Rodzinny SUV / kombi do 45 tys.

03 Wrz 2017, 20:13

Witam,

Proszę o pomoc w doborze auta.
Poszukuje rodzinnego autka, najlepiej spore kombi albo SUV, żeby pomieścił dziecko pół roczne , mnie i żonę, wózek dla małego (najlepiej jakby wchodził bez składania) i jakieś graty w przypadku wyjazdu na wakacje, no i nie wykluczam opcji kolejnego potomka. Obecnie mamy z żoną MB w203 liftback i w204 coupe i są to zdecydowanie za małe auta.

Jak jeżdżę:
W tygodniu krótkie trasy miejskie (praca, sklepy itp), 2-3 razy w tygodniu za miasto jakieś 20km w jedną stronę i 2-3 razy w miesiącu trasa do teściów ok 50km w jedną stronę. W związku z tym diesel raczej odpada, stawiam na PB lub PB + LPG (jeśli silnik jest duży).

Od auta oczekuje:
- koszt 45tys
- duża ilość miejsca
- mała awaryjność
- nie za drogi w eksploatacji
- w miarę trwały (zamierzam jeździć jakieś 5-6 lat)
- spalanie max 13-15l/100km
- bezpieczny
- w miarę żwawy silnik, żebym nie musiał bać się wyprzedać, zakładam przy kombi jakieś 140km a przy SUVie nie mam pojęcia ile trzeba żeby zapewnić mocy takim kolubrynom do w miarę dynamicznej jazdy)
- zestaw głośnomówiący (nie chcę kupować osobnego bo miałem i to słabo działa, bardzo z kolei mi odpowiada sparowanie radia w204 z telefonem, chyba ze można kupić takie radia z bajerami to wtedy seryjne nie jest wymagane)
- GPS (jw. wolałbym wszystko w radiu a nie jeszcze telefon gdzieś po szybie przylepiać)
- czujniki parkowania tył ( strach dać auto żonie bez tego :P )
- dobrze by było jakby był czujnik zmierzchu i deszczu ale nie jest to konieczne ( człowiek łatwo się przyzwyczaja do wyposażenia MB:D )

Co nie ma znaczenia:
- marka
- przebieg (może mieć nawet 400tys ale pod warunkiem że te kolejne 100-150tys bezproblemowo wytrzyma)
- rocznik (ważne żeby miał wyżej wymienione udogodnienia)

Z góry dziękuję za propozycje.
Pozdrawiam,
MrGlobi
MrGlobi
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Mercedes w203

03 Wrz 2017, 20:31

XC70/XC90?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autolaweta na bazie - Toyota Land Cruiser serii J7
    Toyota Land Cruiser serii J7 znana jest jako praktyczna i niezniszczalna terenówka, wykorzystywana do najcięższych prac – od kopalni, przez wojsko, po służby ratunkowe i miejskie. Dobrym przykładem jest ciekawy ...