Rover 75 problem po zakupie

08 Maj 2017, 13:46

Witam

Znalazłem ogłoszenie ładnego bezwypadkowego Rovera 75 od prywatnej osoby. Po zakupie jednak zaczęły się problemy.
W ogłoszeniu było napisane, ze wszystkie podzespoły są sprawne, silnik pracuje równo i poprawnie a zawieszenie jest w stanie dobrym.
Gdy pojechałem obejrzeć auto, wyglądało że faktycznie auto jest w dobrym stanie a sprzedawca nie miał żadnych zastrzeżeń, jedynie klemy musiał zmienić.
Podczas jazdy próbnej po dość równej nawierzchni wszystko było ok. W drodze do domu usłyszałem pierwszą usterkę, mianowicie zawieszenie, z którego dochodziły głośne stuki.
Następnie na biegu jałowym obroty delikatnie skaczą, a z kolektora dolotowego słychać stukanie. Do wymiany są również czujniki abs i akumulator, który nadaje się tylko na śmietnik.
Po pięciu dniach i przejechaniu 200km. auto zostawiłem na miesiąc w garażu. Po powrocie czekała na mnie kolejna niespodzianka, czyli brak powietrza w oponach od strony kierowcy i rozładowany akumulator.
Po zdjęciu przedniego koła moim oczom ukazała się sprężyna wbita w oponę i niepasujące koło zapasowe. Dodam jeszcze, że akumulator padł a auta nie da się otworzyć kluczem.
Co teraz? Wiem, że przysługuje mi prawo rękojmi, tylko jak udowodnić, że usterki zostały zatajone przez sprzedawcę i istniały podczas zakupu auta. Jedyną podstawą jaką posiadam jest ogłoszenie.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
lodyga8
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Auto: Rover 75
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

08 Maj 2017, 14:39

Jak brzmi umowa KS? Jeżeli możesz zeskanuj i wrzuć na forum. Wszystko zalezy od umowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Maj 2017, 15:15

"Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany" Tak jest w umowie zapisane.

Liczyłem się z tym, że wydam na niego jeszcze jakieś dwa tysiące, bo coś na pewno do zrobienia się znajdzie, ale nie że po kilku dniach sprężyna pęknie(na szczęście jak stał).
lodyga8
Nowicjusz

08 Maj 2017, 18:56

lodyga8 napisał(a):Liczyłem się z tym, że wydam na niego jeszcze jakieś dwa tysiące,
No widzę ze masz problemy z mysleniem.Po co wydawać 2 tyś. ..Nie lepiej przed zakupem podjechąć na SKP i za 50.- dokladnie wszystko sprawdzić.Przerabialem te tematy i nie jeden z kupujących był z tego zadowolony...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

08 Maj 2017, 22:14

teraz to już musztarda po obiedzie. Oswiadczyles w umowie że stan auta jest Ci znany, podpisałes się pod tym
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Maj 2017, 12:28

lodyga8 napisał(a):"Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany" Tak jest w umowie zapisane.

To akurat jest najmniej ważne. Tutaj można podyskutować. Ale jak możesz to zapodaj na forum całą treść umowy. Oczywiście dane osobowe i dane samochodu możesz zamazać. Chciałbym przeanalizować całą umowę. Bo widzę, że jest szansa.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Maj 2017, 15:29

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

lodyga8
Nowicjusz

09 Maj 2017, 19:22

Te 8 punktów jest obowiązkowe i niepodważalne więc nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Przed upływem 10 dni mogę się zgodzić że można dochodzić jakiś roszczeń ale tutaj minęło grubo ponad miesiąc więc czego chcieć. Poza tym opona czy sprężyna to rzecz naturalna jak udowodnisz że sprzedającego że zataił że miesiąc po zakupie pęknie sprężyna i wbije się w oponę???? Druga sprawa stuki w zawieszeniu można było usłyszeć przy jeździe próbnej tak jak i stuki w kolektorze itp no ludzie zejdzmy na ziemię po ponad miesiącu pretensje ?????
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Maj 2017, 17:20

Tak czy inaczej zgodnie z tą umową masz prawo do rękojmi. Ważne jest, abyś poinformował sprzedawcę o tych wadach w ciągu miesiąca od ich wykrycia. Poczytaj o rękojmi - będziesz wiedział na czym stoisz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika