REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
pocieszny napisał(a):będziesz potrzebował dorobić sobie kategorię E do B na samym B można ciągać przyczepy lekkie DMC do 750kg
ważne jakie ma przyczepa DMC czyli dopuszczalna masa całkowita masa przyczepy plus łądowność (powinieneś mieć to na tabliczce znamionowej)
jeślo DMC przyczepy jest powyżej 3.5t to będzie problem bo w Polsce nie można samochodem osobowym (nawet z homologacja terenową) ciągać przyczep o DMC powyżej 3,5t
Atvmax napisał(a):Ok sparwadzilem tabliczke znamieniowa I DMC tej przyzepy wynosi dokladnie 3,5 t - to oznacza ze nadal moge zarejstrowac ten sprzet na kat b czy to juz za duzo??
pocieszny napisał(a):Atvmax napisał(a):Ok sparwadzilem tabliczke znamieniowa I DMC tej przyzepy wynosi dokladnie 3,5 t - to oznacza ze nadal moge zarejstrowac ten sprzet na kat b czy to juz za duzo??
teoretycznie B+E, tylko pytanie, czy masz samochód, który może ciągnąć taką przyczepęsprawdź sobie masy O1 i O2 w dowodzie rejestracyjnym, będziesz wiedział jakie przyczepy możesz ciągać swoim samochodem
Atvmax napisał(a):pocieszny napisał(a):Atvmax napisał(a):Ok sparwadzilem tabliczke znamieniowa I DMC tej przyzepy wynosi dokladnie 3,5 t - to oznacza ze nadal moge zarejstrowac ten sprzet na kat b czy to juz za duzo??
teoretycznie B+E, tylko pytanie, czy masz samochód, który może ciągnąć taką przyczepęsprawdź sobie masy O1 i O2 w dowodzie rejestracyjnym, będziesz wiedział jakie przyczepy możesz ciągać swoim samochodem
Moze zle to rozumiem ale jeZeli mowimy tylko samej przyczepie w mysli prawa przyczepa ktorej dmc jest do 3,5 t nadaje sie ona na kat b . Jedynym problemem moze byc sytuacja kiedy dmc samochodu oraz dmc przyczepy lacznie jest powyzej 3,5 Tony . Wtedy potrzebuje kat b + e ?
Czy o to tu chodzi?
Dzimi napisał(a):Ja aktualnie niedawno miałem szkolenie w zakresie masy auta i przyczepy itp.
Więc tak masa całkowita przyczepy nie może przekroczyć masy całkowitej auta
Czyli Auto masz 2t wagi to przyczepa nie może przekroczyć 2T chyba że masz mniej wbite ile hak może unieść masy. Ale widzisz tu teraz jest jedno ale ...
Masz 2T +2T to wychodzi razem 4T masy zespołu pojazdów Czyli już sama kat. B nie starczy, możesz zrobić ewentualnie kat. B + E czyli wtedy dzięki tejże kat. masz pozwolenie na poruszanie się zespołem pojazdów do maksymalnej wagi 4,5T robiąc kat. C nie uprawnia Cię to do ciągania za Tobą przyczep i przekraczania 3.5T zespołem ale tylko masz pozwolenie wtedy na prowadzenie pojazdów powyżej 3.5T do chyba jak się orientuje same solówki do 22 ton chyba a kat C+E uprawnia Cię do poruszania się zestawem do 42ton chyba czy jakoś tak czyli dopiero wtedy możesz mieć np. Dostawczaka do 3.5T masy całkowitej i do tego przyczepę do 3.5T masy całkowiteji bez strachu latasz zespołem 7 ton