Rodzinny hatchback/mały suv/ crossover do 40 tyś zł.

13 Lut 2016, 15:58

Witam,
chciałem się przywitać z wszystkimi użytkownikami, bo jestem nowy :)
Postanowiłem założyć nowy temat, bo nie znalazłem satysfakcjonującego wątku, w miarę świeżego.
Piszę w imieniu taty.
Generalnie mamy duży dylemat, dawno nie śledziliśmy rynku i totalnie nie wiemy co wybrać. Tata po dużym aucie, chce coś mniejszego Hatchback, crossover. Jako, że lata lecą (mój tata ma 60lat) to chce coś bardziej luksusowego i komfortowego. Nasze poprzednie auta to Nissan Sunny (mile go wspominamy i od ok6-8 lat Land Rover Freelander 2.0 TDI) Przestrzeń Freelandera, rzadko wykorzystywaliśmy, dlatego teraz wolimy coś mniejszego, żeby nie wozić powietrza. Chociaż to chyba wbrew ogólnej modzie :D Tata potrafi bardzo dużo naprawić przy aucie. Nowa bryka nie może być też bardzo droga w utrzymaniu. Diesel/ Benzyna obojętnie. Land rover jest dość głośny, dlatego teraz wolimy coś cichszego w środku :ok: Autko chcemy w miarę ładne, ale nie jest to główne kryterium

Budżet: 40000zł, lecz wolę trochę mniej (35000zł)

Rejon: Małopolska (na razie wolę konkretne modele niż oferty)

Użytkowanie: Mieszkamy na wsi, trochę górzyście. Jakie trasy robimy? Na miesiąc niedużo, co kilka dni wypad do sklepy (2-10km), co tyg. do miasta (30km), czasami zdarzają się jakieś wyjazdy dalsze (100km). Do tego raz w roku wyjazd na wczasy (ponad 1000km), zimą jedzimy na narty (100km), latem jakieś rozrywki góry itp.
Myśleliśmy nad większym silnikiem (od 1.5) z większą mocą. Wynalazki 1.0 mnie nie przekonują, może to się sprawdza w miejsce, ale nie we wsi w górach. Spalanie do 8-9L, optymalnie będzie 6-7L.

Własne potrzeby: Tata jeździ czasem wędkować, sporadycznie przewozi się jakieś drewno i kamienie. Zimą jeździmy na nartach, dlatego szukamy auta "dużym" bagażnikiem. Chodzi o to, żeby spokojnie weszły 3 pary butów, kijki (125cm szerokości) i dało się włożyć zakupy :) Sporadycznie przewieź coś większego.

Dotychczas oglądaliśmy: Citroen D4s (niestety poza budżetem) i Forda Focusa (szczególnie przypadł do gustu wersja ST) Lecz chcemy porównać z innymi modelami.

Czekamy na porady,
Pozdrawiam
JachuWojtan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Hyundai Accent II
Silnik: 1.3 ; 86km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

13 Lut 2016, 23:42

Jeśli teren górzysty to SUV z 4x4 może się sprawdzić. Wyższa pozycja za kierownicą będzie wygodniejsza dla taty. Teraz na co nie dać się nabrać? Na brak tego co wytłuściłem, czyli 4x4. Bardzo łatwo będzie się zakopać. Na co jeszcze? Na przesadnie małe suvy typu Mokka, Captur itd. Nie są to auta wygodne. Jeśli bierzecie pod uwagę Focusa to ja zaproponuję Kuge. :)
Są jeszcze mini vany. Pozycja również wyższa np. Corolla Verso. :ok:
Jeśli chodzi o auta bardzo wygodne to francuzy - Cytryna C5 będzie pewnie za duża może jednak warto rozważyć?

EDIT:
Zwróćcie uwagę na Suzuki Grand Vitare oraz Suzuki SX Cross (jednak tu trzeba będzie podnieść budżet)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Lut 2016, 13:23

Dzięki za odpowiedź :)
Teren górzysty- może to źle określiłem, raczej pagórkowaty.
Zimą drogi przejezdne, po terenach nie jeździmy, sporadycznie po utwardzonych drogach szutrowych. Aktualnie mamy już suva 4x4 (Land Rover Freelander) i teraz tata szuka czegoś mniejszego. Niedługo wyprowadzam się od rodziców i zostaną tylko we dwoje. Mokkę nawet nie braliśmy pod uwagę i wszelkie te wynalazki bo to tylko udaje "terenówki". Tata zdecywany jest na mniejsze auto i raczej hatchback, ew. suv.
Posprawdzaliśmy trochę rynek i interesujące modele to "chyba":
-Mitsubishi Lancer Sportback
-Citroen C4
-Ford Focus
-BMW X3 (ewentualnie)
Co byś proponował z mniejszych aut jeszcze? :)
JachuWojtan
Nowicjusz

14 Lut 2016, 13:58

Astra J, Megane III, BMW serii 1, Guilietta
No to z mniejszych suvów:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie jest duży, troche wyższa pozycja za kierownicą, ma 4x4.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Lut 2016, 17:25

BMW Serii 1, to Suzuki SX4 mają trochę za małe bagażniki.
Może nie często, raczej sporadycznie, ale zdarza się przewozić (znajomości z tartaku) odpadk drewna, lecz dość długie (metrówki) dlatego generalnie szukamy bagażnika ponad 350l.
Oprócz tych wymienionych jest coś ciekawego jeszcze z dużych hatchbacków?

PS. Sorki za wybredność trochę :P
Pozdrawiam
JachuWojtan
Nowicjusz

14 Lut 2016, 17:46

Może inaczej...
Wejdźcie z tatą na otomoto, wpiszcie kryteria i zobaczcie co Wam wyskoczy. Potem przyjdź tutaj, wypisz listę modeli a my już ocenimy pod względem technicznym, polecimy silniki itd.
Tak będzie po prostu prościej bo jednak czasem ciężko trafić w gust. :yes:
Koniu
Forumowicz VIP