Różnica w spalaniu (miasto) Audi a4 B6 1.6/1.8T LPG

05 Mar 2017, 16:28

Nadal podtrzymuje swoje zdziwienie tak dalekim zagłębianiem się w czyjeś gusta.
Jak widzę interesuje Cię psychologia tłumu, w sumie ciekawa dziedzina.
Tylko trzeba uważać, bo potencjalnych rzekomych Audi -Januszy jest wielu, nieakceptacja tego stanu może grozić wiecznym niezadowoleniem z życia :yes:
Lub też poczuciem otoczenia przez intruzów wyposażonych w auta na które nie zasługują , nie stać ich lub też wybrali nie te wersje co Pan każe. :D :D

A tak serio to cóż, tak jak pisałem lubię komfort jazdy Audi i właśnie tutaj
próbuję dopasować silnik do swoich potrzeb.
Nie wiem czy 1.6 jest mułowate, jeżdżę po mieście więc mi to ryba.
Miałem 101 KM w Passacie i jakoś tragedii nie było.
Jednak spalanie w 1.6 na mieście wcale nie takie małe, różni się tylko 1,5 litra od 1.8T, nie opłaca się więc wersja z wołkiem.
tsonga
Nowicjusz

Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Nie mam
1

05 Mar 2017, 16:30

I dalej nie rozumiesz... Nikt tu nie hejtuje Audi tylko podejście do zakupu i późniejszego utrzymania...

Dlaczego pytasz o coś tak prozaicznego jak spalanie zamiast patrzeć na serwis?

Spalanie zależy od wielu czynników jak noga kierowcy i np. koła, o których napisałem wyżej...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

05 Mar 2017, 16:38

Patrze na wszystko, częściowo świadomy kosztów serwisu/napraw, jestem również ciekawy spalania, czy to jest grzech ?

Wybór możliwie najmniej awaryjnej wersji, generującej najmniejsze koszta, to chyba rzecz normalna, prawda ?
Już się wybrykałem, wyśmiewanie zakupu Audi z małym silnikiem nie ma sensu.
Zależy mi bardziej na przyjemnym wnętrzu auta, komforcie jazdy.

Dzieckiem nie jestem, wiem że jak się depta to jest wir w baku.
tsonga
Nowicjusz

0

05 Mar 2017, 16:44

tsonga napisał(a):jestem również ciekawy spalania, czy to jest grzech ?

tak jak zedytowałem wyżej spalanie zależy od wielu czynników

tsonga napisał(a):Wybór możliwie najmniej awaryjnej wersji, generującej najmniejsze koszta, to chyba rzecz normalna, prawda ?

to dlaczego nie zapytałeś jak to jest z tym zawieszeniem wielowahaczowym albo żywotnością turbosprężarki?
audi-a4-b6-1-8t-renault-laguna-ii-2-0t-saab-9-3-2-0t-vt95524.htm

tsonga napisał(a):Zależy mi bardziej na przyjemnym wnętrzu auta.

a to ciekawe, bo akurat to była jedna z rzeczy, która mnie zniechęciła przy oględzinach A4 B6 dla siebie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

05 Mar 2017, 16:56

A nie zapytałem dlatego, że jest sporo informacji na ten temat, choćby na forach Audi.
Poza tym wcześniej nie wybrałem wersji silnikowej, temat będę gnębił zapewne w przyszłości.
Akurat tutaj masz rację, serwis jest tym co mnie najbardziej hamuje przed zakupem tego auta.

Co do wnętrza to rzeczywiście wielu się nie podoba, a mi akurat odpowiada, szczególnie w ciekawszych wersjach.
Zresztą naprawdę fajny środek jest w autach poza moim zasięgiem.
tsonga
Nowicjusz

0

05 Mar 2017, 16:58

tsonga napisał(a):Co do wnętrza to rzeczywiście wielu się nie podoba, a mi akurat odpowiada, szczególnie w ciekawszych wersjach.
Zresztą naprawdę fajny środek jest w autach poza moim zasięgiem.

No ja się nie wypowiadam w kwestii wyglądu, bo każdy ma inny gust (nigdzie tutaj się nie wypowiadałem o wyglądzie jak coś).
Bardziej chodziło mi o to jak ludzie się zachwycają jakością, a jak jest.
No i wnętrza ubogie jakiego się pewnie spodziewasz są gorsze (powycierane plastiki, materiałowe siedzenia, korbki z tyłu itd.).
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Yaris Hybrid-R concept
    Rok po rynkowej premierze Toyoty Yaris Hybrid, na targach we Frankfurcie 2013 zadebiutował 420-konny Yaris Hybrid-R concept z napędem 4x4. Był to kolejny po wyścigówce Toyota TS030 Hybrid samochód, który ...

