Różnice między SDi a TDi ?

08 Gru 2009, 21:38

Chciałem się dowiedzieć od Was-fachowców czy są jakieś różnice między tymi dwoma konstrukcjami czy nie? Jeśli tak to jakie?
Czy po prostu tylko jedni nazywają to SDi a drudzy TDi?
Silnik 2.0 SDi ma turbinę ale np taki 1.9 TDi też ją ma.

Więc jest to po prostu wymysł fabryk( że np Niemcy mają TDi a Anglicy SDi) czy może czymś się jeszcze wewnątrz różnią?

Przy okazji wypowiadania się to napiszcie(jeśli jakieś minimalne różnice chociaż są) jaki silnik jest lepszy i jaki lepiej wybierać na przyszłość?
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska

08 Gru 2009, 22:25

mi sie wydaje ze silniki z oznaczeniem sdi nie maja turbiny przynajmniej jest tak w vw 1.9 tdi / sdi i te tdi maja turbo a te sdi i nie maja . Noi tez sdi sa mniej awaryjne sa bardziej wytrzymale . bo nie sa tak bardzo zylowane jak te z turbo.
turboplus
Początkujący

Miejscowość: przbyszow

08 Gru 2009, 23:26

misza198818, SDI wolnosący dieselek, bardzo wytrzymały, ale z kolei nie za duże osiągi.
TD - turbo diesel z "I" jak intercooler czyli chłodziwo turbinki.
Jeżeli chodzi o TDI 1.9 VW to polecam wersje 110KM maksymalnie. Najlepsze jeżeli chodzi o osiągi/wytrzymałość :)
9kaczor6
Nowicjusz

Miejscowość: Skępe

08 Gru 2009, 23:28

Koledzy ale autor myśli o TDI Volkswagena i SDI Rovera. To 2 zupełnie różne silniki.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Gru 2009, 23:39

W takim razie przepraszam. Ale misza198818, chcesz znać różnice miedzy silnikami podaj konkretne modele silników. Te oznaczenia SD, TD CD i inne to jak mówisz czysty wymysł producenta. Prawdziwe oznaczenie się kryje pod maską. Nie znam akurat oznaczeń VW, ale np. RN 1.8 ma oznaczenie F3NL740, 1.8i F3P, volvo 1.7 turbo B18FT, o to chodzi^^
Wtedy można zacząć mówić o różnicach :)
9kaczor6
Nowicjusz

Miejscowość: Skępe

09 Gru 2009, 20:30

Znaczy mi chodzi wlasnie jak kolega wyzej zauwazyl roznice silnika w Roverze SDi np 2.0 (105KM) a jakims innym TDi(np 110KM)

Czyli juz wiem ze SDi sa bardziej wytrzymale i mniej mocy maja.Ale w takim razie w silnikach SDi Rover nie ma turbiny waszym zdaniem?
misza198818
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zasada pokonywania zakrętów
    Zasada pokonywania zakrętów mówi, że w zakręt można wjechać z każdą prędkością, ale nie z każdą wyjechać z niego bezpiecznie. Pokonywanie zakrętów stanowi wyzwanie dla początkujących, ale i doświadczonych ...

09 Gru 2009, 20:42

Czyli juz wiem ze SDi sa bardziej wytrzymale i mniej mocy maja.Ale w takim razie w silnikach SDi Rover nie ma turbiny waszym zdaniem?

czyli już nic nie rozumiesz, i wszystko masz pomieszane
tdi to silnik vw, vw ma też sdi co oznacza u vw diesla bez turbo,
sdi u rovera to 2 litrowy turbo diesel, każdy producent inaczej nazywa swoje silniki,
tdi vw to całkiem inny silnik niż sdi rovera, łączy je chyba tylko to ze chodzą na ropę i mają turbinę
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

09 Gru 2009, 20:45

SDi są bardziej wytrzymałe ale tylko w grupie VW,bo tylko tam ten skrót oznacza diesla bez turbiny...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Gru 2009, 20:45

bodziokardasz oraz artur73 dziękuję-o to mi chodziło i juz wszystko wiem ;)
misza198818
Początkujący