Rozładowanie akumulatora podczas parkowania w garażu

15 Sie 2010, 21:55

Witam,
Wszedłem na to forum, gdyż poszukuję rozwiązania problemu i mam nadzieję, że ktoś z Was, drodzy specjaliści mi pomoże.

Otóż posiadam samochód Audi A3, rocznik 2003 z silnikiem 1,6. Auto garażowane jest w garażu podziemnym dwa piętra pod ziemią.

Parę miesięcy temu syrena w samochodzie zaczęła wyć i powtarzało się to. Chodziłem wyłączyć samochód i nie pamiętałem, że może to wskazywać na akumulator. Wyłączyłem syrenę. Następnego dnia odkryłem, że auto nie chce odpalić - dyszy, dyszy i padł.

Próby odpalenia z pomocą taxi się udały. Parę dni później akumulator padł całkowicie. Uznałem, że to akumulator, bo miał 3 lata. Wymieniłem na nówkę Varty.

Auto postało 3 dni i nowiutki akumulator padł prawie do zera. Pojechałem do serwisu Audi. Szukali kilka godzin, skasowali mnie 400 zł i powiedzieli, że wykryli, że auto pobierało 30 razy więcej energii niż powinno, ale już zresetowali komputer i powinno chodzić.

Akumulator padł dwa dni później. Naładowałem go w pełni i wywiozłem do podobno dobrego elektryka. Potem do drugiego. Drugi znalazł przepięcie. Każdy mi oddawał auto z hasłem "Juz będzie działać"...

Auto znów załatwiło mi akumulator, bo stało 4 dni nieużywane (wcześniej zrobiło 300 km trasę i się naładował). Znów odpalał się alarm i wył w garażu przez 2 dni.

Wydałem do tej pory 2 tys. zł i dalej mam to samo.

Niech mnie ktoś poratuje...
Jestem laikiem w sprawach motoryzacji i już mi ręce opadają...
Ostatnio edytowany przez samun, 30 Sie 2010, 23:45, edytowano w sumie 1 raz
samun
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

16 Sie 2010, 12:39

Spróbuj nie włączać alarmu tylko zamknij samochód jak akumulator będzie trzymał to masz winowajcę.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

05 Lip 2015, 21:46

nie ma alarmu
wujek54
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Polonez Caro 1,6 GLI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...