Rodzinny, Wyższy, Benzyna(+dogazu), 2004r+, mocny - POMOCY

14 Mar 2014, 23:13

Witam, tak jak w temacie, czyli szukam autka rodzinnego - nie musi być od razu 9 osobowy, 5 miejsc jest ok, ewentualnie 7 i wtedy bez bagażnika, bo osobowy autobus typu grand escape odpada, ma być duży, ale nie autobus. Wyższy - czyli coś wyższego niż typowe sedanki jak passaty itp lub broń boże jeszcze niższe, ma wygodnie wkładać się dzieci do fotelików, wsiadanie również musi być wygodne - no czyli po prostu wyższy. Nawet Matiz jest lepszy pod tym względem niż mój aktualny samochód czyli vectra C, to nie musi być od razu tir, żeby po drabinie wchodzić, ale wysokość typu Merca A klasy, Sharana itp. Silnik benzynowy to konieczność, zamierzam sam zakładać instalację, ponieważ zamierzam następny samochód trzymać jakieś dłuższe lata. Prawdopodobnie odpada turbo benzynka ze względu na to, że do pracy jeżdżę 10km w jedną stronę, a to droga jakieś 7-12 minut, a z tego co mi wiadomo, to turbinka powinna się rozgrzać ok 10 minut oraz schłodzić kilka minut przed wyłączeniem, więc po co robić sobie z 7-12 minut 20-30. Rocznik 2004+ starszym niż mam jeździć nie chcę. Mocny - 13 sekund do setki mnie nie zadowala, nie więcej niż 10s, lubię jeździć dynamicznie i pod światłami nigdy nie odpuszczam :naughty: . Cena? No właśnie najlepiej do 25 tysięcy. Tylko ten "MOCNY" nie oznacza 4 litrowego silnika z 300km, który spali 25 litrów gazu, raczej myślę o spalaniu w granicach 15 litrach gazu, myślę, że to nie aż taka niska granica, mam doświadczenie z grand vitary 2.7 188km - 16L gazu, więc chyba wiele nie żądam.

Jeżeli podrzucicie jakieś ciekawe linki z serwisów aukcyjnych to się wcale nie pogniewam,
z góry dzięki za odpowiedzi.

Proszę od razu podawać polecane silniki.
Ostatnio edytowany przez quarden, 14 Mar 2014, 23:38, edytowano w sumie 1 raz
quarden
Obserwowany

Auto: asss
Paliwo: Benzyna

14 Mar 2014, 23:23

Opel Zafira B, Ford Marevick, Hyundai Tucson, Honda Cr-V
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Mar 2014, 09:35

Mazda 5 kolego zobacz. Silnik na benzyne 2.0. Auto mpv czy van poprzez duze opory nie da Ci sportowych wrażeń chyba ze silniczek bedzie ku temu adekwatny.
Poglądowy link [link do oferty na Allegro wygasł]
Osiagi 10sek do stówki powinno wystarczyć. Spalanie LPG zależne od instalacji i stanu silnika do 12litrów. Tylko nie daj do druciarza bo sobie długo nie pojeździsz.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Mar 2014, 10:32

co znaczy "Tylko nie daj do druciarza bo sobie długo nie pojeździsz." ?
quarden
Obserwowany

Auto: asss
Paliwo: Benzyna

15 Mar 2014, 14:47

Teraz doczytałem, ze sam chcesz zakładać instalacje LPG. Druciarz to tzw fachowiec w cudzysłowiu. Jeżeli znasz się na tym to działaj. Do Mazdy potrzebne są dobre wtryski proponuje Matrixy. Zapewne to forum jest Ci znane lpg-forum.pl
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stresujący manewr parkowania dla Kierowcy
    Umiejętne parkowanie jest równie ważnym elementem bezpiecznej jazdy jak poruszanie się po drogach. Tymczasem jeden na czterech kierowców ma problemy z parkowaniem(1). Kierowcy przyznają, że wolą zaparkować dalej ...