Różnice między Cinquecento a Seicento.

16 Mar 2011, 08:31

Witam
Obecnie posiadam Fiata Cinquecento 700 z 1998r. gaźnik Aisan. Ostatnio jest troche problemów bo to zgaśnie, to nie odpali, jednym słowem brak jest przyjeności z jazdy z tego powodu.
Pomalu szukam nowego autka do 4500, tez malego, tez ekonomicznego, typowo do miasta, bez gaznika (juz mi wystarczy gaznikow!).
Wybor w sumie jest miedzy Matizem a Seicento. Czy mozecie napisac mi najwieksze roznice miedzy CC a SC oraz wady i zalety SC?
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

16 Mar 2011, 08:40

a nie lepiej kupic np. corse b zamiast jezdzic taka pralka?
vorio
Nowicjusz

Miejscowość: Zielonka

16 Mar 2011, 09:37

Moj CC z 98r. nie ma ani grama rdzy i taki tez samochod chce kupic, naprawiac bede sam ale jesli bedzie rdza to na to nie ma rady.
Podpowiadaja mi Punto I. Jak w nim bylo z rdzą?
kowalsky
Początkujący

16 Mar 2011, 10:14

Ja bym postawił własnie na Punto,blacha ocynkowania a więc nie gnije (oprócz tylnej klapy - nie miała ocynku),mało pali (kumpel ma 1.2 i 7l mu łyknie),części tanie i łatwo dostępne no i auto jest nawet przestronne jak na swoją klase.
A co do wyżej wymienionych to brałbym Seicento,autko jest typowo miejskie i podobnie jak Punto,nie dużo pali i z częściami nie ma problemu.Aha no i też ma ocynk.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Mar 2011, 12:48

Sc jest oczywiście trochę nowocześniejszy i ma nowszy silnik (a nie ten maluchopodoby) i poza wyglądem to rożni się głównie ceną bo cholery są dość drogie.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

16 Mar 2011, 12:55

Czy ja wiem czy drogie,za 4tys można już kupić całkiem ładny egzemplarz z początku produkcji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

16 Mar 2011, 13:16

CC900 i SC 900 różni się tylko karoserią.
Oczywiście były do 94r CC-900 z gaznikami ale te były ok.Miałem i przejechałem takim 100tys.to wiem...
Tak Więc 900 czy SC czy CC to ten sam silnik z jednopunktowym wtryskiem benzyny.
Silnik starszej konstrukcji ale daje radę przy tych gabarytach. Znacznie nowszą konstrukcją jest w SC i CC 1100 z udanej serii fiatowskich silników FIRE. Uważam,że to najlepszy wybór do SC.Pewnie też pali mniej niż 900-tka. Wcześniejsze modele SC 1100 miały wtrysk jednopunktowy ale nowsze już wielopunkt.Tutaj przy kupnie jest to moim zdaniem akurat bez znaczenia. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

16 Mar 2011, 13:22

Też stawiałbym na SC najlepiej 1100 jeśli lubisz takie małe auto to się nie zawiedziesz ale na Twoim miejscu troszke kasy bym dołożył i kupił Ibize 1.4 warto dopłacić
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

16 Mar 2011, 14:00

Ibiza fajny samochod ale jestem mocno ograniczony pieniedzmi. Wiec wybor bedzie miedzy SC 1.1 a Punto 1.2. Przede wszystkim chodzi o jak najmniejsze koszty eksploatacji.
kowalsky
Początkujący

16 Mar 2011, 14:27

Ale nie kieruj sie tym z czym mniejszy samochod tym mniej wydatkow bo to tylko teoria. A tak naprawde wcale to tak nie jest. Zalezy na co si trafi i jak sie bedzie eksplatowac, wedlug mnie punto wychaczysz za 4 kola spokojnie, moja znajoma kupila 1.1 za 2500zl i jezdzi caly czas bez wiekszych kosztow napraw. Wiadomo w takich starszych samochodach ma sie prawo cos zuzyc
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

16 Mar 2011, 14:40

Pomyśl jeszcze nad suzuki swiftem 1.3. Bardzo niezawodne autko (uznawane za najtrwalsze auto w swojej klasie). Silnik nie pali dużo i jak na swą pojemnośc jest bardzo dynamiczny, np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

16 Mar 2011, 14:57

suzuki z linku silnik ma chyba mocny bo kierowcy zwieracz puścił :D
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP