Rozmiar opon

28 Sie 2007, 19:11

Mam pytanko do kogoś kto się orientuję w tematyce rozmiarów opon,mianowicie chodzi mi o wymianę na nie co inny rozmiar niż oponki fabryczne.Obecnie poruszam się na fabrycznych 175/70 R14 (Palio II) które niestety pomału zaczynają kwalifikować sie do wymiany.Trafiłem na 175/65 R14 w dość przystępnej cenie ale zastanawia mnie przekłamanie jakie będę mięć na tych oponkach.Czy warto kupić taniej ten rozmiar czy dołożyć i kupić w rozmiarze jakie zaleca producent? :?:
maciekh
Nowicjusz

28 Sie 2007, 19:51

:D Po to producent określił rozmiar, aby taki właśnie stosować, ot, co. :D
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

28 Sie 2007, 19:56

przecież zdaję sobie sprawę z tego,i gdybym nie kierował się względami finansowymi to nawet bym nie rozważał takiej opcji,i własnie dlatego pytam się o przekłamanie.wg moich obliczen nie powinno przekraczać 3 % na minus,ale w sumie nie jestem pewny swoich obliczeń i dlatego się pytam...
maciekh
Nowicjusz

28 Sie 2007, 21:16

A o jakie przekłamanie ci chodzi?Co to jest te 3%?Jak możesz opisz.Pozdrawiam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Sie 2007, 21:24

Gdy ingerujemy w zmianę średnicy opony a tak właśnie jest w moim przypadku,w końcu z profilu 70 chcę przejść na 65 pojawia się różnica w średnicy koła co bezpośrednio powinno się przekładać na zakłamanie prędkośći oraz pokonywanego dystansu.Innymi słowy licznik powinien okłamywać o te własnie 3 %.Pozdrawiam!
maciekh
Nowicjusz

28 Sie 2007, 22:13

A co ma średnica koła do pomiaru prędkości samochodu?Wydawało mi się,że pomiar prędkości jest odczytywany ze skrzyni biegów.Chyba,że masz ABS,ale nawet tam czujnik nie czyta prędkości samochodu tylko prędkośc jednego koła w stosunku do drugiego.
Faktem jest,że koło o profilu 60 będzie obracać się szybciej od koła o profilu 70.Ale nie ma to nic do prędkości samochodu.Chyba,że w rowerze,gdzie czujnik prędkości jest mocowany na szprychach i na ramie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sie 2007, 22:21

czyli średnica opony nie ma żadnego wpływu na pomiar prędkości?Nie wiem na jakiej zasadzie jest robiony odczyt ,ja wykazałem się logika i przeliczeniem matematycznym ale gdybym był chociaż trochę wtajemniczony w te tematy to na pewno nie zawracał bym wam głowy.Także mam rozumieć iż cokolwiek bym tam nie wsadził to nie będę mięć żadnych przekłamań?Tak mam to rozumieć?
maciekh
Nowicjusz

28 Sie 2007, 22:39

Dokładnie - odczyt prędkości jest pobierany ze skrzyni biegów albo mechanicznie poprzez linke prędkościomierza albo elektronicznie poprzez czujnik prędkości.Jedynie co,to koło o profilu 60 bedzie sie kręciło szybciej od koła o profilu 70.I co za tym idzie,szybciej zużyje sie opona o jakieś 20,30% w czasie. :?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sie 2007, 22:56

Znaczy ja chce przejść na 65 zamiast 70 także zużycie powinno być mniejsze.(z 175/70 r14 na 175/65 r14)Ale wydaję mi się że nie można generalizować co do tego nadmiernego zużycia.Mam rozumieć że dajmy na to w samochodzie X przy rozmiarze 175/65 r14 polecą szybciej opony niż w Y 175/70R14?Wydaje się sensowne że tym większa predkość obrotowa tym wieksze zużycie ale 20-30% to chyba przesada :shock: jak to wyliczyłeś ? Co do moich wątpliwości wychdziło by na to iż nię będę mięć żadnych negatywnych skutków tej zmiany,tak?
maciekh
Nowicjusz

28 Sie 2007, 23:41

Jasne 3% różnicy w średnicy a 30% w zużyciu opony...
Śmiało zakładaj opone o profulu 65mm(oczywiście nie jedną :pp) i nie zawracaj sobie głowy jakimiś duperelami.
Pekińczyk
Początkujący

28 Sie 2007, 23:46

Dzięki za info :mrgreen:
maciekh
Nowicjusz