Rozładowany nowy akumulator

26 Cze 2015, 18:42

Witam wszystkich to mój pierwszy post :). 3 miesiące temu kupiłem swój pierwszy samochód (Skoda Felicia LXI 1999r.), niestety jak to często bywa chyba handlarz zamontował stary akumulator, szczerze mówiąc nawet nie zwróciłem na to uwagi przy kupnie- mój błąd. Kupiłem nowy akumulator marki Atlant 12V 55Ah 450A. Jeżdżę głównie w weekendy, w tygodniu samochód stoi w garażu. Jednak nadal po kilku dniach nowa bateria pada do tego stopnia że nie da się nawet otworzyć auta z centralnego zamka, stary akumulator miał większą pojemność, chyba ok. 69Ah, jednak w instrukcji zalecany jest akumulator 45 Ah, jedynym czuwającym urządzeniem w aucie jest radio ( niestety również tanie, zwykła chińszczyzna, nie stać mnie na lepsze :/ )nie chcę nowego akumulatora ciągle katować prostownikiem więc proszę o pomoc i wymienienie możliwych przyczyn "uciekania" prądu.
Rayeto96
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 07 2014
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Skoda Felicia LXI Safe Line
Silnik: 1.3 MPi 68 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Cze 2015, 18:59

Najpierw zmierzyć pobór prądu z akumulatora w stanie spoczynku auta. Jeśli zmierzony będzie za duży , wyłączać po kolei obwody ( wyjmować bezpieczniki ) aż zlokalizujemy przyczynę. Niewykluczone że to radyjko jest winowajcą.
Rayeto96 napisał(a): handlarz zamontował stary akumulator, szczerze mówiąc nawet nie zwróciłem na to uwagi przy kupnie- mój błąd.
Przecież nie będzie montować do każdego starego auta nowego akumulatora , jaki jego w tym interes . Nowe opony też miałyby być ?
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 26 Cze 2015, 19:08, edytowano w sumie 1 raz
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

26 Cze 2015, 19:06

A propos starego akumulatora, to zrozumiałbym gdyby miał tyle lat co samochód ale data produkcji na nim jest 1997 rok. Poza tym w książce serwisowej jest wymiana akumulatora w 2010 roku :)
Rayeto96
Nowicjusz

26 Cze 2015, 19:14

Rayeto96 napisał(a):Poza tym w książce serwisowej jest wymiana akumulatora w 2010 roku :)
I myślisz że gdyby jednak był ten z 2010 to po pięciu latach miałby się jak nówka ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

26 Cze 2015, 19:24

Oczywiście, że nie, byłem przygotowany na wymianę takich elementów jak akumulator wtryski itp. moim problemem jednak jest to że to właśnie nowy akumulator się rozładowuje :) sprawdzę radio i dam znać :)
Rayeto96
Nowicjusz

05 Sie 2015, 13:42

5 lat to jak najbardziej zasłużony wiek dla akumlatora więc powoli czas na zmianę. Akurat tym zajmujemy się na co dzień,wiec możemy pomóc podczas wyboru konkretnego modelu.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Prowadzenie samochodu pod wpływem stresu
    Prowadzenie samochodu to wieloaspektowe zadanie, wymagające koncentracji i spokoju. 1/3 kierowców przyznaje, że przynajmniej raz w tygodniu prowadzi auto pod wpływem stresu czy czując złość. Zdenerwowani kierowcy są ...