REKLAMA
Witam. Myślę, że temat się przyda - ostatnio w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym wiele się zmieniło w sprawie rowerzystów. I fajnie i... niefajnie. Rowerzyści dostali kilka ulg, ale niestety nie są one dla nich "najzdrowsze". Najgorsze jednak przewinienie to przejeżdżanie rowerem po przejściu dla pieszych. 99% rowerzystów nie schodzi z roweru, tylko przejeżdża po pasach. Mowa oczywiście o przejściu dla pieszych bez ścieżki rowerowej. Rowerzyści nie zdają sobie sprawy jak bardzo może to być niebezpieczne A co gorsza - nie zdają sobie sprawy, że jak dojedzie do wypadku, to winny jest właśnie rowerzysta. Nawet jak przejeżdżał po pasach na zielonym świetle. Wielu z nich nawet nie wie, że jak nie ma przejazdy dla rowerów, to należy z roweru zejśc i go przez pasy przeprowadzić. Martwi mnie też to, że robią tak nie tylko dorośli - robią to także dzieci, a co gorsza dorośli, którzy jeżdżą ze swoimi pociechami. Zamiast dać im przykład, to przejeżdżają po pasach razem z nimi. W okresie rowerowym 80% zdarzeń drogowych z udziałem rowerzystów to było ich potrącenie na pasach. Więcej potrącono na pasach rowerzystów niż pieszych
Kolejne przewinienie to jazda rowerem po chodniku. W pewnych przypadkach rowerzysta może korzystać z chodnika, ale to tylko kilka takich przypadków i niestety ci którzy jeżdżą po chodniku nie "kortzystają" z tych przypadków. A są nawet tacy, którzy jadą rowerem po jezdni, a obok, albo po drugiej stronie drogi mają ścieżkę rowerową...
Zapewne wielu z nas, kierowców samochodów też korzysta z roweru. Ale czy wiecie jakie przepisy obowiązują roewrzystów? czy przestrzegacie tych przepisów?