Rozrząd i olej Renault Thalia

28 Sie 2009, 16:57

Witam, mam pytanie dotyczące rozrządu i czytałem trochę na forum, ale mam pewne wątpliwości. Otóż nadszedł czas na jego wymianę w moim aucie, ale mam pewne pytanie. Wiem, że muszę wymienić komplet czyli pasek i rolki, ale Pan w sklepie samochodowym powiedział, że konieczna jest jeszcze wymiana pompy wodnej. Czy w tym modelu to naprawdę konieczne?
Jeszcze jedna sprawa. Macie jakiegoś pewnego producenta zamienników? Na oryginalne części renault średnio mnie stać, ale też nie chce jakiegoś dziadostwa kupić. Byłbym wdzięczny za link, albo za namiary na jakiś dobry sklep w okolicach Opola.

Druga sprawa. Olej. Rozumiem, że przy każdej wymianie oleju konieczna jest wymiana filtru oleju?

Dla formalności moje auto to Renault Thalia 1.5 dCi 65km, rocznik 2004.

Z góry dzięki za pomoc ;)
crasher100
Nowicjusz

Miejscowość: Opole
  • 28 Sie 2009, 21:48

A kiedy ostatnio byl wymienany rozrzad? Przy wymianie oleju musisz wymienic filtr oleju.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

28 Sie 2009, 21:51

Jesli wokol pompy jest sucho to moim zdaniem nie trzeba wymieniac.O zamienniki popytaj w jakims sklepie motoryzacyjnym mysle ze doradza jakie kupic zeby sie nie martwic.Olej polecalbym markowy syntetyczny np.castrol,valvoline,motul,lepkosc 5w/40,a wiesz jaki olej byl wczesniej lany :?:
    pozdrawiam,
    Rafalmoto
    Rafalmoto
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Łasin/Irlandia

29 Sie 2009, 20:52

Rozrząd nie był wymieniany od nowości, więc już czas na niego.
    Olej jest Elf Excellium 0W30.

Dzięki za pomoc.
    crasher100
    Nowicjusz

Miejscowość: Opole

30 Sie 2009, 08:11

crasher czy pompa wodna aż tak dużo kosztuje?!Nie jest najlepiej po prostu ją też sobie wymienić ?Te kilkadziesiat złotych to nie majątek,kup sobie pompę pod sygnaturą dystrybutora RUVILLE,ostatnio kupowałem poduszki pod silnik do mego Meśka,sprzedawca zaproponował mi właśnie RUVILLE,byłem sceptyczny,wiesz co się okazało? :shock: w opakowaniu były poduszki firmy MEYLE :shock: :shock: :shock: RUVILLE jest tylko dystrybutorem a nie producentem,te poduszki były tanie ,50 zł za sztukę a FEBI 120 zł,RUVILLE nie narzuca dużych marż ,tak sądzę ,pompy wody pod ich sygnaturą kosztuję nie wiele a są wysokiej jakości,te poduszki moje są tak perfekcyjnie wykonane,że szok.Jeśli RUVILLE sprzedaje pompy MEYLE to nic lepszego kupić nie możesz.Pytasz o dobrego i taniego dydtrybutora w okolicach OPOLA?! :lol: Nie mogłeś mieć bliżej ,podam ci namiar ale na PW,bo reklama to towar za ,ktory się płaci! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
      Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...