Rodzinny kombi do 10k

07 Lut 2017, 22:37

Witam Wszystkich!

To może na początku Witam wszystkich, bo jestem na forum nowy :)

Moja stara astra już ledwo dyszy i muszę na szybko poszukać czegoś nowszego. Podejście do tematu mam dość budżetowe - chcę możliwie jak najmniej wydać, ale jednocześnie mam dość sporo punktów, które chciałbym spełnić - czyli jak każdy: dużo za niedużo :lol:
Wstępnie założyłem budżet około 6000PLN. W tej cenie znalazłem tylko Lagunę II.

[url]http://allegro.pl/samochody-osobowe-4029?a_enum[12][3]=3&a_enum[13][3]=3&a_enum[16][1]=1&a_enum[16][4]=4&a_enum[16][5]=5&a_enum[128790][2]=2&a_enum[128793][1024]=1024&a_enum[128793][262144]=262144&a_enum[128793][524288]=524288&a_enum[128794][1]=1&a_enum[128805][1]=1&a_enum[128805][2]=2&a_enum[128805][3]=3&a_enum[128805][5]=5&price_to=6000&price_from=2000[/url]

Jednak zasięgając trochę języka w Internecie i u znajomych każdy tego odradza. Nasłuchałem się, że będę woził cewkę w bagażniku, nie wyjadę z garażu a już będzie czekała na mnie laweta itp. Sam jak podzwoniłem po ludziach wystawiających, to niektórzy mówili wprost, że się psują, często i są drogie w naprawie.

Zacząłem więc dopytywać i polecono mi pójść w stronę Alfy 156, jako opcję może nie aż tak niezawodną (bo też z serii francuzowatych), ale bardziej niż Laguna a w rozsądnej cenie. Ktoś inny polecił kierować się w stronę Toyoty i Volvo, jako dużo bardziej niezawodnych.

Alfa podoba mi się wizualnie i w zasadzie całkiem nieźle spełnia moje wymagania oraz jest w rozsądnej cenie:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Jak patrzę po allegro, to toyotę ciężko będzie z takim wyposażeniem dorwać. Volvo chyba nawet by się jakieś znalazło, ale ciężko u nich np. z czujnikami parkowania (mam złe doświadczenia z instalowania czujników w Astrze). Nie są zbyt piękne, ale to rzecz drugorzędna :)

A może coś zupełnie innego polecicie? Jak wpisuję kryteria w Allegro to wyskakują mi jeszcze jakieś audice A6 (to chyba jakieś składane z trzech aut, sprowadzane z niemiec, co? :-) ), Citroeny (chyba jak Laguna?), BMW (no trochę się boję, bo to Będziesz Miał Wydatek) itp.

A na koniec postaram się podsumować moje (i nie tylko moje ;-) ) wymagania co do autka.

Ma to być samochód rodzinny, kombi z bardzo pojemnym bagażnikiem (przyzwyczajony z Astry 1 wkładam wózek w 2 częściach do bagażnika i się nie przejmuję - więc kombi. Nie diesel, bo nie robię długich tras - odpalam w mieście i zaraz gaszę wioząc dzieciaka do żłobka - nie chcę naprawiać dwumasówek, turbo itp.
Możliwie najtańszy w eksploatacji (chodzi o niezawodność, nie musi palić nie wiadomo jak mało - nie robię wielu km rocznie).
Samochodem jeździ też żona i tutaj oprócz wymagania dużego bagażnika dojdzie kilka dodatkowych :lol:

Oczekiwania podstawowe:
- poduszki (mały dzieciak w aucie, zdecydowanie chcemy poprawić bezpieczeństwo
- mocne parcie jest na to, żeby były przednie jaki tylne u pasażera)
- kombi - musi mieścić ten wózek w wpół złożony, inaczej będę go musiał za każdym razem składać :lol:
- benzyna/benzyna+lpg - rocznik 2000+
- skrzynia automatyczna - żona pali mi trochę sprzęgło... :naughty:

Bardzo duży atut:
- czujniki parkowania tylne
- żonie będzie się bardzo ciężko jeździło tak wielkim samochodem bez nich, sam też je lubię :roll:
- elektryczne przednie szyby
- ABSy, ESRy i inne dziwne bajery zwiększające bezpieczeństwo malucha

Fanie, ale nie krytyczne:
- klimatyzacja
- tempomat
- relingi
- alarm, centralny zamek

Budżet:
Idealnie: 6000, Naciągany: 8000, Max: 10000

Trochę się rozpisałem, ale w tematach motoryzacyjnych jestem dość słaby i starałem się opisać możliwie jak najdokładniej.
Jeśli czegoś brak to dajcie znać. Może źle oceniam jakieś samochody?
Za wszelkie opinie będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuję! :ok:

PS. A może ktoś podpowie gdzie dostanę najwięcej za starą Astrę1 ledwo jeżdżącą? Złom/kupię każde auto/ktoś na części coś takiego weźmie? :naughty:
Ostatnio edytowany przez rysic, 08 Lut 2017, 20:11, edytowano w sumie 1 raz
rysic
Początkujący

Auto: astra 1

07 Lut 2017, 23:00

1. Astra II
2. Laguna mk2 przed liftem to rzeczywiście słaba opcja, na ładnego polifta musiałbyś mieć te co najmniej ~13k
3. volvo v40 polecam - kupisz i za 6k i za 10, rocznik i stan
4. AR156 musiałbyś znaleźć z benzyniakiem 2.5 V6. Automat selespeed nie należy do najtrwalszych i polecanych. Silniki TS również mają swoje bolączki. Swoją drogą bagażnik jest malutki
5. citroen c5 jak najbardziej ok - opcja do 8-10k
6. mondeo mk3 - 8-10k
7. 406 jeśli uda się znaleźć z benzyniakiem - przedlifty za 6k spokojnie
8. avensisa też powinieneś znaleźć
9. octavia
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Lut 2017, 23:52

Astry II nie znajdę w automacie.
Słyszałem, że LII po lifcie są lepsze, ale zaraz skacze im cena.
Kiedyś mi się podobały opcje oktaviowo/passatowe, ale jak widzę ile znajomi rocznie w nie wkładają... :P Choć to są ropniaki.

c5 i 406 naprawdę OK?

