Rodzinny samochód do 13,14 tys.

05 Sty 2011, 00:06

Poszukuje pierwszego autka. Spodziewamy się z żoną dziecka, także bagażnik powinien pomieścić wózek i rzeczy dziecka. Rozglądałem się za samochodami w nadwoziu hatchback lub kombi.

W tym przedziale cenowym rzuciły mi się w oczy:
Peugot 206 SW
Peugot 307
Skoda Felicja Kombi

Czy możecie polecić/odradzić mi któryś z tych, bądź też innych samochodów?

Interesuje mnie autko w które nie będę wiele inwestował i ekonomiczne w utrzymaniu. Mile widziany diesel lub benzyna + gaz. Z racji młodego wieku pojemność silnika do 1.6. Wiek autka od 2002, 5 drzwi, przebieg do 150.000. Oczywiście skrzynia manualna.
Samochodem planuje robić miesięcznie 500-600 km.

Z góry dziękuję za otrzymane podpowiedzi.
heya
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk-Przymorze

05 Sty 2011, 09:22

Wymagań cała kupa tylko funduszy brak ;) Jak mama, tata,maluch, wózek i klamoty maluszka to minimum kompkt w kombi (wiem co piszę - synek ma 10 miesięcy i wyjazd na wakacje hatchbackiem to był dramat ;) ). Tak więc pomiń Fabię, 206 i inne auta segmentu B i szukaj wśród Astr, Focusów, Golfów, Corolli itp w kombi :) No i oczywiście zejdź na ziemię jeżeli chodzi o rocznik i przebieg.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

05 Sty 2011, 09:42

Cze. nie kupuj francuskiego auta. ja mam i żałuję. lepiej kupić starszego VW lub japończyka. Pozdrawiam
ajr
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

05 Sty 2011, 10:13

A ja polecam francuskie auto. Miałem (Peugeot 206) i oprócz herlawego silniczka 1.1 60KM oraz marnego wyposażenia, pod względem bezawaryjnoścy był lepszy od jakiegokolwiek VW, niemieckiego czy japońskiego auta w mojej rodzinie - 3 lata jeździł, i jedyne co w nim się stało to łączniki stabilizatora oraz czujnik wrzucenia wstecznego (2x27zł za łączniki, 15zł za czujnik, plus robocizna)

heya, chyba nie wierzysz w to że samochó z 2002 w dieslu będzie miał mniej niż 150tys. km - on ma szansę mieć mniej niż 250, a nie 150...

Miałem właśnie takiego Peugeota który wpadł ci w oko - 206 SW i bagażnik w nim raczej nie nadaje się na wózek+bagaże. 307 byłby lepszym wyborem, najlepiej też SW
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

05 Sty 2011, 15:36

Kubuch napisał(a):No i oczywiście zejdź na ziemię jeżeli chodzi o rocznik i przebieg.

kolejna magiczne 150tys !

Proponuję Astrę II.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

05 Sty 2011, 17:01

Jeżeli już,to wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem będzie kupno silnika diesla.Tym bardziej że dużo przebywasz w trasie,więc to będzie się opłacac. Na temat francuzów,a w szczególności marki Peugeot,mogę pisac w samych superlatywach. Aby był bardziej przestronny proponuję 307.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ford GT
    Ford GT nie jest oczywiście modelem seryjnym, a egzemplarzem po skrajnych modyfikacjach dokonanych przez Performance Power Racing z Florydy. Specjaliści z tej firmy w konstrukcji pojazdu zastosowali materiał wykorzystywany ...

05 Sty 2011, 17:15

AutoMisala napisał(a):Jeżeli już,to wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem będzie kupno silnika diesla.Tym bardziej że dużo przebywasz w trasie,więc to będzie się opłacac.

heya napisał(a):Samochodem planuje robić miesięcznie 500-600 km.

Naprawdę dużo km :roll:
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

06 Sty 2011, 00:33

Dziękuję za odpowiedzi.
306 SW mi się też podoba ale jest o prawie 400kg cięższy oraz posiada szklany dach. Samochód będzie stał sporo na parkingu pod blokiem. Jakiemuś menelowi się przypodoba i trach kamieniem. Większe spalanie. Sam już nie wiem...

Skoro mówicie, że mam zejść na ziemię z wymaganiemi, to jakie powinienem mieć co do samochodu za tą kwotę?
heya
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk-Przymorze