Rowerzysta na drodze

18 Lis 2014, 10:59

Witam. Myślę, że temat się przyda - ostatnio w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym wiele się zmieniło w sprawie rowerzystów. I fajnie i... niefajnie. Rowerzyści dostali kilka ulg, ale niestety nie są one dla nich "najzdrowsze". Najgorsze jednak przewinienie to przejeżdżanie rowerem po przejściu dla pieszych. 99% rowerzystów nie schodzi z roweru, tylko przejeżdża po pasach. Mowa oczywiście o przejściu dla pieszych bez ścieżki rowerowej. Rowerzyści nie zdają sobie sprawy jak bardzo może to być niebezpieczne :( A co gorsza - nie zdają sobie sprawy, że jak dojedzie do wypadku, to winny jest właśnie rowerzysta. Nawet jak przejeżdżał po pasach na zielonym świetle. Wielu z nich nawet nie wie, że jak nie ma przejazdy dla rowerów, to należy z roweru zejśc i go przez pasy przeprowadzić. Martwi mnie też to, że robią tak nie tylko dorośli - robią to także dzieci, a co gorsza dorośli, którzy jeżdżą ze swoimi pociechami. Zamiast dać im przykład, to przejeżdżają po pasach razem z nimi. W okresie rowerowym 80% zdarzeń drogowych z udziałem rowerzystów to było ich potrącenie na pasach. Więcej potrącono na pasach rowerzystów niż pieszych :!:

Rowerzysta na drodze

Kolejne przewinienie to jazda rowerem po chodniku. W pewnych przypadkach rowerzysta może korzystać z chodnika, ale to tylko kilka takich przypadków i niestety ci którzy jeżdżą po chodniku nie "kortzystają" z tych przypadków. A są nawet tacy, którzy jadą rowerem po jezdni, a obok, albo po drugiej stronie drogi mają ścieżkę rowerową...
Zapewne wielu z nas, kierowców samochodów też korzysta z roweru. Ale czy wiecie jakie przepisy obowiązują roewrzystów? czy przestrzegacie tych przepisów?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
2

18 Lis 2014, 11:51

MotoAlbercik napisał(a):Najgorsze jednak przewinienie to przejeżdżanie rowerem po przejściu dla pieszych.

Jakbym słyszał siebie... :yes:
MotoAlbercik napisał(a):robią tak nie tylko dorośli - robią to także dzieci, a co gorsza dorośli, którzy jeżdżą ze swoimi pociechami

Oczywista tragedia - skorupka za młodu nasiąka..
MotoAlbercik napisał(a):jazda rowerem po chodniku

Po chodniku nie mozna jeździć praktycznie żadnym pojazdem..
MotoAlbercik napisał(a):kilka takich przypadków

Dokładnie 3 (trzy) :!: :!:
MotoAlbercik napisał(a):czy wiecie jakie przepisy obowiązują roewrzystów? czy przestrzegacie tych przepisów?

Większość zna tylko swoje prawa.. Z drugiej strony to nawet z nich nie umieją korzystać w kulturalny sposób..
MotoAlbercik napisał(a):dostali kilka ulg

Jak np. śluzy rowerowe, mało rozpowszechnione, ale jak dla mnie to paranoja..
I mamy przykład matoła..

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wykroczenia :
1. - jazda chodnikiem (można się nie czepiać jeśli maluch ma mniej niż 10 lat)
2. - jazda po PdP
3. - podawanie fałszywych danych osobowych - dżejson polak ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
0

21 Lis 2014, 00:02

Dla mnie najgorsze jest że mogą zajmować całą szerokość pasa jezdni,co na wsiach czynią nagminnie.Jeżdżąc po Warszawie zauważyłem że są bardzo agresywni i nie ustępliwi . Niestety nie mogę napisać co myślę o rowerzystach i ich prawach bo jest to forum publiczne i zbanują mnie za słownik w jakim musiał bym się wyrazić.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM
1

21 Lis 2014, 11:28

piotr R napisał(a):mogą zajmować całą szerokość pasa jezdni

Oczywiście, że nie - są takimi samymi uczestnikami ruchu na drodze jak kierowcy pojazdów samochodowych i obowiązują ich zasady PoRD..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
0

23 Lis 2014, 12:28

Koledze chyba pomyslił się przepis, który wprowadzono niedawno - że rowerzysta może zająć środek pasa ruchu na skrzyżowaniu. Pod pewnymi warunkami oczywiście. Jak znajdę troszkę czasu to napiszę jakie prawa i obowiązki mają rowerzyści, bo wielu z nas, którzy jeżdżą samochodami zapewne nie wiedzą jak jechać rowerem. A i jadąc samochodem każdy kierowca powinien znać przepisy dotyczące rowerzystów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

23 Lis 2014, 13:46

Pisząc ten tamat, zapomniałem o temacie w innym dziale. Dlatego ten temat zamykam, a dalszą dyskusję można prowadzić tutaj.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...