Mówisz, że Alfa ma mały bagażnik? Pomimo kombi?
rysic
Początkujący

08 Lut 2017, 20:14

Ponoć AR lepiej diesel? Ale nawet na takie małe odległości?
rysic
Początkujący

08 Lut 2017, 21:42

Tak jak kolega wyżej, Selespeed w AR to niesamowite barachło.
Musisz kumplować się z ciekawymi ludźmi, skoro odradzili Ci lagunę II na rzecz 156, chętnie poznam :ok:
Jeśli tym autem ma jeździć również żona, to wystrzegałbym się takich wynalazków uznawanych powszechnie za awaryjne, bo pewnego dnia będąc w pracy otrzymasz telefon w stylu "kochanie, jestem X km od domu, auto nie odpala i pojawiły się jakieś kontrolki , a silnik tak dziwnie stuka i dymi na brzydki kolor..."
Osobiście kupiłbym L II czy 156, ale dla laików raczej nie polecam :D

Do zestawiania można dorzucić jakiegoś Gulfa/Borę w kombi, od biedy Passeratti b5 pod warunkiem, że jeździcie po dobrych drogach. Jest jeszcze Mazda 626, miodna i niedoceniana Laguna mk1. Jesteś kierownikiem Opla, a więc może jakaś (ZŁ)Omega w caravanie, choć nie wiem czy akceptujesz wielkość i RWD.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2017, 21:31

RWD - chodzi o napęd na tylną oś? Ja tam lubię... czasami :twisted: ale czy to dobre dla żony na śliskie dni, to wątpię...

Polecacz Alfy wspominał, że benzyna ma swoje mankamenty (jakieś twin sparki itp) i powiedział, że Alfa ale diesel, że ponoć silnik ma dobrą opinię. Tylko tak jak pisałem, robię przeważnie krótkie odcinki, raz dwa razy w miesiącu 30 km tam i z powrotem, więc z tego co wiem, to diesel nie jest dobrym pomysłem a i turbo sprężarki wolałbym nie mieć (trzeba chłodzić, płacić za wymiany/regeneracje).

Mam mazdę 626 w rodzinie - cudowne auto! Niezniszczalne, bezawaryjne, doskonale działa na gazie! Jednak raczej nie znajdę modelu spełniającego opisane w pierwszym poście założenia.

Patrzyłem na Borę, ale one chyba nie mają czujników.

Od zawsze bardzo mi się bardzo bardzo podobają z wyglądu BMW 3 (318/320). Ale tak zdroworozsądkowo to chyba niezbyt dobry pomysł? :?:

Passat źle mi się kojarzy - szwagra cały rdzewieje, choć rocznikowo nie jest jeszcze tak źle a do tego oczywiście wymiany turbo (on ma diesla) i problem z sprzedaniem, to jest tego od groma na rynku :-)
rysic
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Nissan LEAF
    Przenosząc technologię Zero emisji na nowy poziom, nowy LEAF produkowany w Europie będzie miał swój światowy debiut w Genewie. Nowy LEAF, który został zaprojektowany i opracowany ze szczególnym uwzględnieniem ...

09 Lut 2017, 22:30

Od zawsze bardzo mi się bardzo bardzo podobają z wyglądu BMW 3 (318/320). Ale tak zdroworozsądkowo to chyba niezbyt dobry pomysł? [link do oferty na Allegro wygasł]

To BMW jest krzywe :o , przyjrzyj się na linię dachu, zdjęcia bagażnika.
Zagazowane E46 po lifcie za 8,5k - czegoś takiego za tą cenę można się spodziewać.
Do 10k w jako takim stanie może udałoby się znaleźć przedliftowe kombi 1,9 118km ale nie wydaje mi się, żeby w Twoim przypadku to był sensowny wybór.
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Lut 2017, 00:08

Sorry, wrzuciłem link, żeby było wiadomo o który mi mniej więcej z wyglądu chodzi a nie że ten bym kupił :-)

ale nie wydaje mi się, żeby w Twoim przypadku to był sensowny wybór

No wiem... :no: ale one mają to coś w sobie :naughty:
rysic
Początkujący

10 Lut 2017, 16:58

Sprawdziłem propozycję z 407. Po wyfiltrowaniu ostał się jeden :-)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Citroenów trochę jest:
Nawet w tej cenie jedna 2-ka się trafiła.

Całkiem fajne są te c5-tki. Citroen i Peugeot to dobry pomysł? Peugeot mi się zawsze wydawał samochodem dość awaryjnym. Ale tak jak pisałem na początku słabo się znam :-)
rysic
Początkujący

11 Lut 2017, 22:16

Czy ja dobrze widzę, że C5 ma 4 biegi? Nie za mało? :?: Ten C5 w automacie przy 100 to już chyba nieźle wyje?
Napiszcie mi proszę co uważanie o tych skrzyniach hydraulicznych?
rysic
Początkujący