Różnica w spalaniu (miasto) Audi a4 B6 1.6/1.8T LPG

04 Mar 2017, 13:17

Szukam info na temat różnicy w spalaniu LPG, jazda 3-5 km po mieście bez korków, jazda spokojna auto często zimne.
Waham się między motorem 1.6mpi i 1.8T, trasy robię rzadko więc słabszy silnik mi nie przeszkadza, ważne jednak ile pali w mieście.

1.6 - 10l ??
1.8T - 12l ??
tsonga
Nowicjusz

Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Nie mam
0

04 Mar 2017, 23:44

Nie waż się kupować 1.6... Raz, że nie jedzie, dwa, że później tego nie sprzedasz, trzy - zwykle będą to auta bez wyposażenia, co w "premium", do którego aspiruje to auto to po prostu śmiech na sali. No i wcale nie pali tak mało (silnik słaby=musisz wciskać gaz do dechy)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

05 Mar 2017, 00:05

Powiem tak, 1.8T to specyficzny silnik, bo benzyna z Turbo z "dawnych" lat. To nie jest eko silnik, jak nowe TSI czy TwinAiry we Fiacie, to stary zwykły 1.8 z dołożonym Turbo, a więc... Chleje i chlać swoje musi. Jak dobrze depniesz to nawet i 14 litrów możesz zrobić, ale tak normalnie jeżdżąc jak człowiek po mieście to te 10-12 litrów jest realne.

1.6 do A4 to żart. Jak już to patrz na 2.0.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

05 Mar 2017, 00:09

Jeśli łatwiej sprzedać 1.8T, to duży atut.
No te 2 litry LPG mnie nie zbawią w sumie.
tsonga
Nowicjusz

0

05 Mar 2017, 00:14

Pewnie zaraz ktoś powie, że takie 1.8T spali i 14-15 po mieście, ale bez przesady... Od świateł do świateł na dwójce chyba, niektórych to jara... Mam znajomego co w A3 1.8 potrafi spalić 13 litrów... :)
galakty
Forumowicz VIP

0

05 Mar 2017, 11:05

A mi się śmiać chce z ludzi szukających "premium" Audi i zaraz pytających o spalanie.
Kupując auto z drogim znaczkiem na to się nie patrzy za bardzo, bo albo stać kogoś na utrzymanie "premium" albo nie ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej niebezpiecznie… na prostej drodze?
    Najwięcej wypadków ma miejsce nie na zakrętach czy skrzyżowaniach, ale na prostej drodze. Co takiego ma w sobie jazda prostymi odcinkami, że kierowcy tracą rozsądek i zaczynają łamać przepisy? Jazda prostą drogą wydaje ...

05 Mar 2017, 11:08

Ale kolega napisał, że robi odcinki 3-5km. Nawet silniki benzynowy nie zdąży się nagrzać przy takich krótkich odcinkach, nie wspominając co będzie zimą przy temperaturze grubo poniżej zera.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

05 Mar 2017, 11:21

U mnie było spalanie 13,6l i chyba okazuje się, że nie winne były temperatury, a opony zimowe na stalowych felgach, bo auto zrobiło się żwawsze po zmianie na letnie alumy :roll: Zdenerwuję się jak spadnie od tak o 2-3l :x
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2010
0

05 Mar 2017, 11:23

dzida napisał(a):A mi się śmiać chce z ludzi szukających "premium" Audi i zaraz pytających o spalanie.

Mi też ale już przywykłem... Niby 2017 rok, ale cały czas w głowie "Niemce najlepsze" bo jak żelazna kurtyna opadła to był wylew Golfów i tak zostało do dzisiaj. Z drugiej strony ja się cieszę, bo można lepsze auta dostać dużo, dużo taniej :)
galakty
Forumowicz VIP

0

05 Mar 2017, 12:25

1.6 spalanie gazu 10-11l tak jak ktoś tu pisał nie jedzie to prawię i ciężko to sprzedać. Ale też zazwyczaj są tańsze przynajmniej od tych z silnikiem 1.8t
2.0 12-13 To już jakoś jedzie do tej budy może być. Tu dochodzi kwestia spalania oleju. Nie słuchaj gadania że wystarczy wymienić odmę za 150zł bo to bzdura.
1.8T (190KM) - 14-15 Dla mnie najlepszy silnik ze wszystkich które miałem w tym aucie ale też najdroższy. Przyśpiesza jak powinno. Nie miałem żadnych problemów z tą wersją tyle że za rocznik 2004 musiałem wybulić 28tyś także też była w dobrym stanie.
Ale z gazem czy to ma jakieś znaczenie to nie wiem.
Przerabiałem wszystkie te silniki.
lukasz2452
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 11 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi s4 b6
Silnik: 4.2 - 400KM<520
0

05 Mar 2017, 16:00

Ludzie co Wy macie z tym zaglądaniem w czyjeś gusta czy kieszeń, macie jakieś kompleksy czy coś takiego ?
W życiu bym nie wpadł na pomysł klepania na forum takich filozofii.
Już te głupy w gólfach z pod dyskoteki mają więcej rozumu, przynajmniej nie wypisują co się komu należy a co nie.
Trochę luzu please, to tylko samochód.
tsonga
Nowicjusz

3

05 Mar 2017, 16:07

1.6 spalanie gazu 10-11l tak jak ktoś tu pisał nie jedzie to prawię i ciężko to sprzedać. Ale też zazwyczaj są tańsze przynajmniej od tych z silnikiem 1.8t 2.0 12-13 To już jakoś jedzie do tej budy może być. Tu dochodzi kwestia spalania oleju. Nie słuchaj gadania że wystarczy wymienić odmę za 150zł bo to bzdura. 1.8T (190KM) - 14-15 Dla mnie najlepszy silnik ze wszystkich które miałem w tym aucie ale też najdroższy. Przyśpiesza jak powinno. Nie miałem żadnych problemów z tą wersją tyle że za rocznik 2004 musiałem wybulić 28tyś także też była w dobrym stanie. Ale z gazem czy to ma jakieś znaczenie to nie wiem. Przerabiałem wszystkie te silniki.

