Rover 75 do oceny

15 Sie 2015, 18:50

Witam. Około 2-3 miesięcy szukałem auta nietuzinkowego, które zwraca uwagę, w środku ma coś więcej niż tandetny plastik i ma dobre blachy. Po wielu szukaniach, czytaniach i rozmawiania z ludźmi doszedłem do wniosku iż kupuje Rover 75 w sedan lub kombi.

Początkowo obawiałem się, gdyż mieszkam w 10,000 tys mieście , że będzie problem z mechanikiem, który poradzi sobie z tym autem aż natknąłem się przez kumpla na Jacka. Jak się okazało w mojej mieścinie są 3 Roverki 75 wszystkie w sedanie i wszyscy naprawiają je u Jacy. Po rozmowie z jednym z właścicieli i z Jacą doszedłem do wniosku, że nie mam się czego bać. A jeden z właścicieli mówił, iż na początku też chciał auto sprzedać bo mechanicy nie potrafili poradzić sobie z nim dopóki nie znalazł mechanika Jacka. Popytałem na mieście i nikt negatywnej opinii o nim nie powiedział.

Teraz tak pod uwagę biorę silnik 2,5 benzyna ew. 2.0 też benzyna. Fanie jakby miał gaz ale nie musi. Roczne moje przebiegi ok. 5-10 tys km. Kolo roverka nie ważny bardziej interesuje mnie stan techniczny i zeby nie był bity, bo blachy ponoć ma dobre nie rdzewieją. Auto najlepiej od osoby prywatnej nie handlarza. Co zauważyłem. że te od handlarzy są tańsze co mnie dziwi bo wychodzi, że handlarze ściagają je za 4-5 tys??? Skoro za 5-7 wystawiają?

Po auto moge jechać 100 KM albo trochę więcej od Bydgoszczy.

Przedstawiam wstępne linki do analizy aby specjaliści z forum powiedzieli, czy wogóle opłaca sie jechać.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ten chyba od handlarza??

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ten raczej od osoby prywatnej?

Czekam na pomoc. Pozdrwiam :ok:
lognowak
Obserwowany

Auto: Nie mam

15 Sie 2015, 19:05

lognowak napisał(a):A jeden z właścicieli mówił, iż na początku też chciał auto sprzedać bo mechanicy nie potrafili poradzić sobie

To ci mechanicy to chyba jakies niedorozwinięte nieroby :D
Rover nie różni się konstrukcyjnie od innych samochodów :D to samochód a nie statek kosmiczny ;pp

Oba roverki z powyższych linków wyglądaja bardzo dobrze i w zasadzie nie ma się do czego przyczepić.
W pierwszym na plus na pewno większy silnik, w drugim LPG.
Twoja decyzja czy chcesz jeździć dynamicznie czy ekonomicznie.
Spalanie benzyny w 2.0 i 2.5 będzie zbliżone.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

15 Sie 2015, 19:23

A ten pierwszy nie jest czasami od handlarza?? Przecież pisze, że sprowadzony dopiero co?? Wychodzi że nie dał za niego więcej jak 6k?
lognowak
Obserwowany

Auto: Nie mam

15 Sie 2015, 21:30

Wygląda jak od handlarza ale dla Ciebie jako kupującego moim zdaniem nie powinno mieć to większego znaczenia jeżeli samochód nie wzbudza podejrzeń.
Jedziesz na pierwsza lepsza stacje diagnostyczna i wiesz mniej więcej co i jak.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[E] 300C 3,5 / C6 3,0 / Legend IV 3,5 / GS 300 mk3
    Podstawowe kryteria zestawienia: - limuzyna segmentu E - silnik benzynowy o mocy ok. 250KM - automatyczna skrzynia biegów - modele z okolic 2006 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Chrysler 300C 3,5 - 249KM - ...