Rodzinny sedan ~22 tys zł

06 Lip 2014, 22:08

Witam

= Budżet - 22 tys plus do tego pakiet startowy i doprowadzenie do stanu okolo 2-3 tys zł

= Rejon - woj. Podlaskie

= Użytkowanie - miasto i jeszcze raz miasto.. niestety ale odcinki raczej male. Raz w miesiacu trasa 200 km a w wakacje raz w miesiacu 600 km - Moj sredni roczny przebieg 8-10 tys km.

= Własne potrzeby - samochodem bede jezdzil ja i zona oraz dojazdy do szkoly, pracy itd. I bardzo wazna wiadomosc samochod ma byc wygodny i posiadac sporo miejsca, bo do pracy nie jezdze sam tylko z 4 innymi ludzmi, do szkoly dzieci, i na wycieczki rowniez potrzeba miejsca. Narazie rodzina 2+1 ale.. sa plany na jeszcze :roll: .

Obecnie jezdzimy Audi a4 b5 1.8T i nie mial bym nic przeciwko procz tego ze ciasno w nim i wygody to ja i inni tam nie ma. Rozne naprawy czasem dobijaja, niby pierdolki ale jednak i ciagle cos bo rocznik 96" wiec dlubac mozna bez konca. To juz Vectra B ma wiecej miejsca w srodku.. Astra II szału nie ma, Vectra C miejsca sporo ale tam tyle plastiku ze nie ogarne tego chyba po przejsciu z Audi.

Moje typy to Mazda 6 - jezdzilem i w sumie spoko, miejsca raczej ok, silnik w benzynie i bez lpg napewno bo przy moich przebiegach to nie oplaca mi sie, tylko ta rdza, ona jest wszedzie, zawieszenie, blaszki, a kamienie obijaja sie jak przez papier i slychac w srodku dosc glosno.

Ceed - hmm.. czasem jezdze Sportage z 2011 roku i plastiki tez nie za ciekawe ale przyjemnie sie jezdzi takim samochodem i nie meczy w trasie i nawet w benzynie 1.6 GDI jezdzi sie dosc dynamicznie na pozytywnym spalaniu, oczywiscie wyprzedzanie to porazka no ale cos za cos..

Astra II - jezdzilem i po prostu to nie jest to..

Accord - chciałbym :D i najlepiej to VIII bo VII no inna epoka, napewno z nimi ok jak zadbany ale chciałbym ta dekade nowszy samochod miec.

Zafira I - Wersja OPC jak najbardziej, ladna, pelne energii ale jak juz to wolal bym chyba 1.8 i co najwyzej optic OPC.. A w srodku hmm no nie porywa serca..

Zafira II - za malo kasy i czy potrzebuje az 7 miejsc ? Raczej nie..

Napewno chce cos z dostatkiem mocy, mysle ze max 2.0 w benzynie. I nie chcial bym sporo mniej mocy niz w mojej 150 KM bo mocy mi tu starcza i do sprawnego wyprzedzania jak i polatania na odstresowanie z roznymi samochodami, bo jak by nie bylo samochod to ma sprawiac mi radosc z jazdy jak i spelniac dosc pozytywny standard bezpieczeństwa.. to tyle narazie :) Lider mimo to stawiam Mazde i bardziej 6 niz 3 a 5 hmm nie wiem czy chce "Vana". Nie chce starszego auta niz mam ani w srodku ani na zew.. jesli za duzo wymagam to zejde na ziemie :D
lobuz123
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Brak
Silnik: >1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lip 2014, 22:30

Astra II za 22 tysiące to chyba z autentycznym przebiegiem 20 tysięcy kilometrów i w full opcji by musiała być. :) Piszesz, że chcesz sedana, a podajesz jako propozycję Zafirę. Mazda 6 tak jak wspomniałeś, gnije niesamowicie, a nawet jak kupisz egzemplarz bez rdzy, to możesz przeżyć szok po zimie. ;) Passat B6 się podoba? ;) Może nad tym wozem warto się zastanowić. Jakie dla ciebie jest optymalne spalanie?
Cesc93
Początkujący

Prawo jazdy: 18 12 2012
Auto: -
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2020

06 Lip 2014, 22:32

Passat B6 to kompletny złom, nie będę się rozpisywał bo wiele razy na forum było.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Lip 2014, 23:03

Samochod może być tańszy niż sugerowana cena. Teraz spalanie mam na poziomie 10 l w mieście i 7 l w trasie i raczej akceptuje takie spalanie ale jak będzie palił mniej to duży plus. Passata odpuszczam, znajomy ma i nie chwali może to przypadek. Mam okazje często też jeździć audi b6 w dieslu i ogólnie pozytywnie jeśli chodzi o całokształt ale miejsca z tyłu ciągle mało. A czemu biorę vany oraz sedany ? Bo jestem dość elastyczny :) Może cmax ?albo smax ? W środku jak to w Fordzie ni to ładnie ni to brzydko. Kiedyś miałem foke 1 i prócz zajechanego silnika 1.6 i małych skupisk rdzy to przyjemnie sie jeździło.
lobuz123
Nowicjusz

06 Lip 2014, 23:36

Cesc93 napisał(a): Mazda 6 tak jak wspomniałeś, gnije niesamowicie, a nawet jak kupisz egzemplarz bez rdzy, to możesz przeżyć szok po zimie

Masz rację kolego mazda ma problemy z rdzą ale można zawsze zabezpieczyć auto przeciw korozji i mieć spokój na jakiś czas.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Lip 2014, 23:41

Smax nie ten budżet. Ode mnie Hyundai Sonata, Renault Scenic
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chika Kako i Lexus zmieniają reguły gry
    Chika Kako należy do najbardziej inspirujących kobiet w branży motoryzacyjnej. Stanowisko głównego inżyniera zajęła jako pierwsza kobieta nie tylko w Lexusie, ale w całej Japonii. To kobieta, która zmieniła ...

