Rok produkcji , rok modelowy a data pierwszej rejestracji

07 Mar 2021, 11:13

Widzisz różnicę pomiędzy kupowaniem dwuletniego auta w odpowiednio niższej cenie a OSZUKIWANIEM kupującego i podawaniu nieprawdziwych informacji?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Mar 2021, 11:30

A czy nie jest tak że nowych niektórych marek w ogóle już nie zdekodujesz i nie ustalisz jaki to jest rok produkcji? np. renault ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

07 Mar 2021, 11:35

Invi napisał(a):Widzisz różnicę pomiędzy kupowaniem dwuletniego auta w odpowiednio niższej cenie a OSZUKIWANIEM kupującego i podawaniu nieprawdziwych informacji?

Invi ale Polska dąży do cywilizacji czy do krajw 3eciego świata?

Jest tak jak chłopaki piszą...
W dowodach wpisywana jest data rejestracji. Jak odbieram pap.od tłumacza też często data rejestr.jest datą produkcji.
I nie ma tu wielkiej podniety. Moja głowa w tym żeby uważać na lifty, poprawki lub inne następstwa rocznikowe.

A że chore śledcze głowy od nauk zakupowych samochodów wszędzie upatrują spisek to mamy to co mamy. Front Janusz vs Miras kto więcej wymyśli.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Mar 2021, 11:48

A to w dowodach nie ma daty produkcji? Niech sobie pl dąży do zachodu, najlepiej niech handlarze też standardy działania upodobnią do zachodnioeuropejskich (czyt. Turcja to nie zachód)
Po prostu dopóki w polskich portalach aukcyjnych masz wyraźnie opisane okienko "data produkcji" to właśnie ona ma się tam znaleźć. Warto również zauważyć, że sprzedanie w tym kraju "odmłodzonego" pojazdu to zatajenie wady fizycznej. Jak ktoś chce sobie wpisywać datę pierwszej rejestracji to niech to robi w odpowiednim miejscu i nie będzie żadnego problemu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Mar 2021, 13:52

yeti65 napisał(a):Myślę, że dłużej niż 2 lata takie auta nie stoją
salonowe napewno nie, to co widać dłużej gdzieś w ogłoszeniach to jakieś demówki albo odrzutki bo nie przeszły konkroli jakości, zostały uszkodzone w transporcie i tego typu sytuacje.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Mar 2021, 14:17

Invi napisał(a):A to w dowodach nie ma daty produkcji?

W Europejskim tj. nie Polskim (nigdy nie było, nie ma i zapewne nie będzie) Jest tyko data pierwszej rejestracji

W DK Første registrerings­dato
w DE erstzulassung

Skąd się bierze rok produkcji w Polskim dowodzie?

A no diagnosta na SKP to ustala , ma dekoder i dekoduje i wpisuje na pierwszym przeglądzie technicznym w Polsce rok produkcji. Czasami zdarzają się przypadki gdzie nie mogą go ustalić..więc kontaktują się z producentem
A WK klepie to dowodu Polskiego.

Na zagranicznych ogłoszeniach nikt nie podaje roku produkcji , każdy posługuje się tylko i wyłącznie datą 1 rejestracji.
Za granicą nie jest to traktowane za oszustwo...a w polsce jak widać.
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...
    Małe tablice rejestracyjne i problemy kierowców
    Małe tablice rejestracyjne są dostępne od ponad roku ale niektórzy właściciele aut nie znają dokładnie jej przeznaczenia i przez to mogą stracić dowód rejestracyjny od samochodu i dostać mandat w wysokości 500zł. ...

07 Mar 2021, 16:02

A teraz wyobraźcie sobie taką sytuację.
Klient kupuje nowe dwuletnie auto, z duuużym rabatem.
Jeżeli nie uwzględnimy roku produkcji, za trzy lata, sprzeda to auto jako 3 latka, w zbliżonej cenie co auta dwa lata młodsze.
Andrew, widzę tu okazję do zarobku. Kupujesz w Polsce dwuletnie nówki i wieziesz je za Odrę. Nie robisz pustych przebiegów=czysty zysk :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2021, 16:58

yeti65 napisał(a):Kupujesz w Polsce dwuletnie nówki i wieziesz je za Odrę.
nie do końca jest to takie proste i opłacalne jak się wydaje :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Mar 2021, 17:22

Kao, to przecież żart. Choć podobno reeksport w Polsce kwitnie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

