Różnica w spalaniu (miasto) Audi a4 B6 1.6/1.8T LPG

06 Mar 2017, 10:53

Policz sobie, czy CI się LPG wogóle zwróci, bo przy takich krótkich odcinkach więcej będziesz jeździć na benzynie. Mi mój pali ponad 11l, jeżdżę podobnie i ani myślę o LPG - szkoda zabawy i szybszego spadku wartości.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

06 Mar 2017, 11:30

Max. 1/3 dystansu w mieście na Pb.
Trasy na LPG, jakieś 25 procent przebiegu rocznego.
tsonga
Nowicjusz

Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Nie mam
0

06 Mar 2017, 11:44

O tym mówię cały czas, 1.6 to się do Polówki nadaje, a nie do krowy jaką jest A4 B6, dużo pali bo zanim się rozpędzi to już 1.8T utrzymuje równą prędkość, a jak wiemy najwięcej spalamy na przyspieszaniu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
0

31 Mar 2017, 19:03

Każdy wybiera silnik, jaki mu pasuje. Jednym wystarcza 1,6, innym 4,2 będzie mało. galakty - jedziesz po 1,6, a sam takim jeździsz :). Nie wyskakuj mi tylko, że Ty masz 110KM, a w Audi jest 102.

Nie będę wróżył z fusów, czy czytał przechwałek jak to ich auto mało pali. Sprawdź sobie sam na tym portalu: https://www.spritmonitor.de/en/
To jest bardzo duży portal niemiecki, na którym ludzie wpisują każde tankowanie i z niego wychodzi średnia. Najbardziej miarodajne i wiarygodne.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam
0

31 Mar 2017, 19:09

Autotesto napisał(a):galakty - jedziesz po 1,6, a sam takim jeździsz .

Jako tester aut, powinieneś wiedzieć że silnik to nie wszystko... Audi B6 to ciężkie auto, 1.6 tam nie pojedzie (do tego 1.6 VAG ma słaby dół), Megane jest dużo lżejsza, ma więcej mocy i lepiej ciągnie. Naprawdę, nie rozumiesz tego? Jeśli to przekracza wyobraźnię, to możesz zajrzeć do katalogów, sądzę że z 2 sekundy różnicy do 100 km/h będzie między tymi autami, sam bym porównał ale szkoda mi na Ciebie czasu.

Tak między nami... Musiałeś odkopać wątek sprzed 20 dni, żeby spróbować mi dopiec? :)
galakty
Forumowicz VIP

0

31 Mar 2017, 19:35

To Ty chyba czegoś nie potrafisz zrozumieć. Nie lepiej, a dłużej, to raz. Moc to wypadkowa momentu do obrotów, więc do 3000obr/min, czyli w obszarze, w którym standardowo się jeździ, różnicy nie będzie. Przyspieszenie do 100km/h nie świadczy o dynamice auta w "codziennym zakresie obrotów". Co z tego, że masz 107KM, jak masz je aż przy 5750obr.min. Maksymalny moment w Twojej Megane jest taki sam, jak w A4, ale A4 ma tylko 8 zaworów - lepiej sobie radzi w dolnym zakresie obrotów. Megane, z racji 16 zaworów trzeba kręcić wysoko.

Kolejna sprawa, o której zapomniałeś - przełożenie skrzyni. Jak sam mi wykładałeś w innym wątku - "przecież to przy 100km/h ma 3200obr/min", czy coś takiego. Krótsze przełożenia mają bezpośrednie przełożenie na parametr "momentu na kołach".

Nie przesadzaj też, że A4 jest takie cieżkie - 1300kg. Waga Astry.

P.S. Nie odpuszczę Ci, dopóki nie skończysz z grubiaństwem i zarozumiałością - obaj ją znamy z innych wątków. Jesteś od dziś skazany na moje śledzenie Twoich wypowiedzi. Próbujesz dyskredytować mnie, ja nie będę Ci dłużny ;).
Autotesto
Początkujący

2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fabryka opon Michelin w Olsztynie
    Fabryka opon w Olsztynie jest jednym z największych zakładów produkcyjnych Michelin na świecie. Michelin Polska SA zatrudnia ponad 4 tysiące osób i jest największym pracodawcą na Warmii i Mazurach (zleca też prace wielu lokalnym ...

31 Mar 2017, 19:46

1300 kg vs 1060 kg... I Ty porównujesz te auta, mówiąc że różnicy nie będzie. Myślę, że na tym można by skończyć ten wątek.

Może i jestem niekulturalny, ale nie wciskam kitu ludziom prosto w oczy. Tutaj przychodzą nowi ludzie, którzy nie znają się na motoryzacji, a Ty kłamiesz, że Mondeo nie ma wielowahacza, że Francuzy się sypią na potęgę, a VAG jest bóstwem. Wolę być niemiły, niż głupi i kłamać. Śledź moje wypowiedzi, nie zabronię Ci, mi nie zależy na szanowaniu tutaj, bo nie prowadzę profilu firmowego tutaj i nie muszę dbać o jego dobre imię.
galakty
Forumowicz VIP

0

31 Mar 2017, 20:57

Hahaha! Taki z Ciebie właśnie "znafca"... Chyba liczyć nie potrafisz. Ile wahaczów widzisz? Takie właśnie masz pojęcie i Ty śmiesz poprawiać kogokolwiek... Aaa... chyba, że jak są prawy i lewy, to już dla Ciebie dwa - czyli wielowahacz!
Zdjęcie

Skończ lepiej, bo po co Ci to. Przejdźmy do normalnej dyskusji bez uszczypliwości. Kultura też Ci nie zaszkodzi, a ja przynajmniej przy Was nie schamieje.
Autotesto
Początkujący

0

31 Mar 2017, 21:11

Autotesto napisał(a):Hahaha! Taki z Ciebie właśnie "znafca"... Chyba liczyć nie potrafisz. Ile wahaczów widzisz? Takie właśnie masz pojęcie i Ty śmiesz poprawiać kogokolwiek...