Dziękuję za info.
tsonga
Nowicjusz

0

05 Mar 2017, 16:23

Heh widzę że też to zauważyłeś. Wydaje mi się większość z nich ma problem z tym że ludziom cały czas podobają się niemieckie jak dla nich oklepane auta. Sami kupili jakiegoś lexusa, renault i okazuję się że nikt się tak wcale nie zachwyca nad nimi, wszyscy mają to w d... bo dalej wolą audi czy bmw. Nie mówię że to są złe marki ale do cholery jeśli ktoś piszę że chcę tylko i wyłącznie audi to po co pisać takie komentarze. Teraz to już nawet o spalanie się zapytać nie można :lol: Ja też typowy cebulak mam już 5 z rzędu audi w rodzinie No ale przecież za te pieniądze mogłem mieć super is200 i mieć auto które mi się nie podoba tylko dlatego aby uszczęśliwić chłopaków z forum.
pozdr
lukasz2452
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 14 11 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi s4 b6
Silnik: 4.2 - 400KM<520
3

05 Mar 2017, 16:32

Nie wiem o co chodzi, ludzie mają jakiegoś świra z tymi autami.
Komu co się należy to jego sprawa.
Audi najlepiej wspominam ze swoich aut, więc wrócę do tej marki.
A że jeździ tym pół ferajny, znaczy że samochody nie są złe.
tsonga
Nowicjusz

0

05 Mar 2017, 17:12

lukasz2452 napisał(a):za te pieniądze mogłem mieć super is200 i mieć auto które mi się nie podoba tylko dlatego aby uszczęśliwić chłopaków z forum

ale nikt tu Cię do tego nie namawia, bo sam rozpatrywałem A4 B6 1,8T i jako, że nie jestem zaślepiony znaczkiem to mnie nie przekonało efektem WOW, którego nie ma ;)

tsonga napisał(a):Nie wiem o co chodzi, ludzie mają jakiegoś świra z tymi autami.

To nie ludzie mają świra tylko klientela Audi czy BMW jest bardzo "specyficzna"...
My tylko obnażamy głupotę "tanio, bo niemieckie" - kto normalny kupuje Audi i patrzy aby paliło jak najmniej i to rozważając mułowate 1,6 z Golfa? Na prawdę znaczek jest taki ważny? To nie lepiej kupić Golfa jak liczysz każdy litr?

Często ludzie, którzy patrzą na spalanie BMW, Audi, Mercedesa, Lexusa itd. (i jeszcze zakładają LPG) zapuszczają auta niemiłosiernie, bo pakują aby tańsze chińskie części.

tsonga napisał(a):Audi najlepiej wspominam ze swoich aut, więc wrócę do tej marki.

Ty rozpatrujesz znaczek, a my konkretne wersje.

tsonga napisał(a):A że jeździ tym pół ferajny, znaczy że samochody nie są złe.

Dlaczego najczęściej ludzie kupują Audi (nie mówię, że wszyscy):
1. "tanie części" - taaa chyba chińskie
2. "każdy to naprawi" - faktycznie inne auta to statki kosmiczne, których Wiesiek nie zrobi
3. "łatwo sprzedać" - co z tego, że zalew gruzu obniża wartość, a i tak przyjdzie Janusz z tekstem "Panie czego tak drogo"
4. "nie rdzewieje" - oczywiście tylko bezstłuczkowe
5. "szwagier mówił, że dobre" - co z tego, że szwagier się nie zna na motoryzacji
6. "sąsiad będzie zazdrosny" - Polska cz. 1
7. "pod kościołem/remizą/rodziną/znajomymi nie ma wstydu" - Polska cz.2

Ogarniasz teraz fenomen tych aut w PL?

1. Jakiś czas temu bylem u mechanika i miał na podnośniku A4 B6 oczywiście TDI, bo pali 4l/100km. Takie oszczędności w serwisie, że klima nie miała paska, a rozrządu nie robił kompletnego, bo po co resztę jak wystarczy pasek.

2. Kolega ma A4 B5 - wykosztował się na wymarzonego TDIka i jara się spalaniem. Nawet bezwypadkowy ale co z tego, że zaniedbał serwisowo i pływa po całej drodze.

3. Kolejny znajomy fan Audi i jego świetne 1,8T. Tankowane zawsze za 50zł i ceny benzyny go nie obchodzą. Po 5 miesiącach odkładania wpadło LPG.

Takich przykładów jest kupa ale w Polsce i tak będzie szpan znaczkiem kosztem serwisu.
Także jak masz Januszować ze spalaniem to daj sobie spokój z Audi i kup Golfa :ok:
Ostatnio edytowany przez dzida, 05 Mar 2017, 17:29, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika