz 2021, 22:05

Giulia fajne autko ;) jednak chcąc je dobrze wyposażyć cena leci do góry jak szalona ;)

SuperB tak wiem że jest zdecydowanie przestronniejsza, Ale wydaje mi się że Octavia wystarczy, chodź może rzeczywiście zobaczę na żywo i porównam jak już będę na jeździe próbnej Octavią ;)
Sasi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uniknąć zderzenia samochodu z dziką zwierzyną?
    Zderzenie samochodu ze zwierzęciem wybiegającym na jezdnię może skończyć się tragicznie zarówno dla zwierzęcia jak i pasażerów pojazdu. W 2013 roku policja odnotowała aż 179 wypadków z udziałem zwierząt, ...

18 Wrz 2021, 07:28

demirbiras napisał(a):Zawsze możesz poszukać 2,0/190 i pojechać na program na te 230 koni

słyszałeś o czymś takim jak gwarancja?

Sasi napisał(a):Giulia fajne autko ;) jednak chcąc je dobrze wyposażyć cena leci do góry jak szalona ;)

zawsze możesz szukać gotowca stojącego w salonie

Z trochę mniejszych aut możesz zerknąć na kia proceed gt, skonfigurujesz "na bogato"
franccc
Stały forumowicz

18 Wrz 2021, 11:48

franccc napisał(a):słyszałeś o czymś takim jak gwarancja?

Tak słyszałem i mamy XXI wiek, strojenie dzisiaj aut jest bezinwazyjne i nie ingeruje w samochód tak że się traci gwarancje :yes:
3/4 aut dziś strojonych to auta na gwarancji
demirbiras
Zaawansowany

18 Wrz 2021, 14:17

Nie dość, że nieprawda to jeszcze jakieś dane wyssane z tyłka
Bez utraty gwarancji to sobie możesz powerboxa wpiąć o ile w ogóle zadziała a auto nie wysyła danych z parametrami pracy
franccc
Stały forumowicz

18 Wrz 2021, 15:11

Zastanawiam się tak szczerze dlaczego wypowiadasz się w tematach o których nie masz pojęcia? O jakich powerboxach mówisz które nie działają?
Pierwszy lepszy przykład z brzegu:
Zdjęcie

jedzie się do firmy która stroi auta od 15-20 lat i stroi ich więcej dziennie niż Ty miałeś przez całe życie i wpinany jest zewnętrzny moduł, który działa i taka Skoda ma 240 koni...
także warto poczytać, dowiedzieć się jakie sa rozwiązania a potem pisac.
demirbiras
Zaawansowany

18 Wrz 2021, 15:31

Przeanalizuj moją wypowiedź, zacytuj gdzie napisałem, że "powerbox nie działa" i wtedy pisz swoje wysrywy

Po pierwsze napisałem "o ile zadziała" a po drugie nie do każdego auta jest dostępny.
franccc
Stały forumowicz

18 Wrz 2021, 18:16

Traci się gwarancje po ingerencji w kompa..
Gość114260

18 Wrz 2021, 22:03

Dzięki za info o chiptuningu, rozważę to może kiedyś ale wolałbym żeby prosto z fabryki moc była w miarę wystarczająca do dynamiczniej (nie szaleńczej) jazdy. Ale teraz muszę wybrać auto, a gdybanie o chiptuningu i czy się traci gwarancję mi nie pomagają i nie do tego jest ten temat ;)
Sasi
Nowicjusz

20 Wrz 2021, 13:11

A co powiesz na S60?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi