Rover 200 2.0 SDi -> Wzrosło spalanie ale nie wiem dlacze

24 Lis 2009, 21:29

Witam.Auto to Rover 200,2.0 SDi moc 105 KM.Do tej pory przez caly czas,czy to wiosna czy latem,auto spalalo mi w granicach 7l/100km.-jazda tylko w miescie.
Bylo to na oponach letnich,na aluminiowych felgach.
Niedawno zmienilem opony na zimowe-oczywiscie stalowe felgi.W zeszlym roku pamietam ze ustanowilem rekord spalania minimalnego i bylo to 6,3 litra.- tylko w miescie jazda.
Jednak teraz mam powazny problem,poniewaz juz po drugim tankowaniu wyszlo mi spalanie ok 8,5 litra.

opony lezaly niestety na sobie,przygniecione jeszcze innymi-poziomo lezaly.
Przed zalozeniem do auta postaly tak jak normalnie powinny na ziemi 2 doby.
Ale nie wiem czy to w tym tkwi wina spalania-ze cos z oponami sie stalo,ze musze jechac do zbieznosci czy cos na nowo ustawic czy moze cos innego?
Dodam ze troszke dopompowalem oponki-powinno byc 2.3 bara z przodu a dalem 2.4.Z tylu powinno byc 2.1 a dalem 2.2.Ale chyba z tego powodu nie wzroslo spalanie a wrecz przeciwnie powinno zmalec prawda?

Czy wiecie w czym moze tkwic problem tak nagle wysokiego wzrostu spalania?
Prosze o pomoc,bo bardzo mnie martw ten stan rzeczy ;/
Ostatnio edytowany przez misza198818, 26 Lis 2009, 16:04, edytowano w sumie 1 raz
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska
  • 26 Lis 2009, 12:25

Zacznij od sprawdzenia filtra powietrza,sprawdź opory toczenia samochodu itd.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lis 2009, 12:44

A może Ci sonda lambda padła? Taki zbieg okoliczności..
    BTW: zmiana opon na zimowe wydaję mi się, że mimo wszystko powoduje o jakieś 0,5l większe zużycie paliwa (tak samo zresztą jak jazda na światłach o ok200-300gr paliwa więcej), ale oczywiście nie o tyle...
    slukas
    Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

26 Lis 2009, 13:33

Jest jeszcze jeden problem ,teraz jest już chłodniej!Autko musi więcej palić.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

26 Lis 2009, 21:01

Sprobuje wymienic filtr powietrza.
    Do swiec ani sondy lambda tak latwo sie nie dokopie chyba w tym silniku,wiec bede musial to zlecic jakiemus mechanikowi no i kolejny wydatek;(

Przypuszczam ze filtr paliwa to nie jest bo gdyby byl wadliwy to nie dochodzilo by do niego dostatecznie paliwa w jednym ciagu i auto by przeciez przerywalo-to moja opinia ale moze sie myle.

Ja rozumiem ze uzywanie swiatel zwieksza zuzycie paliwa ale swiatla mam wlaczone zawsze przez caly rok i od tego raczej tak nie wzroslo spalanie.
    To samo tyczy sie opon-przeciez wg mnie zimowe opony sa mniejsze(ciensze) od moich letnich -zimowe mam 175 a letnie 195.Wiec na moje teraz ma auto mniejsze opory toczenia i powinno sie zmniejszyc zuzycie paliwa a nie zwiekszyc.Takze opony tez wykluczam raczej.

Zostaje ten filtr paliwa,sonda lambda na poczatek.Sprawdze to w miare mozliwosci i zobacze efekty.

Jak narazie dziekuje za podpowiedzi i zainteresowanie,oczywiscie jak macie jeszcze jakies pomysly to piszcie o wszystkim.Kazda uwaga moze byc cenna i moze byc pomocna.

Oczywiscie w miare wymieniania czesci i sprawdzania efektow bede informowal Was co do postepow;)
    misza198818
    Początkujący

26 Lis 2009, 21:20

W moim benzynowcu sonde wymienialam sama, tak samo swiece, nie wiem jak jest w dieslu, ale u mnie to zadna filozofia.
    Dodam, ze moj 1,4 pali 15l/100 i gdyby mi chociaz raz spalil 8,5 to bylabym mega mega zadowolona
    mala88
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
      Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

26 Lis 2009, 21:34

misza198818 napisał(a):Do swiec ani sondy lambda tak latwo sie nie dokopie chyba w tym silniku

sonda lambda nie jest w silniku tylko w ukł. wydechowym
    świece na wierzchu wystarczy maskę podnieść i ściągnąć fajki
    Toretto

26 Lis 2009, 21:38

Toretto napisał(a):świece na wierzchu wystarczy maskę podnieść i ściągnąć fajki

Na pewno w Dieslu...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

27 Lis 2009, 12:04

Przypominam ze ja nie mam benzyniaka tylko Diesla i nie mam na wierzchu świec tylko muszę troszkę się dokopać.Ale mam robotę na sobotę przynajmniej-może mi się uda.
    misza198818
    Początkujący

07 Gru 2009, 22:05

Witam, również jestem posiadaczem Rovera 220 Sdi. Mój od samego początku palił w granicach 8l. Minimalnie zszedłem do 6l poza miastem. Nie wiem czy zmiana świec tu wiele pomoże, ja w swoim zmieniałem z racji problemów z odpalaniem na zimno, ale spalanie nie zmalało. Najprawdopodobniej ten silnik jest taki łakomy.
    JaroslawR6
    Nowicjusz

Miejscowość: Krk

07 Gru 2009, 22:27

To nie jest normalne,jeśli jesteś pewien że wszystko jest w porządku z oporami toczenia,filtrem powietrza to powinieneś przyglądnąć sie wtryskiwaczom,jak rozpylają paliwo.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

27 Gru 2009, 18:10

http://forum.roverki.eu/index.php
    Tam znajdziesz odpowiedź
    shrekinho90
    Nowicjusz

Miejscowość: POZNAŃ

27 Gru 2009, 18:48

Dzieki ;)