Rover 75 vs Passat B5 FL

21 Mar 2014, 21:19

Witam chciałbym się poradzić co wybrać. Rozważam tylko między Rover'em 75 2,0 CDTi sedan do 2003r bo później są już Japońskiej produkcji chyba i Passat'em B5 FL 1,9 TDi kombi, tak do 13tys max. Moja opinia Rover - elegancja, wygoda, Passat - solidność, żywotność motoru. Zależy mi najbardziej na wyposażeniu i wygodzie. Zależy mi na dobrym wyborze, ponieważ autko nie bd kupywane za gotówkę.
Virus92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 01 2011
Auto: -
0

21 Mar 2014, 23:07

Passata B5 po FL do 13tys. nie znajdziesz, chyba że szukasz problemów :unsure: Na rynku jest sam ochłap z przebiegami powyżej 400tys.km. i magicznymi 180tys.km na liczniku :naughty:

Co do Rovera nie pomogę.
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
0

21 Mar 2014, 23:10

Virus92 napisał(a):Passat - solidność, żywotność motoru

Mocne, mocne :lol: Najbardziej solidne w Pasku jest zawieszenie :lol:
Czemu ograniczasz się tylko do tych dwóch aut?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

22 Mar 2014, 15:04

Ja jestem za Roverem. Jest wart swojej ceny czego nie można powiedzieć o Passacie :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

23 Mar 2014, 01:16

Passata będziesz miał znacznie ciężej kupić w dobrym stanie, o przebiegach bez korekty to już nawet nie wspominam. W dużej mierze tutaj płacisz za markę, to mocno przereklamowany samochód, w dodatku 1/4 polaków tym jeździ. Kiepskie i przede wszystkim drogie przednie zawieszenie (~1200 zł za jakieś ogarnięte zamienniki) a i tylna belka też nie jest rewelacyjnie trwała aczkolwiek tu już nie problem bo prosta jest wymiana i stosunkowo tania.
Lider na rynku samochodów najchętniej branych... przez złodziejów. Rynek jest solidnie nasycony tymi autami, jest w czym przebierać a przebierać trzeba i to porządnie żeby kupić coś zdrowego.
Silniki są żywotne, zwłaszcza diesle 1.9, trzeba uważać na jakość paliwa, ale przede wszystkim kupić egzemplarz, który silnik ma jeszcze w dobrej kondycji i zadbać o niego, przed zakupem koniecznie na diagnostykę celem sprawdzenia przynajmniej kompresji oraz turbosprężarki. W stówie zamkniesz taki przegląd a możesz się tym uchronić przed zakupem trupa.

Co do Rovera - wbrew zasłyszanym kiedyś przeze mnie tutaj opiniom to nie jest konstrukcja BMW, co prawda auto wyszło na rynek już po przejęciu firmy przez koncern BMW ale jest to jeszcze zupełnie odrębna konstrukcja Rovera (od 2005 produkowana przez chińczyków z resztą), która z BMW nie wiele ma wspólnego. Wygodny, oryginalnie wykończony, mający klimat we wnętrzu, aczkolwiek z tyłu jak na samochód tych rozmiarów mogłoby być więcej miejsca, Passat ma go więcej. Zawieszenie połowę tańsze jak do Passata. Dość rzadko spotykany na polskich drogach (przynajmniej na podkarpackich) przez co o konkrety dotyczące spalania, silnika i jego usterek trzeba szukać na forach tej marki najlepiej lub bezpośrednio u właścicieli.

Osobiście jeśli miałbym wybierać wybrałbym.... Vectrę C - za te same pieniądze dostaniesz co Passata B5.

A i jeszcze jedno :
Virus92 napisał(a):Passat - solidność, żywotność motoru

Zakończyła się tak naprawdę na modelu B4. No może jeszcze 1Z i AFN w B5 ale już zawias tutaj zupełnie nie ten.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
0

23 Mar 2014, 01:43

nie wiem co coniektorzy maja do zawieszenia w pasku.. jak zrobisz na gownianych czesciach to wiadomo ze bedziesz narzekal, a polactwo w wiekszosci tak robi, a potem opinie z dupy..ktory z was wyzej mial passata z wielowachaczem? pewnie zaden a pierdoli :) zawias w b5 i nietylko wytrzyma duzo ale nie ma co oszczedzac na czesciach, wiec nie rozumiem po co taka gadka ludzi ktorzy tego auta nie eksploatowali. b5 nie jest mega super bo wykonczenie i polowa silnikow to porazka, ale bez przesady ;) na tym forum coraz czesciej zauwazam, ze ktos ma opla.. kazdemu wciska opla, ktos ma forda - to samo, a rover to juz w ogole ponadprzecietne auto, szok.. wedlug mnie przykladowo moderator powinien byc jakos obeznany w markach, a nie wciskac marke ktora ma bo jest naj naj... co do rovera 75 to jest awaryjny jak laguna II i kazdy nieociemnialy stwierdzi to samo.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, pilnuj ciśnienia w oponach
    Choć wiele osób planuje wakacyjny urlop z dużym wyprzedzeniem, to często w swoich przygotowaniach do podróży nie uwzględnia kontroli stanu technicznego pojazdu. Szczególnie ważna jest kontrola ciśnienia ...

