Rover R200 1.6 96r Kręci kręci i nic

28 Wrz 2010, 19:52

Hej kochani trochę mnie tu nie było a wracam jak potrzebuje pomocy, cóż taka natura człowieka. Chociaż od tego są znajomości czyż nie. Gdyby ktoś mógł mi pomóc będę wdzięczny.

Otóż autko normalnie chodzi, zapala na raz, jeździ szybko i zwinnie. Mam jednak słaby akumulator i czasem jak zapomnę świateł wyłączyć to muszę korzystać ze startera (oddzielny aku który się podpina i zapala). Dzieje się tak też jak autko stoi ze dwa trzy dni to potem musi być starter.

W sobotę byłem na grzybkach, przyjechałem i od soboty stoi. Niedziela i poniedziałek to non stop deszcze. Spodziewałem się że dziś potrzebny będzie starter i rzeczywiście nie odpalił z akumulatora (był rozruch jednak po chwili tykanie). To nic myślę, podpinam starter i dawaj. A tu zonk. Rozrusznik normalnie kręci a silnik nie odpala. Coś w stylu braku paliwa a bak pełny. Może to coś ten deszcz nabroił? Coś zamokło? Trzeba coś przeczyścić/osuszyć? Co może być przyczyną że nie chce zapalić? Dodawałem nawet trochę gazu w czasie rozruchu, nic to nie dało. Martwi mnie to trochę bo nie wiem co to może być i zły jestem na mojego R. On pewnie teraz smutny tam stoi.
TheArt
Nowicjusz

29 Wrz 2010, 10:39

1. sprawdz jaki jest pobór prądu z akumulatora przy wyłączonych wszystkich odbiornikach ( radio, ośw, wnętrza itd ). Przy wyłączonym silniku oczywiście. więcej nt temat jest na forum. Poszukaj.
2. sprawedz napięcie łądowania - tez jest nt temat na forum. poszukaj.
3. jeżeli to wszystko będzie ok sprawdz poziom elektrolitu w akumulatorze oraz zmierz jego gęstość. O tym też jest na forum. Poszukaj.
4. Jeżeli okaże się, że wszystko jest ok, a akumulator nadal się rozładowuje, to tylko jego wymiana.
5. co do problemów z uruchomieniem silnika, to musisz być na 100% pewnym, czy jest iskra i czy jest paliwo w komorze spalania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Wrz 2010, 13:35

Hej.

Akumulator wymieniłem na nowy.

W baku jest paliwo a jak sprawdzić tę iskrę? I może ktoś ma fotki gdzie w tym aucie są świece.
TheArt
Nowicjusz

29 Wrz 2010, 16:49

Po tym pytaniu mam do ciebie naprawdę powąznie dobrą radę - zawieź to autko do mechanika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Wrz 2010, 18:08

;) Ty się śmiej ;) Zawsze zawożę do mechanika, jak można nim ruszyć.

Teraz byłem i odpalił za pierwszym. To co miał wczoraj kaprys i nie chciało mu się w deszcz ruszać z parkingu.
TheArt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser FJ45LV - odrestaurowany unikat
    Amerykańska firma FJ Company zajmuje się twórczymi renowacjami klasycznych Land Cruiserów. Czasem samochody są odnawiane w duchu tradycji, lecz częściej efektem jest znacznie różniący się od oryginału ...