Rozbieżność w określeniu nadwozia VW Golf 5

03 Kwi 2021, 05:17

Kilka dni temu kupiłem Golfa 5 z 2008 roku, 5-cio drzwiowy hatchback sprowadzony z Niemiec z racji tego że został sprowadzony a sprzedający jeszcze nie zdarzył przygotować go do rejestracji postanowiłem że załatwię formalności już sam. Udało mi się opłacić akcyzę, zrobić tłumaczenie papierów oraz przegląd. Na przeglądzie dowiedziałem się że w niemieckim dowodzie rejestracyjnym uznany jest jako kombi i diagnosta również wpisał jako kombi i stwierdził że jakby wpisał hatchback to i tak z urzędu wysłali by na powtórny przegląd gdzie i tak musiałby wpisać kombi żeby było tak jak w papierach z Niemiec. Teraz mam obawy czy normalnie zarejestruje auto i czy to coś zmienia?
Mati3436
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 5-2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf V
Silnik: 1.6 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Kwi 2021, 07:27

Idź z vinem do ASO i niech wydadzą Ci homologacje, będą tam wszystkie informacje jak wyszło auto z fabryki. Lepiej doprowadzić to do porządku niż później się męczyć, będziesz chciał sprzedać to ktoś będzie Ci wmawiał ze pewnie numery przebijane
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Kwi 2021, 07:30

Myślisz że będzie konieczne powtórzyć przegląd by znowu zmienił z kombi na hatchbacka?
Mati3436
Początkujący

03 Kwi 2021, 07:49

Mati3436 napisał(a):Myślisz że będzie konieczne powtórzyć przegląd
To nie będzie powtorka przeglądu ale zmiana danych w wydanym zaświadczeniu.Wystarczy że podjedziesz z dokumentami do tego samego diagnosty i on Ci powinien to poprawić.Bynajmniej jeżeli ja miałem taki problem to tak robiłem.Oczywiście w WK jeszcze nie byłeś.... :?:
Ps. Mati jak możesz to wrzuć foto tej "fury". Najlepiej jak będzie to zdjęcie zrobione z boku. Postaram się wtedy coś na ten temat powiedzieć...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

03 Kwi 2021, 08:28

Przegląd robiony akurat w serwisie VW więc myślę że za jednym razem udało by się coś załatwić jeżeli będzie taka możliwość
A tutaj zdjęcie o które prosiłeś
Mati3436
Początkujący

03 Kwi 2021, 09:24

Mati3436 napisał(a):Przegląd robiony akurat w serwisie VW
To myśle że nie powinno być żadnych problemów.Musisz wrócić ponownie do nich/kwestia dogadania z diagnostą/ czy tylko z dokumentami celem pobrania świadectwa homo i zmiany rodzaju nadwozia czy tez samochodem.Oczywiście że to hatchback.Może byc ewidentna pomyłka WK w Niemczech to wtedy św.homo powinno sprawę załatwić.... :!: Gorzej będzie jak nastąpiła pomyłka u producenta.Też jest sprawa do załatwienia ale dużo dłuższa droga
Ps.dziwie się że ten diagnosta takie bzdury wpisał.... :!: :!: Jeszcze jedno-jak będzie problem z św.homo porozmawiaj z WK co masz zrobić.Ja na jego miejscu opisał bym całość w zaświadczeniu.W tym przypadku on poświadczył ewidentną nieprawdę.... :!: :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...

03 Kwi 2021, 09:30

Diagnosta tłumaczył się tym że urząd i tak wyślę mnie znowu do niego w celu zmiany na kombi. Sprawdzałem auto przez stronę po numerach VIN i w raporcie widnieje hatchback więc myślę że ten błąd jest tylko w niemieckich dokumentach. We wtorek udam się do ASO i zorientuje się jak wygląda sytuacja i mam nadzieję że uda się wszystko załatwić
Mati3436
Początkujący

21 Kwi 2021, 16:46

No i po długim oczekiwaniu wyszła też wielka kicha... Poszedłem do ASO aby wydali mi wydruk świadectwa homologacji, ASO z mojego miasta wysłało zapytanie do centrali w Polsce a oni do centrali w Niemczech i okazało się że w świadectwie jest również wpis kombi co lepsze Niemcy dodali że to bez znaczenia czy Golf jest krótki czy długi i nie robi to dla nich żadnej różnicy i tak wpisali bo tak im było wygodnie.. podobnie u diagnosty a mianowicie poszedłem by może on zmienił wersje nadwozia w przeglądzie i wypisał jakieś zaświadczenie że taki jest stan faktyczny a on na to że jak w świadectwie jest kombi to jest święte i jeżeli chciałbym zmienić na hatchbacka to muszę załatwić rzeczoznawcę i on może takie coś stwierdzić jednak nie gwarantuje sukcesu po czym dodał że to w niczym nie przeszkadza bo nigdzie w dowodzie ani w karcie pojazdu nie ma takiego wpisu i nigdzie żadnych problemów nie będzie z tego powodu. Ale obawiam się że kiedyś może się pojawić problem np podczas sprzedaży kiedy ktoś sobie sprawdzi w historii że jest tam wpis w cepiku kombi lub przy jakieś nawet głupiej ocierce gdzie trzebaby było ściągać kasę z ubezpieczalni mogą się tez czepiać że nie zgadza się ze stanem faktycznym :/
Mati3436
Początkujący