Witam,
chciałem się przywitać z wszystkimi użytkownikami, bo jestem nowy
Postanowiłem założyć nowy temat, bo nie znalazłem satysfakcjonującego wątku, w miarę świeżego.
Piszę w imieniu taty.
Generalnie mamy duży dylemat, dawno nie śledziliśmy rynku i totalnie nie wiemy co wybrać. Tata po dużym aucie, chce coś mniejszego Hatchback, crossover. Jako, że lata lecą (mój tata ma 60lat) to chce coś bardziej luksusowego i komfortowego. Nasze poprzednie auta to Nissan Sunny (mile go wspominamy i od ok6-8 lat Land Rover Freelander 2.0 TDI) Przestrzeń Freelandera, rzadko wykorzystywaliśmy, dlatego teraz wolimy coś mniejszego, żeby nie wozić powietrza. Chociaż to chyba wbrew ogólnej modzie
![Szczęśliwy :D]()
Tata potrafi bardzo dużo naprawić przy aucie. Nowa bryka nie może być też bardzo droga w utrzymaniu. Diesel/ Benzyna obojętnie. Land rover jest dość głośny, dlatego teraz wolimy coś cichszego w środku
![OK :ok:]()
Autko chcemy w miarę ładne, ale nie jest to główne kryterium
Budżet: 40000zł, lecz wolę trochę mniej (35000zł)
Rejon: Małopolska (na razie wolę konkretne modele niż oferty)
Użytkowanie: Mieszkamy na wsi, trochę górzyście. Jakie trasy robimy? Na miesiąc niedużo, co kilka dni wypad do sklepy (2-10km), co tyg. do miasta (30km), czasami zdarzają się jakieś wyjazdy dalsze (100km). Do tego raz w roku wyjazd na wczasy (ponad 1000km), zimą jedzimy na narty (100km), latem jakieś rozrywki góry itp.
Myśleliśmy nad większym silnikiem (od 1.5) z większą mocą. Wynalazki 1.0 mnie nie przekonują, może to się sprawdza w miejsce, ale nie we wsi w górach. Spalanie do 8-9L, optymalnie będzie 6-7L.
Własne potrzeby: Tata jeździ czasem wędkować, sporadycznie przewozi się jakieś drewno i kamienie. Zimą jeździmy na nartach, dlatego szukamy auta "dużym" bagażnikiem. Chodzi o to, żeby spokojnie weszły 3 pary butów, kijki (125cm szerokości) i dało się włożyć zakupy
![Uśmiechnięty :)]()
Sporadycznie przewieź coś większego.
Dotychczas oglądaliśmy: Citroen D4s (niestety poza budżetem) i Forda Focusa (szczególnie przypadł do gustu wersja ST) Lecz chcemy porównać z innymi modelami.
Czekamy na porady,
Pozdrawiam