Rok produkcji , rok modelowy a data pierwszej rejestracji

06 Mar 2021, 23:05

Chcemy kupić , zaglądamy na oferty.Auto z niemiec. Czytamy w ofercie - rok produkcji 2013 rok modelowy też 2013. Mamy nr VIN więc go rozkodowujemy i wychodzi że data produkcji to 2012.06.14 rok modelowy 2012. Nie mamy tutaj jednak informacji o dacie pierwszej rejestracji . Sprzedający twierdzi że nastąpiła tam za odrą w 2013 i tak podaje w ofercie jako rok produkcji . Oświećcie mnie w tych zawiłościach.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2021, 00:18

Norma u typowych, polskich, "uczciwych" handlarzy. Produkcja 2012 i tyle, wpisywanie daty pierwszej rejestracji jako daty produkcji to po prostu ściema

E: pewnie w vag'u akurat #tenpoprawiony wtedy wychodził :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Mar 2021, 00:42

Invi napisał(a):E: pewnie w vag'u akurat #tenpoprawiony wtedy wychodził

Wszystko fajnie tylko gdzie jest napisane że chodzi o auto grupy vag a nie np Forda? :roll:
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

07 Mar 2021, 00:52

bonifacy napisał(a): Sprzedający twierdzi że nastąpiła tam za odrą w 2013 i tak podaje w ofercie jako rok produkcji .
Boni-podaje dlatego tak bo u nich w dokumentach pojazdu nie występuje rok produkcji.Każdy cwaniaczek na tym zeruje żeby "odmłodzić" samochód a co się z tym wiąże jest większa kasa...... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

07 Mar 2021, 10:39

Cześć krajow zachodnich nie używa daty produkcji tylko datę rejestracji co automatycznie przechodzi jakby na date produkcji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Mar 2021, 10:49

Migi60 napisał(a):Każdy cwaniaczek na tym zeruje żeby "odmłodzić" samochód a co się z tym wiąże jest większa kasa......

cwaniaczek, nie cwaniaczek...jakbyś poleciał na zachód i wskoczył na plac gdzie są setki aut, tysiące czasami, i masz kupić kilka aut, to najzwyczajniej nie miałbyś czasu na rozkodowywanie kilkudziesięciu samochodów po VIN i sprawdzać rok produkcji. Ten rok produkcji to wymysł diabła jest..cała europa posługuje się datą1 rejestracji a nie rokiem produkcji . Tylko w Polsce i Rosji obowiazuje Rok Produkcji.
Rok w tą czy w tamtą co to komu robi? Jak auto się podoba, jest dobre i zadbane to nie pasuje bo rok jest 2012 a 10km dalej mają paździerza ale o rok młodsze . Polska

Jako ciekawostkę podam że miałem przypadek żerok produkcji był 2006, a data 1 Rejestracji 2010... 4 lata różnicy :lol: a i tak kupiłem i tak sprzedałem bo auto było w super stanie. i nikt nie marudził.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...

07 Mar 2021, 10:57

Wprowadzanie klienta w błąd i tyle. A poziomu żenady handlarskich tłumaczeń to chyba ci przedstawiać nie trzeba. "Jak nie zaznacze, że bezwypadkowy to nikt nie przyjedzie" :cry:

W Krakowie są do sprzedania dwa avensisy 2013 z przebiegami po 40 kilometrów. Może trzeba wystawić jako 2021
Invi
Forumowicz VIP

07 Mar 2021, 11:10

Ja nie mówię o kilku latach różnicy..bo to jest wprowadzenie kogoś w błąd.. Natomiast czepiać się o 1 rok różnicy ...a w zasadzie czasami o kilka miesięcy..(na tym samym modelu) bo auto może być wyprodukowane w grudniu 2012 i sprzedane w styczniu 2013 ...i komuś to będzie przeszkadzać . Co innego jak jest FL, czy zmiana modelu
Albo weź japońskie czy koreańskie Auta..one w produkowane w połowie roku będą zapewne sprzedane za pół roku najwcześniej ..sam transport do Europy może do 3 miesięcy trwać. zanim trafi do dealera..i do klienta to mija sporo czasu. 70% tych aut ma rok/dwa lata różnicy w produkcji i rejestracji
Toyota nie bo z UK szybko trafia do klientów
andrewb25
Stały forumowicz

07 Mar 2021, 11:17

Handlarska moralność :mrgreen: Rok różnicy jest nieistotny, wypadek był ale tylko jeden i to niegroźny bo nikt nie zginął,
W portalach ogłoszeniowych masz wpisać datę produkcji czy pierwszej rejestracji? W otomoto jedno i drugie.
Ściema i tyle
Invi
Forumowicz VIP

