Rowerzysta, a kierowca na przejściu z pasem dla rowerów

18 Cze 2023, 11:11

Wczoraj przytrafiła mi się sytuacja podczas jazdy na rowerze gdzie kierowca miał do mnie pretensje o to że zwróciłem mu uwagę o nie ustąpienie pierwszeństwa przejazdu.

Było rondo dla samochodów na drogach dojazdowych wszędzie ścieżki dla rowerów. Jechałem może z 10km/h i jak już byłem na ścieżce na przejściu przednim kołem kierowca dojeżdżający do ronda z prawej strony nawet nie spojrzał w moja stronę (obserwowałem go) i nie zwalniając poprostu sobie przede na przejechał. Pokazałem mu ręka że tak się nie robi, po czym skręcił na rondzie w prawo nie używając kierunku przy zjedzie (ale to już pomijam), zatrzymał się i zaczął swoje wywody, że nie znam przepisów itd. więc mu powiedziałem żeby się doedukował bo ja byłem już na przejściu a nie przed a do tego jechałem wolno. Poza tym zwróciłem mu uwagę że w tym miejscu nie wolno się zatrzymywać było mniej niż 10m od skrzyżowania i wspomniałem że nie włączył kierunku przy zjeździe i trochę go poniosło :mrgreen:

Myślę, że poprostu nie zwrócił na mnie uwagi bo zobaczył mnie dopiero jak patrzył czy na rondzie nic z lewej nie jedzie, a ja mu wtedy machnąłem ręka bo był na mojej wysokości tarasując mi przejazd.

Moja prośba do innych kierowców zwracajcie uwagę na przejazdy rowerowe bo wiem, że dzieci nie obserwują tak ruchu jak np. Ja to zrobiłem. Nawet jak nie jeździcie na rowerze to pozwólcie innym poruszać się zgodnie z przepisami.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Cze 2023, 15:40

No niestety - nie dość, że większość rowerzystów, pieszych czy hulajnogistów nie zna przepisów, a ci co znają, to na siłę je egzekwują, to do tego jeszcze dochodzą kierowcy samochodów, którzy zachowują się tak samo jak rowerzyści...Dobrze, że to trafiło na ciebie, osobę dorosłą, wiedzącą czego można się spodziewać. Nie chcę pomyśleć, co by było, jakby na twoim miejscu było jakieś dziecko, które nie zdawałoby sobie sprawy z zagrożenia, a wiedzące tylko, że ma pierwszeństwo przed samochodem...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2023, 09:55

Przypuszczam, że ten kierowca dawno nie jeździł na rowerze... a myślę że by się to każdemu przydało żeby spojrzeć na ruch z innej perspektywy.

Ja do niektórych rowerzystów mam jedną prośbę żeby zwalniali przed przejazdami dla rowerów przez pasy. Jadąc z pełną prędkością kierowca skręcający czasem nie jest w stanie sięgnąć daleko poza skrzyżowanie wzrokiem z racji różnych utrudnień / przeszkód. Czasem widzę jak niektórzy na zielonym przez pasy (wyznaczoną drogę dla rowerów) mkną na pełnym gazie i jeszcze wyprzedzają innych (to szczególnie w Warszawie). Pozwólcie na to żeby kierowca mający np. zieloną strzałkę mógł Was zobaczyć, a na pewno to zrobi kiedy prędkość będzie odpowiednia.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Lip 2023, 14:02

Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym: "Nie wymaga się uprawnienia do: 1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat; Skoro od kierowcy wymaga się uprawnień do kierowania pojazdami to dlaczego od rowerzystów już NIE ? Przecież rowerzystę jadącego drogą publiczna obowiązują te same zasady i znaki jak innych użytkowników .Efekty tej niewiedzy widać na każdej polskiej drodze.Co więcej mówi się że rowerzysta jest pełnoprawnym użytkownikiem drogi ..coś tu jednak jest nie tak. Dlatego często kierowcy mają do czynienia z sytuacją ,że rowerzysta jedzie drogą na której pojazdy poruszają się z szybkością 90km/h choć równolegle do tej drogi przebiega ścieżka rowerowa. Co więcej rowerzyści wyznają zasadę ,że wszędzie mają pierwszeństwo i wszystko im wolno i to my kierowcy mamy na nich uważać bo są niechronionymi użytkownikami drogi. Efekt tego jest taki ,że bardzo często rowerzyści wychodzą z takiego starcia wielce poszkodowani.Zalecam więc rowerzystom więcej pokory,więcej myślenia,więcej ostrożności czasami jest tak ,że jesteście niewidoczni i jesteście dla kierowcy zaskoczeniem bo pojawiacie się nagle i znikąd a czasami jesteście tak nieprzewidywalni jak Wania w Radzieckiej Armii
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

10 Lip 2023, 10:16

Acer66 napisał(a):Nie wymaga się uprawnienia do: 1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat; Skoro od kierowcy wymaga się uprawnień do kierowania pojazdami to dlaczego od rowerzystów już NIE ?
To jest na pewno błąd, bo dzisiaj mamy masę rowerów na drogach nie tak jak kiedyś. Fakt, że i sporo jest dróg rowerowych jednak to nie zwalnia nikogo z myślenia.
Przykład z wczoraj. Byłem już na przejeździe rowerowym (prędkość spacerowa 10km/h), a koleś z samochodu nadjeżdżającego z prawej strony nawet nie spojrzał na mnie i przejechał przede mną. Jeszcze miał pretensję że pokazałem jak już przejechał że powinien mi w tej sytuacji ustąpić. Co zrobił zatrzymał się na zjeździe ze skrzyżowania i zaczął dyskusję o edukacji że to on ma pierwszeństwo itd. więc Ja mu krótko na temat że stoi praktycznie na skrzyżowaniu gdzie nie można się zatrzymywać według przepisów i żeby wrócił się doedukował :mrgreen: Nie chciało mi się wchodzić w dyskusję bo było widać, że jakiś już jest nabuzowany :naughty:
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Silnik V12 - Lamborghini
    Z mocarnymi jednostkami V12 kojarzy się również największy konkurent Ferrari, czyli Lamborghini. Włosi stworzyli dwie generacje swojej słynnej V-dwunastki. Skupmy się na pierwszej, bo to ona w dużej mierze ukształtowała ...