Różnice w cenach części zamiennych.

16 Paź 2018, 21:13

Witam. Muszę kupić nowe sprzęgło. Ale mam pewien problem z zakupem gdyż wchodzę na stronę sklepu internetowego są na przykład takie same komplety sprzęgieł tarcza+docisk przykładowo firmy valeo jedno za 700 zł drugie za 950 zł. I zastanawia mnie jeden samochód, jedno sprzęgło, jeden producent i kilka rodzajów sprzęgieł. Różnice ceny między producentami to rozumiem. Ale tej samej firmy i niby 200 zł się dopłaci i co? tamto będzie z lepszych materiałów , dłużej wytrzyma? albo różnice między sklepami ten sam model +/- 100zł. I wstrzymuje się bo nie chce jakiejś podróby kupić jakieś sprawdzone sklepy polecacie? i skąd te różnice w cenie?
tats56
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 09 11 2016
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

16 Paź 2018, 21:36

Różnica w cenie w sklepach wynika tylko i wyłącznie z narzuconej marży.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2018, 18:51

Opłaca się dopłacać powiedzmy około 200 zł do droższego modelu? Jest jakaś widoczna różnica w żywotności takiego sprzęgła od najtańszego takiej samej firmy??
I czy w starszym samochodzie wymieniać wysprzęglik hydrauliczny, bo czytałem że powinno się wymieniać przy wymianie sprzęgła ale słyszałem że jak jest sprawny to żeby zostawić?
tats56
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 09 11 2016
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

18 Paź 2018, 18:56

Czy się opłaca? nie wiem sam, ktoś ogarnięty na najtańszym będzie jezdził kilka lat a ktoś kto nie potrafi obchodzic się ze sprzęgłem zajeździ nawet najdroższe w kilka miesięcy. Ja polecam Sachs lub Luk
co do wysprzęglika ja nigdy nie wymieniam, po co się pchać w koszta? oryginalny pochodzi dłużej jak najtańszy zamiennik. Wysprzęglik można wymmienić w każdej chwili
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Paź 2018, 21:50

Kao napisał(a):Wysprzęglik można wymmienić w każdej chwili
Można a i oczywiście. Tylko że jeśli jest centralny ro trzeba zrzucać skrzynię biegów i becalen ja za wymianę sprzęgła :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

18 Paź 2018, 22:18

No w takim przypadku jak najbardziej ale to raczej w autach na F i chyba chevrolety z GM, w corsie chyba normalny wysprzęglik jest. Ja nie pamiętam
Kao
Moderator
Awatar użytkownika