23 Mar 2014, 08:58

Po pierwsze edytuj post bo inaczej leci ostrzeżenie za brak kultury. Ja wciskam każdemu Forda? Ciekawe.. Zobacz na moje posty, często pojawiają się inne auta.. A poza tym Ty tu nie jesteś od wydawania poleceń wiec nie pisz jaki powinien być moderator.
Koniu
Forumowicz VIP

0

23 Mar 2014, 09:45

dominik89 napisał(a):ktory z was wyzej mial passata z wielowachaczem? pewnie zaden a pierdoli

Miałem podjąć dyskusję z Tobą ale po tej wypowiedzi stwierdzam, że do Twego poziomu zniżać się nie będę bo pokonasz mnie doświadczeniem, z pewnością.
P.S miałem A4 przez rok jakiś czas temu, po zrobieniu zawiasu na oryginałach (1800 zł) przejeździłem niecałe 25 tyś i któryś wahacz się już zaczynał tłuc więc się wkurzyłem pozbyłem.
No i polecam też ruszyć mózgiem na przyszłość - najważniejszą rolę odgrywa tutaj droga którą się na co dzień porusza, ja mam odcinek ok 6 km po dość zniszczonej i wyboistej asfaltówce więc zdecydowanie ten zawias się dla mnie nie nadaje. I to nie tylko mój pojedynczy przypadek bo szwagier ma Passata B5FL też na oryginałach zrobił zawias i gdzieś po 30 tyś zaczynało być coś słychać już z niego.
No i na koniec gratuluję kultury raz jeszcze a moderatora proszę o zdecydowane działanie w tym kierunku.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

23 Mar 2014, 10:40

Nie ma sprawy, już działam. :)
Koniu
Forumowicz VIP

0

23 Mar 2014, 11:35

dominik89 napisał(a):.ktory z was wyzej mial passata z wielowachaczem?

Ja miałem a4 z 99r które miała używac moja żona...Pierwsza naprawa zawiasu kosztowała około 2k z gemetrią... stwierdziłem że to swoisty starter no i teraz będzie ok. jednak po kilku miesiącach znowu nie było ok. ponieważ coś zaczeło stukać i auto bardzo źle się prowadziło...ogólnie cała impreza z zawieszeniem kosztowała mnie 3k. a do tego jeszcze inne usterki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

23 Mar 2014, 12:39

stasiowski121 napisał(a):Osobiście jeśli miałbym wybierać wybrałbym.... Vectrę C

Vectra C za 13 tys. zł? Trzeba by być odważnym, żeby w tym budżecie kupić vectre C :ok:
dominik89 napisał(a):co do rovera 75 to jest awaryjny jak laguna II i kazdy nieociemnialy stwierdzi to samo.

Weź już lepiej nic nie pisz...
Nie znam sie na passatach ale wiem, że do 13 tys. mozna kupić zadbanego roverka 75. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie będzie zajechany, można tez liczyć na dobre wyposażenie.
75 nie jest już aż tak bezawaryjne jak 45 jednak nadal śmiało można zaliczyć go do samochodów bezawaryjnych.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
0

23 Mar 2014, 13:52

Cena jest na granicy ryzyka ale kupić można, sąsiad kupił za 13500 zł w dość przyzwoitym stanie, diesla pewno byłby trochę strach, ale od 15 tyś można się już rozglądać.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

03 Kwi 2014, 19:58

Rovera już wykluczyłem, budżet zwiększam do 15tys i rozważam jeszcze BMW e46 330d 184KM, jak myślicie? Miałem przyjemność wiele razy z tym BMW i chwaliłem sobie, jeśli już to tylko ten motor ale boje się jednak kosztownych usterek.
Virus92
Nowicjusz

0

03 Kwi 2014, 23:07

silnik i auto bardzo dobre jak są w dobrym stanie ale jak się zacznie sypać to kosztuje

co byś powiedział na Accorda VI w benzynie + LPG?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
0

09 Kwi 2014, 09:15

Zdecydowałem już - będzie Passat - najrozsądniejsze i najbezpieczniejsze wyjście. Teraz tylko jak by ktoś miał ciekawego w woj. Pomorskim piszcie na priv. Można zamknąć, dziękuję :)
Virus92
Nowicjusz

0