07 Mar 2021, 17:26

yeti65 napisał(a):Myślę, że dłużej niż 2 lata takie auta nie stoją (pomijam indywidualne przypadki jeszcze starszych aut)
w zeszłym roku pewien Alfisti (ale normalny, nie fanatyk) z sekcji komentarzy pewnego portalu motoryzacyjnego, niezwiązanego z AR twierdził, że na stocku w salonach Alfy stoją jeszcze 2016-17, więc wiesz :ok:

Ze swoich doświadczeń - całkiem niedawno byłem w salonie Alfy przy okazji wizyty w innym salonie. Wprawdzie nie planowałem nic kupować, ale uznałem, że włosi sprowadzili też swoich handlowców, bo takiego wywalenia na potencjalnego klienta nigdzie nie widziałem :mrgreen: podobnież to też nic nadzwyczajnego.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Mar 2021, 18:37

yeti65 napisał(a):Andrew, widzę tu okazję do zarobku. Kupujesz w Polsce dwuletnie nówki i wieziesz je za Odrę. Nie robisz pustych przebiegów=czysty zysk

Tak by mogło się wydawać...
Tylko że NIemiec nie kupi od jakiejś handlarskiej polskiej firmy auta ...oni tam wolą wspierać lokalny rynek i kupować od niemieckiego Autohausu..gdyby to było takie proste to już by dawno ktoś na to wpadł.
Więc myślę że tutaj nie o cenę chodzi, cena raczej nie gra roli.

To jest tak jakby Ci jakaś Ukraińska firma próbowała coś sprzedać..wiadomo że gdzieś jest haczyk. :mrgreen:

My co najwyżej możemy sprzedać coś ale dalej na wschód...na zachód to już nie wróci. :mrgreen:

Aczkolwiek czasami coś wystawiam na mobile.de i są klienci z:

-Rumunii
-Bułgarii
-Ukrainy
-Afryki miałem jeden przypadek :mrgreen:

Niemiec żaden nie dzwonił :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

07 Mar 2021, 21:19

andrewb25 napisał(a):Tylko że NIemiec nie kupi od jakiejś handlarskiej polskiej firmy auta ...oni tam wolą wspierać lokalny rynek i kupować od niemieckiego Autohausu..

Nie jest dokładnie tak jak mwisz bo mam kolegow w specjalizujących się w konkretnych fajnych autach i 3/4 z nich sprzedają na zachód a w pl nawet nie dają ogłoszeń bo marudery na forach szukają a potem zrobią wszystko żeby uczciwy handlarz miał na Januszy wywalone. Zresztą sam już cukierki wstawiam na ogłoszenia w de ewentualnie biorą koledzy.

Do tego np.do Szwajcarii byly wywożone auta z Pl (nowe) w max opcjach. Wtedy jest fajnie bo przy wjeździe do pl nie płacisz akcyzy. Niestety temat też odpuścilem bo użeraj się z Januszami od śledztw bo auto musiało wyjechać z pl zarejestrowane więc wytłumacz to Januszowi. Wziąłem dla siebie 1szt.i tyle.

andrewb25 napisał(a):Rumunii
-Bułgarii
-Ukrainy
-Afryki miałem jeden przypadek

Afryka bierze stare Japy i busy te bez turbo typu stare transity.

Do wyliczanki można dodać Mołdawie.

andrewb25 napisał(a):Niemiec żaden nie dzwonił

Do mnie dzwonili i kontak jest ok.
szybki
Moderator - Tuning

07 Mar 2021, 21:24

Z Mołdawii też miałem klientów....
Afryka pytała o Suzuki Grand Vitarę 4x4 benzynową...ale wtedy był i w sumie dalej jest Covid..i chyba odpuścił ..(miał wracać na kołach do Portugalii i z tamtąd zapewne transportem morskim) bo była dogadana cena i wsio...finalnie sprzedałem 30km dalej

a to jak tak gadasz to sobie chyba wieczorkiem wrzuce jakąś jedną z moich laleczek :mrgreen: audiczkę na mobile.de :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

08 Mar 2021, 20:02

andrewb25 napisał(a):a to jak tak gadasz to sobie chyba wieczorkiem wrzuce jakąś jedną z moich laleczek :mrgreen: audiczkę na mobile.de

Napisz jaka Ałdica :ok:
szybki
Moderator - Tuning

08 Mar 2021, 22:37

bonifacy napisał(a):Oświećcie mnie w tych zawiłościach.
Oświecony żem teraz i za to dziękuję choć widzę że zdania podzielone .
demirbiras napisał(a): że chodzi o auto grupy vag a nie np Forda

Chodzi o opla.A wybiegnę trochę poza temat i zapytam czym się różni wersja wyposażenia cosmo od enjoy. Widzę że są ogłoszenia że cosmo a po rozkodowaniu vin wychodzi że jednak enjoy. Więc ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi