REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Litas napisał(a):Chlopie z taka wiedza jaka zaprezentowales w poscie to Ty tu powinienes na m doradzacCzytalo sie to jak dobre opowiadanie
![]()
Litas napisał(a):Mowiac powaznie to na drogach tyle samochodow marki Volswagen,
ze az czasami niedobrze sie robi...
Wiem,ze to samochody bardzo dobre i nie zamierzam temu zaprzeczac,
ale jakbym mial teraz zainwestowac swoja kase w auto to bym pomyslal
o czyms co jest rownie dobre, a jest tego mniej...
Litas napisał(a):Jesli zdecydowalbys sie jednak na diesla to oczywiscie jednostki wloskie sa najlepsze ze wszystkich... Tutaj pasowalaby wspomniana Alfa 156, tyle,
ze jedni mowia ze strasznie awaryjna, inni znowy chwala.
Sam nie wiem.
Litas napisał(a):Wymieniles tez Merive, to jednak samochod mniejszy niz przykladowo VW Passat... A nie myslales o Zafirze???
Litas napisał(a):No i wreszcie Scenic, znajomy mial, ale jedynke...
Strasznie narzekal, w koncu sie pozbyl i odetchnal z ulga.
Zmienil na PassataJest srednio zadowolony.
Co do Scenica II to nie wiem nic na jego temat.
Dishman napisał(a):Po pierwsze wyjaśnijmy sobie czy na auto chcesz wydać do 20 tys. zł, czy między 20-30 tys. zł.
Dishman napisał(a):W Polsce wielu wyżej wymienionych aut za 20 tys. zł nie kupisz. Jeżeli nawet są jakieś oferty za mniej więcej taką kwotę, to jest to najniższy próg cenowy, co może oznaczać, że to są najgorsze egzemplarze na rynku.
Być może celujesz kilka tys. zł w górę ze względu na chęć kupna za granicą, gdzie jest trochę taniej.
Dishman napisał(a):Auta, które z pewnością można polecić to na pewno Passat B5 FL. Duże, wygodne auto, masywne z przeciętnym silnikiem benzynowym. Jeżeli zależy ci na lepszym przyspieszeniu to z pewnością musisz celować w tą najmocniejszą wersję. Passat niestety (albo na szczęście) ma swoją masę i faktycznie 115 KM wystarcza na normalną jazdę bez szaleństw, aczkolwiek ten silnik sobie z tym autem radzi.
Dishman napisał(a):VW Bora osobiście bardzo mi się podoba. Szkoda, że nie ma swojego następcy, bo to trochę taki bardziej prestiżowy Golf. Przyszło mi jednak na myśl, że Bora to sedan. Pytanie, czy w związku z powiększeniem się Twojej rodziny do Bory bez trudu wejdzie wózek? Bagażnik Bora może mieć spory, ale chodzi o jego dostęp. W hatchbacku otwierają się całe drzwi i możesz wkładać do woli, a w sedanie?
Dishman napisał(a):BMW to bardzo ciekawy samochód ze sportowym zacięciem. Jednak gdy chodzi o skrót nazwy BMW, to wynika on z tego, że BMW w serwisowaniu jako marka bardziej luksusowa będzie z założenia droższa. Niestety to nie jest Fiat - samochód dla ludu pracującego. BMW pomyślane jest o ludziach bardziej zamożnych i siłą rzeczy części i naprawy są droższe. Nie przesadzałbym jednak z tymi kosztami w E46. Na pewno cena serwisu nie powinna decydować o kupnie tego auta. Warto pamiętać, że autko to lubią ludzie żądni sportowych doznań, a te często są męczarniami dla mechaniki auta.
Dishman napisał(a):Alfę Romeo odrzucam na wstępie. Wystarczy mi powszechna opinia, widok auta sąsiada które częściej stoi na parkingu niż jeździ i wyniki rankingów najbardziej awaryjnych aut na rynku, gdzie od kilku ładnych lat Alfa króluje.
Dishman napisał(a):Nie wiem też czy ustrzelisz Astrę III za tą kwotę. Prędzej Astrę II i to w lepszym wyposażeniu z dobrego rocznika.
Sam poruszam się Astrą II, ale mnie wystarczy 90 KM, no i nie mam w planach wożenia wózka dziecięcego