Rodzinny, dużo miejsca, do 35 tys, benzyna/LPG

14 Cze 2018, 12:28

Witajcie!
Obecnie jeżdzę Berlingo z 2009r. benzynka, 7 foteli. Sprzedaję go i już byłem prawie zdecydowany by zmienić na Dacię Lodgy, rocznik 2015-16, ale tknęło mnie na Dodge'a Grand Caravana. Miejsca tam, że hoho, a tego potrzebuję dużo. Trójka dzieci, a to dopiero początek, jak zakładamy z żoną.
Caravan będzie żarł strasznie dużo, dlatego raczej bym patrzył już w gazie albo dopiero zakładał. 80% jazda po mieście. 5-7tys km rocznie. Parę razy w roku wypady po 150km. Już pisałem w innym temacie - niby Berlingo sprawne, pewne, ale nie czuję chemii między nami :D jeśli rozumiecie, o co chodzi.
Argumenty za Lodgy -
1. prościutkie auto,
2. nowsze, malutki przebieg,
3. bagażnik przy wszystkich fotelach jakiś jeszcze jest (w Berlingo nie ma żadnego).
4. koszty ekspolatacji (?)
5. Żona nie będzie się bała nim jeździć aż tak bardzo :)

Argumenty za Caravanem:
1. Wielkość (nie wiem sam czy to plus czy minus na moje jeżdżenie po mieście)
2. Nawet przy wszystkich fotelach zostaje jeszcze 900l bagażnika!
3. łatwiejszy dostęp do 3 rzędu
4. więcej miejsca w całym aucie
5. komfort jazdy

W caravanie pewnie w III rzędzie dwa foteliki, w II rzędzie łupina dla dzidziusia i spokojny dostęp do wszystkich dzieci jest.
W Lodgy byłoby z tym gorzej - trzy foteliki póki co do II rzędu, żona z przodu, ale nie ma podglądu do dzieci. (wszystkie foteliki póki co tyłem do kierunku jazdy - bezpieczeństwo dla nas ważne) I tu też plus dla Caravana - wielki = bezpieczniejszy (?)

Caravan w gazie pewnie wyjedzie w ekploatacji podobnie do Lodgy w benzynie samej (chyba, że też dorwę w gazie...).
Co byście mogli doradzić? Chodzi mi głównie właśnie o koszta i mechanikę - jak z awaryjnością w Caravanie.

Zastanawiają mnie nawet dwa konkretne ogłoszenia:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Moglibyście się forumowicze wypowiedzieć się, doradzić? Kupno samochodu dla mnie jest mordęgą - nie umiem się zdecydować...

Od razu mówię - Tourany, Sharany, S-maxy, Galaxy, Alhambry odpadają... :) W grę wchodzą raczej tylko te dwa modele i między nimi się zastanawiam :)

PS. Na Hondę Odyssey mnie nie stać :) Toyotka Previa raczej też odpada.
Ostatnio edytowany przez gbywalec, 14 Cze 2018, 20:45, edytowano w sumie 1 raz
gbywalec
Początkujący

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6, 115KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Cze 2018, 19:25

Za 46 tysięcy możesz mieć nowe Lodgy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ale jeśli nie poczułeś chemii do Partnera to wątpię, że Lodgy Cię zadowoli.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Cze 2018, 19:33

Niestety nie mam 46 tys :) Budżet jasno określony - więcej nie wydam.
Akurat Lodgy jeździłem i od razu "to coś" poczułem, więc tu nie masz racji :)

Ktoś coś doradzi, wypowie się?
gbywalec
Początkujący

14 Cze 2018, 23:23

Jakbym miał brać 3-letnię Dacię za 36 tysięcy to wziąłbym 10 tys. z kredytu i dołożył do nowej.
Grand Caravan będzie dużo wygodniejszy, ale też droższy w użytkowaniu. Jakoś nie ufam autom ściągniętym zza oceanu, wolałbym coś z salonu PL lub ściągnięte z DE, ale jeżdżące u jednego właściciela w PL przez kilka lat.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Cze 2018, 18:59

Dzieki, Ossy! :) a czemu nie ufasz takim autom? Ten caravan, który mnie interesuje jest w Polsce akurat o samego początku :) wiec jedynie wyprodukowany był w Kanadzie. Liczę sie z tym, ze moze byc droższy, dlatego pytam jak u niego z awaryjnością. Bo za sam gaz wyjdzie mi porównywalnie do benzyny w lodgy, moze nawet odrobine mniej. Przy moim rocznym przebiegu samemu lodgy by sie nie opłacało chyba przerabiać, musiałbym znaleźć juz zagazowaną. Nie wiem natomiast jak z potencjalnymi naprawami - ile by kosztowały i czy by mnie jakieś czekały. Z góry założyłem, juz u początku dorosłego życia, ze jak mnie nie stać na coś, to tego nie kupuje, dlatego kredytu brac nie chce i dlatego nowa odpada...
gbywalec
Początkujący

18 Cze 2018, 23:47

Panowie!
A może Toyota Sienna/Honda Odyssei byłyby lepsze? Ale to już pewnie starsze i dużo trudniej dostać...
gbywalec
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...

22 Cze 2018, 23:40

Sienna odpadła.
Został Grand Caravan i Honda Odyssey. Co będzie lepsze? W zasadzie km robię tyle, że powinno być wszystko jedno. Zastanawia mnie jednak, czy lepiej droższą/starszą Odyssey, czy może nowszego/tańszego Grand Caravana?
gbywalec
Początkujący

23 Cze 2018, 10:10

a czemu nie ufasz takim autom?

a temu, bo 99,99% przywozi się jako uszkodzone, po zalaniu itp...z licytacji aut uszkodzonych, w całości takie auto jest nieopłacalne i ekonomicznie nieuzasadnione, nikt by takiego samochodu w polsce nie kupił, po wszystkich opłatach, a są niemałe.
Aczkolwiek zdarzają się przypadki że ktoś kupuje dla siebie.... ale to już raczej prywatny import, często na mienie przesiedleńcze, ktoś przywozi samochód dla siebie, sam nawet przywoziłem taki samochód parę lat temu z USA na mienie, był to Dodge Caravan 3.3 kupiony z salonu i tam jeżdżony 2 lata , więc taki samochód wiadomo że nie jest do sprzedania przez kilka najbliższych lat.
BTW. właścicielka zamontowała LPG do niego i jeździ do dziś :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

03 Lip 2018, 17:40

Panowie! Przymierzałem sie dzis do galaxy mk3 i powiem, ze były rozmiarowo ok. W każdym razie na pewno łatwiej dostępny niż japonczyki. Moje pytanie - jaki silnik byłby najlepszy i cZy da sie założyć w nim instalacje gazową?
gbywalec
Początkujący

03 Lip 2018, 19:35

2.0/145 i 2.5
Da się, ale przy tak małych przebiegach nie ma to sensu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Lip 2018, 20:21

WIęc albo znaleźć już z gazem i się cieszyć albo sama benzyna i nie zakładać?
gbywalec
Początkujący