Ale ja mówiłem o tyle... Mk3 i Mk4 mają zawieszenie wielowahaczowe... Zanim zaczniesz się śmiać z kogoś to może sprawdź więcej, niż przód auta (z tyłu też jest zawieszenie).
galakty
Forumowicz VIP

0

31 Mar 2017, 21:20

"Śmiać z kogoś"... i Ty mi takie rzeczy piszesz... Ty, który chwilę wcześniej napisałeś, że jestem kłamcą i wprowadzam ludzi w błąd oraz, że auta francuskie wg mnie się "sypią na potęgę"! W żadnym moim poście tego nie pisałem. Opisuję usterki aut, które są mi znane, ale to nie znaczy, że to są złe samochody. Poszukaj moich bardzo dokładnych wywodów nt. BMW e60. Wszystko wyłożyłem i nie oznacza, to że auto jest nic nie warte.

A Ty zaliczasz kolejną wtopę... Powiedz mi jak często są problemy z zawieszeniem z tył, a jak często z przodu. Ktoś, jak pisze, że ma zawieszenie wielowahaczowe, to martwi się o przód, który wymaga napraw przynajmniej 4x częściej, niż tył, do którego większość ludzi w ogóle nie musi zaglądać. Mercedes W124 miał również dosyć skomplikowane zawieszenie wielowahaczowe z tył i czy ktoś używa tego stwierdzenia, jak się o nim mówi?

Skończysz w końcu, czy będziemy darli koty w każdym wątku? Wystawiam do Ciebie dłoń na zgodę. Nie mam przy tym nic przeciwko, jeśli będziemy kulturalnie wymieniać się wiedzą i doświadczeniem. Bez chamstwa, docinek i mieszania z błotem. Ja też nie jestem alfą i omegą - mogę się czasami mylić i będę Ci wdzięczny jeśli słusznie zwrócisz mi uwagę.
Ostatnio edytowany przez Autotesto, 31 Mar 2017, 21:23, edytowano w sumie 1 raz
Autotesto
Początkujący

0

31 Mar 2017, 21:23

Autotesto napisał(a):Ty, który chwilę wcześniej napisałeś, że jestem kłamcą i wprowadzam ludzi w błąd oraz, że auta francuskie wg mnie się "sypią na potęgę"!

W każdym temacie od pewnego czasu odradzałeś Francuzy, bo mają belkę. Co się nie pojawił temat, to Francuzy nie, więc można wywnioskować, że się sypią.

Autotesto napisał(a): Ktoś, jak pisze, że ma zawieszenie wielowahaczowe, to martwi się o przód

Ale nie napisałem przód, czy tył, tylko że jest wielowahacz. Nie sprawdziłeś jakie jest, tylko mnie wyśmiałeś że nie umiem liczyć. Tak, z przodu jest zwykłe najprostsze zawieszenie. Odpowiada?
galakty
Forumowicz VIP

0

31 Mar 2017, 21:26

... czyli nie skończyłeś. OK.

Francuzy mają belkę i jej naprawa to spory koszt i kłopot. Nie zmienię zdania. To ich główna wada, zaraz za wadliwą elektroniką, która lubi czasami zrobić sobie jaja z właściciela. Taki urok tych aut. Jak coś piszę, to nie znaczy, że dotyczy to każdego modelu. Tak samo, jak jedni Passatem 2,0TDI jeżdżą do 600.000km, a inni 200.000 nie mogą się doturlać.
Autotesto
Początkujący

0

31 Mar 2017, 21:30

Jeśli koszt 700-1000 zł to spory koszt, to co mają powiedzieć posiadacze Audi?
galakty
Forumowicz VIP

0

31 Mar 2017, 22:16

Zapomniałeś, że w większości przypadków trzeba to jeszcze zdemontować, wysłać, odczekać, aż przyjdzie kolejna zregenerowana i zamontować. Posiadacze Audi kupią sobie nowy zestaw, zrobią termin i wymienią. Kilka dni i wymiana na regenerowaną część vs. pół dnia i wymiana na nowe części. Roboty też sporo mniej. Ja bym wolał jednak Audi.
Autotesto
Początkujący

0

31 Mar 2017, 22:19

Akurat mój mechanik demontuje, zawozi za miasto, odbiera nową belkę zregenerowaną, przywozi, montuje i tego samego dnia (najpóźniej na drugi) jest gotowe.

Ale jakiś to argument jest. Tylko zrobisz taką belkę i masz spokój na lata, a aluminiowe w Audi tyle nie wytrzyma + koszt większy.
galakty
Forumowicz VIP

0