REKLAMA
Jestem (szczęśliwym lub też nie) posiadaczem Peugeota 407, od 2006 roku auto wysłużyło swoje i zrobiłem nim wraz z żoną naprawdę dużą ilość kilometrów - jestem dosyć zadowolony z niego, ale przyszła pora na zmianę samochodu.
Piszę na Waszym forum ponieważ nie mam zbyt dobrego oparcia w kwestiach motoryzacji wśród znajomych czy rodziny, którzy to po prostu nie znają się na tyle.
No więc przejdźmy do meritum tematu...
- auto musi być eleganckie, mam trochę lat i nie wypada mi pokazywać się w czymś "fikuśnym",
- poszukuję pojazdu w segmentach SUV, sedan i ewentualnie kombi, aczkolwiek bagażnik nie byłby tak wykorzystywany i jako tako typowe kombiaki mi się nie podobają,
- kwota jaką mogę maksymalnie przeznaczyć na zakup auta to 140-150 tysięcy złotych,
- szukam auta używanego, ponieważ ogromne straty wartości nie są zbyt przyjemne w odczuciu - minimalnie 2009 rocznik,
- auto będzie w dużej mierze jeździło po mieście, wypady poza nie jedynie w weekendy więc tutaj jest kwestia silnika jaki polecacie - maksymalnie 3 litry pojemności,
- co do wymiarów pojazdu - aktualnie mam zamiar zbudować dodatkowy garaż, gdyż aktualny był utworzony z myślą o "Maluchu" a ciężko do czegoś takiego wjechać czymś większym - 407 wchodzi na styk z zamkniętymi lusterkami,
- w wyposażeniu musi znaleźć się automatyczna skrzynia biegów z uwagi na problemy zdrowotne żony.
Rozmyślałem nad autami głównie niemieckimi, cholernie podoba mi się Audi A6, aczkolwiek nie wiem jak jest z awaryjnością i całą resztą ważnych elementów na które należy patrzeć podczas zakupu auta. Proszę Was o jakieś ciekawe pomysły pojazdów mieszczące się w kryteriach, które są dla mnie bardzo ważne.
Dziękuję za poświęcenie czasu i pozdrawiam.