Rodzinny samochód do 10-12 tyś. diesel/lpg

10 Maj 2015, 15:44

Witam! Poszukuję auta do w/w kwoty najlepiej gaz/diesel. Auto musimy być duże (kombi, wszechstronny sedan/hatchback), w miarę dynamiczne (min te 90KM) i co najważniejsze nie paliwożerne (gaz, diesel) i tanie w utrzymaniu (części itp).
Moje typy to golf IV/bora kombi, focus kombi, mondeo III, honda accord VI. Bardziej obstaje przy ben+gaz, gdyż przebiegi mi się wydają bardziej realne niż 15-letni diesel z 250 tyś przebiegu. Do teraz jeździłem laguną I po lifcie 1.9 DTi z pełnym wypasem i szczerze powiedziawszy nie chciałbym auta gorszego, choćby pod względem komfortu. Rejon poszukiwań do Toruń + 100 km. Z góry bardzo dziękuję za propozycje i rady. :roll:
mateo1032
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 0-10-2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: nie mam

10 Maj 2015, 17:18

Nie chcesz auta gorszego to musisz zostać w tym samym segmencie. Mondeo jak już to TDDI bo gazu nie znosi a 2.5 v6 za 12k raczej będzie bez.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Maj 2015, 17:37

Znajomy ma takiego mondka w kombi i w trasie mu łyka 6,5 a w mieście 8-9. To trochę dużo.. Robię rocznie tak jak widać w profilu z 25 tyś km więc auto palące średnio 7.5 wypala rocznie za ok. 9 tyś a palące już np. 6l za ok 7,2 tyś. Więc to jest ~1,5 tyś rocznie oszczędności które np. mogę już przeznaczyć na poważniejszą naprawę czy też jakiś wypad czysto wypoczynkowy. Ale dziękuję za propozycję. Co sądzicie o takim wyborze? wygląda obiecująco [link do oferty na Olx wygasł]
mateo1032
Nowicjusz

10 Maj 2015, 18:27

Golf w wersji kombi nadal jest bardzo ciasny w środku
Nie wiem jak ty z rodziną ale ja sam miałem okazję parę razy się przejechać i ni jak nie usiedziałem tam długo . A o tyle to już nie wspominam ^^
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

10 Maj 2015, 18:55

Mam rodzinkę 2+1 i glównie tez chodzi o bagażnik, bo wózek i inne pierdoły muszą się mieścić :) to co w takim wypadku jest wszechstronniejsze? Focus? Avensis?
mateo1032
Nowicjusz

10 Maj 2015, 19:14

Mieszasz kolego, mieszasz. Jeździłeś do tej pory Laguną, segmentem D. Jeśli nie chcesz schodzić z komfortem podróżowania - pozostań przy segmencie D. Golf, Astra, Focus - to segmenty niżej, czyli C. Z początku mogą ci się wydawać bardziej komfortowe, ale to złudne wrażenie spowodowane tym, że siedzisz w nowszym aucie, często lepiej wyciszonym. Ale wierz mi, koniec końców plecy odczują fakt, że to nie ten segment.

W tej cenie polecam Accorda, Avensisa, Peugeota 406 (bardzo komfortowe auto). Najłatwiej zagazować Peugeota, chociaż silniki 2.0 HDI (109 KM) w nim występujące również są warte polecenia. Accorda też zagazujesz, ale tutaj trzeba dobrać odpowiedni osprzęt i kumatego gazownika. Avensis - to zależy od silnika, bo na przestrzeni lat w Ave I występowały zarówno stare jednostki Toyoty jak i nowe, w tym te z wtryskiem bezpośrednim.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Turbo 1972
    BMW Turbo to pierwszy samochód koncepcyjny zbudowany przez firmę BMW. Nowoczesny projekt pierwszego na świecie sportowego samochodu promującego bezpieczeństwo – który nie był tylko bazą testową dla nowych ...