07 Mar 2021, 11:30

Invi napisał(a):masz wpisać datę produkcji czy pierwszej rejestracji?

jak będę chciał to mogę wpisać to co mi się podoba :lol:
aczkolwiek ogłaszam profesjonalnie i podaję i to i to bo teraz ludziom nie dogodzisz :lol:
To że inni robią inaczej...to wiem że tak robią..i co tego jak wszystko i tak
mogę sobie sprawdzić przed zakupem po VIN ..więc pisać to sobie każdy może...w Polscei tak jest Wszystko do weryfikacji.
Za granicą mam VIN do wglądu od razui każdy podaje tylko datę z dowodu rejestracyjnego..a produkcji trzeba sobie samemu sprawdzać bo oni nie wiedzą.
to jest temat o roku produkcji i dacie 1 rejestracji a nie o autach uszkodzonych /powypadkowych
andrewb25
Stały forumowicz

07 Mar 2021, 11:38

Rok produkcji jest ważny, ale mogę się założyć, że niektóre fabryki już w grudniu produkują następny rocznik i nie mam na myśli roku modelowego, bo ten to już w połowie roku może wchodzić(sam tak mam z Outlanderem rok produkcji 2019, model 2020).
W przypadku aut starszych, myślę, że nie ma o co kruszyć kopii i tak najbardziej liczy się stan, chyba, że jak andrewb25 napisał, wchodzi jakiś lifting. Ale problem może być z autami nowymi. Jeszcze jest sporo aut z 2019r i chyba nikt w salonie nie da za takie auto tyle co za 2021r, a przecież auto nowe -bez przebiegu.
Swoją drogą ciekawi mnie jak taki długi postój nowego auta wpływa na późniejszą eksploatację :idea:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

07 Mar 2021, 12:02

yeti65 napisał(a):Swoją drogą ciekawi mnie jak taki długi postój nowego auta wpływa na późniejszą eksploatację
tzn długi czyli jak długi?
Invi jak zwykle bije pianę po nic i z niczego.
Na większości świata liczy się kiedy auto jest rejestrowane i tak jest logiczniej. Nikomu to nie przeszkadza à nawet pomaga ale januszki zawsze problem znajdą. Bo tak jak wspomniał Andrew zamawiasz jakąś Honde w tym roku à dostajesz ją w następnym i dlaczego konsument ma być poszkodowany?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Mar 2021, 12:03

yeti65 napisał(a):Swoją drogą ciekawi mnie jak taki długi postój nowego auta wpływa na późniejszą eksploatację

Kiedyś miałem okazję kupić (ale nie kupiłem..może i dobrze bo mógłby być problem z rejestracją)
Nigdy nie rejestrowany NIssan Note. z 2006R 1.4 benzyna..
O dziwo miał 3000km (może był jakiś egz. pokazowy/testowy)
Jedynie miał Coc od Producenta.
Sprawny ..aczkolwiek żeby tym jeździć to trzeba by było zrobić naprawdę porządny serwis.
Opony śmietnik..popękane ze starości
Zapewne całe zawieszenie do kontroli/elementy metalowo-gumowe wszystkie do wymiany
Amortyzatory jakbyś zaczął jeździć to zapewne śmietnik..zaraz będa lać.
Hamulce Profilaktycznie całość OUT
Wszystkie Płyny, Filtry, Paki OUT czyli trzeba nowe
Akumulator ...no cóż z 2006R jakby był to i tak do wymiany.

Więc tak to wygląda.Będzie jeździć ale trzeba zrobić Pełny Serwis.

Widać to np. jak restaurują stare auta z lat 60 gdzie długo stały ..trzeba sporo powymieniać żeby tym jeździć.
andrewb25
Stały forumowicz

07 Mar 2021, 12:07

Dodam że często na wyprzedaży rocznika Nówki w Salonie mogą być z roku poprzedniego..bo przestał z rok w salonie
Finalnie kupujesz auto 2-letnie ale nowe.
Tu nie przeszkadza.

A identyczna ale używka...przeszkadza

Hipokryzja :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

07 Mar 2021, 12:09

Kao napisał(a):tzn długi czyli jak długi?

Myślę, że dłużej niż 2 lata takie auta nie stoją (pomijam indywidualne przypadki jeszcze starszych aut)
W tej chwili na OTO MOTO jest chyba jeszcze ze 100 takich aut z 2019r (2020 r był daleki od typowego i stąd taka liczba niesprzedanych aut).
Andrew, myślę, że w nowym aucie to bardzo przeszkadza, bardziej niż w starszych, dlatego dealer musi sporo opuścić by takie auto sprzedać.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV