Rover 45 - pomoc przy kupnie

16 Kwi 2010, 12:08

Witam,
kumpel poprosił mnie o pomoc przy kupnie autka, wybór był trudny, na poczatku brał pod uwagę Focusa I, a teraz napalił się kopmletnie na Rovera 45. Z tego co mi wiadomo te modele nie są takie złe i jakieś awaryne. Ale za dużo o nich nie wiem, więc czekam na wasze opinie, na co najbardziej zwrócić uwagę przy kupnie itd. Dosyć pilne bo prawdopodobnie dzisiaj jeszcze jedziemy obejrzeć dwie furki, a poniżej obie bryczki :razz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Może jest kilku użytkowników na forum, którzy posiadaja te autka? Jak sprawuje się ten silnik 1.4 16V ? Będę wdzieczny za szybkie i konkretne odpowiedzi :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Kwi 2010, 00:15

nie wiem jak 45 ale zaajomy ma 400 1.6 chyba 115 km , bardzo sobie chwali , wrecz mozna powiedziec ze zakochany jest w tej marce, to ze czesci do roverow sa drogie to kolejny mit.

ps. wiekszosc mitow odnosnie awaryjnosci , czy cen czesci zamiennych ma swoje podloze w latach 90' gdy przecietnego kowalskiego nie bylo stac na byle jakie auto no i niestety mimo iz sie ciagle bogacimy to jednak stereotypy zostaja..
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

17 Kwi 2010, 10:19

Witam,

co prawda posiadam inny model (214 Si), aczkolwiek z tym samym silnikiem 1.4 16V - 103KM. Jeśli chodzi o sam silnik, to samochód jest bardzo dynamiczny, oczywiście warto wziąć pod uwage że 45 wazy troche wiecej, dlatego lepsza bylaby jednostka 1.6 113KM.
Co do awaryjności, jak dotąd silnik bezawaryjny, jeśli jest zadbany to powinien posluzyc bardzo dlugo :P. Niestety typową usterką w slinikach serii K jest awaria uszczelki pod głowicą, aczkolwiek w przypadku fachowej naprwy problem zostaje rozwiązany na bardzo dlugo.
Spalanie po miescie 8 wzwyż(no chyba ze ktos jest mistrzem oco-drivingu:>), trasa da sie zejść do 7. Tyle nt silnika moge powiedzieć. Częsci wbrew opiniom wszystkich nie są bardzo drogie, w razie awari czegoś poważniejszego sporo angilków jest na części.

Pozdrawiam.
edzi0
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...