07 Lip 2014, 09:02

Zamiast S-Maxa proponuję Fiata Crome :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Lip 2014, 14:26

Hyundai Sonata - nie powiem ładny samochód z zew oczywiście po lifcie bo przed to ten przód myśi to do mnie nie trafia i w środku tez nijaki.

Renault Scenic - znajomy posiada ale w dieslu i ciągle przy nim cos robi. Drugi znajomy posiada w benzynie to mówi ze elektryka świruje co jakiś czas i jeśli sam by tego nie ogarniał to dawno by sprzedał.

Fiat Croma - i tu w sumie fajna propozycja, ale w benzynie malutko tego jest, nie ma w czym za bardzo wybierać i tez skłaniał bym się ku po 2008 roku ale nie ta kasa.. Diesel nie wchodzi w gre przy takich przebiegach, gaz tez odpuszczam na ten czas.

Mazda ciagle "ryje" głowe szczególnie po lifcie ale na ochłodzenie wpisuje sobie w google " mazda rdza " i w grafikę .. boje się tego bo kiedyś miałem Astre F i ile ja się miałem tam z rdza, co roku jak nie progi to błotniki albo drzwi i tak non stop..

Może za dużo wymagam i oczekuje bog wie czego za taka kwote.. Domyslam się również ze jak znajomy albo ktoś to ma taki samochod się psuje to nie oznacza ze i mój będzie się tak sypał oraz ze nie ma samochod bezawaryjnych ale skłaniał bym się chyba tym razem na jakiegoś japonca ( nigdy nie miałem ) a ponoc niezle szlifierki z nich :D

Dziekuje za kazde rady i propozycje..
lobuz123
Nowicjusz

07 Lip 2014, 14:37

może Honda Accord VII z silnikiem 2.0 lub 2.4 ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

07 Lip 2014, 14:49

Automat nie wchodzi w grę, skórzane siedzenia odpadają. A Hondę VII oglądałem i chciałbym ale nie napalam się na VII za 22 tys zł. Myślę ze od 25 albo i 27 tys można kupić "zadbany" akordeon i raczej wole w sedanie bo kombi według mego gustu nie wygląda :yes:
lobuz123
Nowicjusz

07 Lip 2014, 19:42

Dlaczego automat nie wchodzi w grę?
Cesc93
Początkujący

07 Lip 2014, 20:08

Szukam w podobnej kwocie i mam podobne wymagania co kolega zakładający temat. Osobiście w oko wpadła mi Audi a6 c5 2.4 v6 lub dla oszczędnych 1.9 tdi 130km co o tym powiecie?
Mattie
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Corolla e12
Silnik: 1,6 VVTI
Rok produkcji: 2003

07 Lip 2014, 22:00

2.8 spali tyle samo, a ma więcej mocy. Ogólnie to trwałe jednostki napędowe, ale strasznie nieopłacalne do miasta. Ten 130 konny TDI jest idealnie wyważony w kwestii osiągi/spalanie, może nawet ze wskazaniem na to drugie. ;)
Cesc93
Początkujący

07 Lip 2014, 23:00

Spalanie 2.8 jest nieadekwatnie duże do jego możliwości
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lip 2014, 07:49

Automat mógłby być ale z tego względu ze zona również będzie nim jeździć to odpada.
Audi a6 c5 to dość dobre auto, duże i .. tyle.. w utrzymaniu nie ma już takiego szału, części są dość drogie, zawieszenia nie krytykuje bo przy moich np. przebiegach i przyzwyczajeniach z poprzedniego auta ( auto obniżone i twarde zawieszenie ) nauczyłem się jeździć ostrożnie na nierównościach no ale.. nie o tym temat. W audi raczej odpuszczam, ew. brał bym już B8 no ale to nie ta kasa :) . Wracając do tematu.. Croma to fajna propozycja ale dużego wyboru cóż nie ma. Accord VII chciałbym ale to tez nie ta kasa a dozbierać cały czas do lepszych samochód to tez nie chce, bo remont pokoju dziecka tez za cos trzeba zrobić.

Nadal skłaniam się ku "japońskiemu" samochodowi.. ale jak na zew ok to w środku inna epoka zestawiając moje audi i tu jest ten problem, rocznik to nie jest tu jakimś dużym wyznacznikiem ale po tych 2001 roku chciałbym, aby znowu nie obchodzić w garażu osiemnastki samochodu :D

Z jednej strony sedan a z drugiej może jakiś mini van ? Nie napalam się na jeden typ samochodu, jak by pewnie trafiła się ładna zafira I to tez bym wziął.. może ta OPC szukać aj. Ciężki wybór..
lobuz123
Nowicjusz