Rozładowany akumulator w Punto i problem z otwarciem auta.

13 Kwi 2013, 18:39

Witam wszystkich!

Chciałbym się was poradzić,
Jakiś czas temu zostawiłem samochód mojej dziewczynie, a sam wyjechałem na jakiś czas. Moja dziewczyna nie jest ogarnięta w sprawach motoryzacji, aczkolwiek poprosiłem ją, aby raz na jakiś czas tj. co kilka dni odpalała Punto i robiła rundkę po osiedlu w celu zachowania energii w akumulatorze. Moja ukochana oczywiście miała gdzieś moje prośby, olała sprawę, no i przez dwa tygodnie samochód stał nieruszany, a co za tym idzie przy mrozach które miały miejsce, akumulator się wyładował. Wiadomo, rozładowany akumulator to nie problem, ale problem tworzy się kiedy masz otwierany na pilota centralny zamek, a próbując otworzyć samochód kluczykiem okazuje się że się nie da... Psikałem różnymi specyfikami do zamka - WD40 itd. próbowałem otworzyć i nic. Auto mam dopiero od 4 miesięcy i właściwie nie znam zbyt dobrze jego historii, może były wymieniane zamki w drzwiach, ale nie dostałem żadnych innych kluczyków niż te do stacyjki i pilota do centralnego. Gdzieś na forum odnalazłem informacje że w Oplu można otworzyć maskę od spodu ciągnąc za linkę. Moje pytanie brzmi, czy da się otworzyć maskę w Punto 1.2 z 1997 roku od spodu? Jest w ogóle jakiś dostęp do tej linki? Czy może macie jakieś inne rady, jak otworzyć maskę i podładować akumulator?

Pozdrawiam,
Krzysztof
Jimbopol
Obserwowany

Auto: Fiat Punto
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

14 Kwi 2013, 10:53

Ja mogę podpowiedzieć tyle, że są firmy, które otwierają samochody z zatrzaśniętymi kluczykami. Może oni ci pomogą. Koszt nie jest duży, około 100 zł. Tylko wcześniej warto sprawdzić recenzje firmy, bo są tacy "fachpwcy", co niedość, że zniszczą zamek, uszczelki, to jeszcze na końcu powiedzą, że się nie da i trzeba rozbić szybę... :cry: Takie usługi otwierania samochodu mają również ubezpieczalnie, jak się wykupi u nich ubezpieczenie Assistance. Może masz takie akurat? Wówczas wystarczy tylko zadzwonić i powiedzieć w czym jest problem. Ewentualnie skontaktować się z obojętnie jaką ubezpieczalnią i poprostu zapytać o kontakt do takiej firmy - oni może będą bardziej pewni, ponieważ współpracują z ubezpieczalniami i raczej nie powinno niszczyć samochodów.
Słyszałem, że do zamka maski można się dostać odginając na maksa przedni zderzak i jakikś zagiętym drytem podobno można się dostać do linki zamka, a nawet tych dwóch śrubek, które trzymają maskę. Ale jest to podobno dość problematyczne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Kwi 2013, 21:26

Dzięki za odpowiedź, na dniach popróbuje z tą linką, a jak mi się nie uda no to będę niestety zmuszony wezwać firmę.
Jimbopol
Obserwowany

Auto: Fiat Punto
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

16 Kwi 2013, 23:47

jeśli możesz się dostać pod spód auta to weż drugą baterie kable i jeden daj na mase (-) a (+) na głuwny przewód prądowy przy rozruszniku lub gruby prądowu przy alternatorze (jak sięgniesz ) i bez problemu otworzysz pilotem :wink: drugi
ibko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 06 1987
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: mercedes
Silnik: 2300
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1985
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon - kompaktowy hatchback do miasta
    Najniższym spalaniem może poszczycić się Seat Leon z 1,6-litrowym silnikiem Diesla o mocy 115 KM i pięciobiegową, manualną skrzynią biegów. W mieście wynosi ono 4,6–4,7 l/100 km, w trasie 3,8–4,0 l/100 ...