05 Mar 2017, 17:03

Jeśli musi być B6-ka to przy takim trybie użytkowania (3-5 km, spokojna jazda) 1.6 8v będzie najwłaściwszym wyborem. Już tłumaczę dlaczego.
Będąc jeszcze młodym łebkiem po studiach z kiepsko płatną pracą też miałem 1.8T (w A3 8L) i na krótkich dystansach zimą potrafił łyknąć mi i 13-14 litrów Pb. Na trasie było przyjemnie, ale jeżdżąc głównie po mieście, nie mogąc wykorzystać atutów tego silnika, denerwowałem się, że co chwila muszę zjeżdżać na stację benzynową.
1.6 8v faktycznie mało kto chce (chociaż zawsze znajdzie się ktoś zaślepiony znaczkiem :wink: ), 1.8T jest za to baaardzo poszukiwane i trudno dostępne (nie sugeruj się ilością ogłoszeń, większość to wyeksploatowane kundle). Co to oznacza? 1.6 8v będzie dużo tańsze, a za zaoszczędzone pieniądze zamontujesz LPG, które ten silnik uwielbia.
No i nie będziesz jednym z tych kierowców Audi, którzy podjeżdżają na kilka milimetrów pod zderzak i mrygają długimi - silnik Ci na to nie pozwoli :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0

05 Mar 2017, 18:52

Co do januszy to się zgodzę. Większość gada o swoim aucie same superlatywy. Nawet u mnie w rodzinie jest kilku januszy :o Słuchanie przy wódce wujków jak im 2,5l diesel w 15 letnim aucie pali po 8l to norma i jest dobrze ale jak im mówię że moja łyknie nawet z 25l to odrazu mam [...] samochód :lol:
lukasz2452
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 11 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi s4 b6
Silnik: 4.2 - 400KM<520
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
0

05 Mar 2017, 22:36

Jeśli musi być B6-ka to przy takim trybie użytkowania (3-5 km, spokojna jazda) 1.6 8v będzie najwłaściwszym wyborem. Już tłumaczę dlaczego. Będąc jeszcze młodym łebkiem po studiach z kiepsko płatną pracą też miałem 1.8T (w A3 8L) i na krótkich dystansach zimą potrafił łyknąć mi i 13-14 litrów Pb. Na trasie było przyjemnie, ale jeżdżąc głównie po mieście, nie mogąc wykorzystać atutów tego silnika, denerwowałem się, że co chwila muszę zjeżdżać na stację benzynową. 1.6 8v faktycznie mało kto chce (chociaż zawsze znajdzie się ktoś zaślepiony znaczkiem ), 1.8T jest za to baaardzo poszukiwane i trudno dostępne (nie sugeruj się ilością ogłoszeń, większość to wyeksploatowane kundle). Co to oznacza? 1.6 8v będzie dużo tańsze, a za zaoszczędzone pieniądze zamontujesz LPG, które ten silnik uwielbia. No i nie będziesz jednym z tych kierowców Audi, którzy podjeżdżają na kilka milimetrów pod zderzak i mrygają długimi - silnik Ci na to nie pozwoli

No tutaj jest parę argumentów za 1.6.

Tańsze auto, czyli w lepszym roczniku za 17 tyś
Mniej być może najechane, bo auto nie na długie trasy
Pali 1,5- 2,0 litry mniej niż 1.8T
Mniej drogich usterek

Jakby same plusy poza słabizną i mniejszym popytem na rynku.
Może przejadę się tym autem, szkoda że mała szansa na lepsze wnętrze.
tsonga
Nowicjusz

0

05 Mar 2017, 22:39

Ja tak sobie siedzę i myślę... Kto z księgowych wpadł na pomysł pakowania 1.6 100 KM do A4 B6? Passata bym zrozumiał, ale A4? Po prostu nie jestem w stanie zrozumieć, jedyny argument to... Auto premium dla biedaków ze słabym silnikiem i Bieda Edition - no innego wytłumaczenia nie widzę :|

Aż tak mało to ten silnik nie spali, przecież to ledwo jedzie, w Golfie potrafi spalić 9 litrów LPG...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
0

05 Mar 2017, 22:44

Możliwe, dla każdego coś miłego.
Spalanie wcale nie małe, ale mimo wszystko prawie 2 l mniej niż 1.8T.
tsonga
Nowicjusz

0

05 Mar 2017, 22:50

2 litry różnicy to jest żadna różnica... :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007
0

06 Mar 2017, 09:54

A może coś pośredniego, czyli B6 z silnikiem 2.0 ? Co prawda pij olej to fakt i jednocześnie największa wada tego silnika, poza tym też lubi lpg, nie jest awaryjny i niższe spalanie o te powiedzmy 2L niż w 1.8T, natomiast nie masz drogiego w naprawie osprzętu jak koło dwumasowe czy turbina.
BestOils
Początkujący

Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9
Typ: Sedan/Limuzyna
0

06 Mar 2017, 10:22

Jak 2l przy takich małych przebiegach dla Ciebie jest takie ważne to odpuść Audi.
Po co kupować premium i stawać się niewolnikiem swojego samochodu? (chodzi o serwisowanie lub robić z niego kupę złomu na chińskich częściach jak to bywa w PL) :?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

06 Mar 2017, 10:46

Może komuś się przyda, spalanie Pb w Audi A4 B6, według producenta :
(Napęd na jedną oś)

1.6b :
» Średnie 7.4
» przy 90km/h 6.0
» przy 120km/h 7.7
» w mieście 10.8

1.8T :
» Średnie 8.2
» przy 90km/h 6.4
» przy 120km/h 8.2
» w mieście 11.3

2.0b
» Średnie 7.9
» przy 90km/h 5.9
» przy 120km/h 7.9
» w mieście 11.4

Jak widać spalanie na mieście podobne we wszystkich trzech autach, przy czym prawie 11l w wersji 1.6 to rzeczywiście porażka.

Przy przebiegu ok.9 tyś km rocznie, spalanie nawet gdyby była różnica 2l (a nie jest), nie robi wielkiego halo, przy zamontowanym Lpg.
Ostatnio edytowany przez tsonga, 06 Mar 2017, 12:33, edytowano w sumie 1 raz
tsonga
Nowicjusz

0