Rozbieżność w określeniu nadwozia VW Golf 5

03 Kwi 2021, 05:17

Kilka dni temu kupiłem Golfa 5 z 2008 roku, 5-cio drzwiowy hatchback sprowadzony z Niemiec z racji tego że został sprowadzony a sprzedający jeszcze nie zdarzył przygotować go do rejestracji postanowiłem że załatwię formalności już sam. Udało mi się opłacić akcyzę, zrobić tłumaczenie papierów oraz przegląd. Na przeglądzie dowiedziałem się że w niemieckim dowodzie rejestracyjnym uznany jest jako kombi i diagnosta również wpisał jako kombi i stwierdził że jakby wpisał hatchback to i tak z urzędu wysłali by na powtórny przegląd gdzie i tak musiałby wpisać kombi żeby było tak jak w papierach z Niemiec. Teraz mam obawy czy normalnie zarejestruje auto i czy to coś zmienia?
Mati3436
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 5-2015
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Golf V
Silnik: 1.6 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Kwi 2021, 07:27

Idź z vinem do ASO i niech wydadzą Ci homologacje, będą tam wszystkie informacje jak wyszło auto z fabryki. Lepiej doprowadzić to do porządku niż później się męczyć, będziesz chciał sprzedać to ktoś będzie Ci wmawiał ze pewnie numery przebijane
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Kwi 2021, 07:30

Myślisz że będzie konieczne powtórzyć przegląd by znowu zmienił z kombi na hatchbacka?
Mati3436
Początkujący

03 Kwi 2021, 07:49

Mati3436 napisał(a):Myślisz że będzie konieczne powtórzyć przegląd
To nie będzie powtorka przeglądu ale zmiana danych w wydanym zaświadczeniu.Wystarczy że podjedziesz z dokumentami do tego samego diagnosty i on Ci powinien to poprawić.Bynajmniej jeżeli ja miałem taki problem to tak robiłem.Oczywiście w WK jeszcze nie byłeś.... :?:
Ps. Mati jak możesz to wrzuć foto tej "fury". Najlepiej jak będzie to zdjęcie zrobione z boku. Postaram się wtedy coś na ten temat powiedzieć...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

03 Kwi 2021, 08:28

Przegląd robiony akurat w serwisie VW więc myślę że za jednym razem udało by się coś załatwić jeżeli będzie taka możliwość
A tutaj zdjęcie o które prosiłeś
Mati3436
Początkujący

03 Kwi 2021, 09:24

Mati3436 napisał(a):Przegląd robiony akurat w serwisie VW
To myśle że nie powinno być żadnych problemów.Musisz wrócić ponownie do nich/kwestia dogadania z diagnostą/ czy tylko z dokumentami celem pobrania świadectwa homo i zmiany rodzaju nadwozia czy tez samochodem.Oczywiście że to hatchback.Może byc ewidentna pomyłka WK w Niemczech to wtedy św.homo powinno sprawę załatwić.... :!: Gorzej będzie jak nastąpiła pomyłka u producenta.Też jest sprawa do załatwienia ale dużo dłuższa droga
Ps.dziwie się że ten diagnosta takie bzdury wpisał.... :!: :!: Jeszcze jedno-jak będzie problem z św.homo porozmawiaj z WK co masz zrobić.Ja na jego miejscu opisał bym całość w zaświadczeniu.W tym przypadku on poświadczył ewidentną nieprawdę.... :!: :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
    Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...
    Żółte światło na sygnalizatorze to już nie zielone!
    Co robią kierowcy, gdy zbliżają się do skrzyżowania, a światło zmienia się na żółte? Jest to pytanie które powinniśmy zadać również sobie będąc kierowcą. W praktyce wygląda to tak że jedni w pośpiechu ...

03 Kwi 2021, 09:30

Diagnosta tłumaczył się tym że urząd i tak wyślę mnie znowu do niego w celu zmiany na kombi. Sprawdzałem auto przez stronę po numerach VIN i w raporcie widnieje hatchback więc myślę że ten błąd jest tylko w niemieckich dokumentach. We wtorek udam się do ASO i zorientuje się jak wygląda sytuacja i mam nadzieję że uda się wszystko załatwić
Mati3436
Początkujący

21 Kwi 2021, 16:46

No i po długim oczekiwaniu wyszła też wielka kicha... Poszedłem do ASO aby wydali mi wydruk świadectwa homologacji, ASO z mojego miasta wysłało zapytanie do centrali w Polsce a oni do centrali w Niemczech i okazało się że w świadectwie jest również wpis kombi co lepsze Niemcy dodali że to bez znaczenia czy Golf jest krótki czy długi i nie robi to dla nich żadnej różnicy i tak wpisali bo tak im było wygodnie.. podobnie u diagnosty a mianowicie poszedłem by może on zmienił wersje nadwozia w przeglądzie i wypisał jakieś zaświadczenie że taki jest stan faktyczny a on na to że jak w świadectwie jest kombi to jest święte i jeżeli chciałbym zmienić na hatchbacka to muszę załatwić rzeczoznawcę i on może takie coś stwierdzić jednak nie gwarantuje sukcesu po czym dodał że to w niczym nie przeszkadza bo nigdzie w dowodzie ani w karcie pojazdu nie ma takiego wpisu i nigdzie żadnych problemów nie będzie z tego powodu. Ale obawiam się że kiedyś może się pojawić problem np podczas sprzedaży kiedy ktoś sobie sprawdzi w historii że jest tam wpis w cepiku kombi lub przy jakieś nawet głupiej ocierce gdzie trzebaby było ściągać kasę z ubezpieczalni mogą się tez czepiać że nie zgadza się ze stanem faktycznym :/
Mati3436
Początkujący