Rozładowany akumulator w samochodzie

24 Maj 2006, 21:25

Witam
Mam w pojeździe mam kompletnie rozładowany akumulator - jakaś awaria, której jeszcze nie rozpoznałem. Nie jest to w każdym razie totalne zwarcie. A moje pytanie brzmi:
Jak długo musi chodzić silnik na biegu jałowym, żeby naładować
akumulator tak, by dało się kilka razy odpalić?
Silnik benzynowy 1.4, akumulator 50 Ah.
Dorcia

24 Maj 2006, 22:44

generalnie to zależy od stanu rozładowania akumulatora czyli od kilku minut w górę :P
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

25 Maj 2006, 09:22

Witam,
Proponuję wyjąć akumulator na noc i podłączyć pod prostownik. A jeżeli nie masz takiej możliwości to jak będziesz go ładował jezdżac samochodem nie włączaj żadnych dodatkowych odbiorników pobierających prąd to szybciej ci sie podładuje ;)

Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

27 Mar 2007, 21:42

Witam

Trudno stwierdzić ile powinien się ładować. Nowa Centra Futura, a to bardzo dobry aku rozładowana do zera naładowała się podczas jazdy w 7 minut.

To jak szybko naładuje się Twój zależy od tego:
- jak działa Twój układ ładowania
- jakie będziesz miał włączone inne urządzenia w samochodzie
- jakiej pojemności jest aku
- jak stary jest ten aku
- czy jest opad mas czynnych czy nie

itp

widzisz więc, zmiennych dużo, równanie jest skomplikowane:)

pzdr
mikado11
Nowicjusz

10 Lut 2010, 18:57

Mam prośbę do państwa; czy gdy odlącze akumulator od Citroeana Xsara na noc to rozkoduje mi sie komputer? pozdrawiam i proszę o odpowiedz.
Szymichowski
Nowicjusz

Miejscowość: Kartuzy

10 Lut 2010, 18:58

Co najwyżej radio...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Yellow Edition
    W połowie 2018 roku Lexus wprowadził do europejskiej oferty model LC w wersji Yellow Edition. Nadwozie samochodu pomalowano jaskrawym, żółtym lakierem Vibrant Flare Yellow. Ta sama kolorystyka zagościła również ...
    Niebezpiecznie dla pieszych od września
    Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...

18 Wrz 2011, 19:59

Witam.
Wiem, że to już dosyć stary post, ale dla wszystkich użytkowników samochodów (osobowych, terenowych, camperów a nawet ciężarowych) - polecam niezawodny szwajcarski system izolatorów akumulatorów IBS (Intelligent Battery System).
W Australii co czwarte auto terenowe jest w niego wyposażone - ale wiadomo - na pustyni sprawne auto to być albo nie być.
Do zestawu niezbędny jest drugi akumulator, jednak system dba o to, żeby ZAWSZE i w KAŻDYCH warunkach samochód odpalił i nie pozwoli rozładować akumulatora do zera (sprawdza się zwłaszcza zimą) ponadto w ekstremalnych warunkach - sumuje moce obu akumulatorów.
rxv
Obserwowany

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków

19 Wrz 2011, 09:43

chyba se jaja robisz ze w 7min sie naladuje aku
nawet bym nie przypuszczał ze naladuje sie w czasie 2-3h jazdy non stop po miescie a co dopiero po 7min z 0 do 100pr
zeby naladowac akumulator 60Ah trzeba ladowac prądem 6A przez 10h ale to najwyzej a zaleca sie np prądem 2A lub mniejszym np przez 30h lub wiecej

To wytlumaczcie mi co sie dzieje kiedy aku jest naladowany w 100pr a ja wlaczam auto i jade powiedzmy 5h non stop to sie przeladowuje?
piotrauto
Stały forumowicz

20 Wrz 2011, 15:08

piotrauto napisał(a):To wytlumaczcie mi co sie dzieje kiedy aku jest naladowany w 100pr a ja wlaczam auto i jade powiedzmy 5h non stop to sie przeladowuje?

Naddatek prądu czeka w kablach aż akumulator osłabnie.Wtedy wraca do akumulatora porcjami... :?
Skończ z tym debilizmem.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback