Rozciągnięty łańcuch a dłuższy postój - zagadka.

08 Lis 2022, 21:55

Witam,

Mam taką sytuację - w moim Audi a4 3.2 benzyna z 2005r. został zdiagnozowany rozciągnięty łańcuch rozrządu, rozciągnięty niedawno, klekocze na zimnym rozruchu od jakichś 2-3 tygodni.

Jako że wymiana jest dosyć droga, jestem umówiony na wymianę rozrządu za około 30 dni.
Postanowiłem że do tego czasu auto będzie czekać na parkingu na świeżym powietrzu.

Jednak mam dylemat - 30 dni to dość sporo bez odpalania samochodu / przejechania paru kilometrów? ale z drugiej strony, czy nie ryzykuję zerwania lub przeskoczenia łańcucha gdy będę odpalać co parę dni?

Co radzicie?
madmaxdriver
Nowicjusz

• 08 Lis 2022, 22:00

A w czym miało by mu zaszkodzić te 30 dni? jedynie co to aku albo wyjąć albo doładowywać
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Lis 2022, 22:19

ah wbiłem w google "Jak długo może stać auto nie odpalane" a tam teksty typu:

"Przyjmuje się jednak, że brak odpalania i rozruchowej przejażdżki przez okres od dwóch/trzech tygodni do dwóch miesięcy może wywołać poważne konsekwencje i spowodować uszkodzenia.".

Dlatego postanowiłem dopytać :D
    madmaxdriver
    Nowicjusz

08 Lis 2022, 22:33

W google piszą głupoty.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

08 Lis 2022, 23:54

A tak apropo tego rozciągniętego łańcucha, czy można pojeździć od czasu do czasu delikatnie? czy lepiej niech stoi aż wymienią?
    madmaxdriver
    Nowicjusz

09 Lis 2022, 11:03

ryzyko jest, ja bym jeździł A Ty zrobisz jak uważasz.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulatory motoryzacyjne
      Kalkulatory dla każdego kierowcy w których sprawdzisz i porównasz rozmiary opon, dobierzesz odpowiedni ich zamiennik, obliczysz ET felgi, dobierzesz rozmiar opony do felgi i felgę do opony, obliczysz średnią ...
      Elektryczne Renault 5
      Pierwsze elektryczne Renault 5 zostało zaprezentowane wiosną 1972 roku we współpracy z francuskim zakładem energetycznym EDF. Wyprodukowano 100 egzemplarzy modelu. Egzemplarz prezentowany na stoisku Renault na salonie ...

09 Lis 2022, 11:14

madmaxdriver napisał(a):Jednak mam dylemat - 30 dni to dość sporo bez odpalania samochodu / przejechania paru kilometrów? ale z drugiej strony, czy nie ryzykuję zerwania lub przeskoczenia łańcucha gdy będę odpalać co parę dni?

Zostaw go i nie odpalaj. Od stania miesiąc nic się nie stanie, od jednego odpalenia już jest ryzyko przy wyciągniętym łańcuchu.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2007

09 Lis 2022, 14:36

Kao napisał(a):ryzyko jest, ja bym jeździł A Ty zrobisz jak uważasz.

Jeździłbyś bo ryzyko mimo że jest to jest małe? czy też inny powód dla którego byś się zdecydował?
    madmaxdriver
    Nowicjusz

09 Lis 2022, 14:52

galakty - tak też zrobię, jednak będę musiał go za miesiąc odpalić żeby dojechać na umówioną wymianę rozrządu... :shock:
    madmaxdriver
    Nowicjusz

09 Lis 2022, 16:27

W każdym aucie które ma planowany dłuższy postój sprawdzam czy mogę otworzyć kluczykiem zamek w drzwiach .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

09 Lis 2022, 17:11

Podpytałem youtubera który zajmuje się mechaniką i powiedział ze powinno być ok żeby jeździć ale jeśli zrobi się zauważalnie głośniejszy klekot - przestać, być może to tłumaczy dlaczego Kao by jeździł mimo że jest ryzyko :D
    madmaxdriver
    Nowicjusz

09 Lis 2022, 21:25

madmaxdriver napisał(a):A tak apropo tego rozciągniętego łańcucha, czy można pojeździć od czasu do czasu delikatnie
    stosowałem się do tego pytania.
    to nie jest tak że jeździsz i jest wszystko spoko A nagle jeb i stuka lub się zrywa są to usterki długotrwale nasilające się, zerwanie łańcucha jest zwykle spowodowane czym innym niż zmęczeniem materiału.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika