Rozsądny wybór (10-13tyś)

19 Paź 2016, 15:05

Witam.
Na wstępie od razu zaznaczam, że nie potrzebuję samochodu "na teraz", wolałbym podejść do tematu bardziej rozsądnie - poświęcić więcej czasu na jego znalezienie aby później niczego nie żałować.

Budżet: najlepiej ok. 10tyś, ale maksymalna kwota to załóżmy 13tyś
Użytkowanie: w 95% będzie to jazda po mieście, do 3x w roku jakaś trasa // więc rozumiem, że diesle odpadają?

Własne potrzeby:
1. Najważniejsza dla mnie kwestia: nieduże koszty utrzymania (w tym zarówno spalanie jak i ewentualne naprawy) // myślałem o benzyna+LPG lub benzyna i założenie LPG później
2. Chciałbym aby samochód ładnie się prezentował (po prostu nie chcę jeździć czymś co wizualnie mi się nie podoba)

Przygotowałem listę samochodów, które z wstępnych obserwacji najbardziej mi odpowiadają w mniej więcej tym przedziale cenowym (dodam, że propozycje np co do silników oparte są o wiedzę, którą zaczerpnąłem z tego forum poprzez przeglądanie już od jakiegoś czasu innych, podobnych tematów - dlatego proszę o ewentualne poprawki):

1. Audi A3 8L 1.8 lub 1.8T (polift)
2. Seat Leon 1.8 20v
3. Ford Focus MK2 (szczególnie ciemnoszary/czarny egzemplarz prezentuje się bardzo korzystnie)
4. Audi A4 B5 1.8 lub 1.8T (polift) // +quattro?
5. Seat Toledo 1.8
6. Mazda 6 (sporo czyta się o rdzy, więc chyba skreślę z listy)
7. Audi A4 B6 1.8T (bardzo podoba mi się ten model lecz obawiam się, że na znośny egzemplarz mój budżet to trochę za mało, mimo, że takie aukcje widuję)

Odpadają: Passat, Golf, Octavia, Astra G, wszelkie Renault (nie porywają mnie wizualnie), w grę nie wchodzi także kombi

Województwo: podkarpackie

Z góry dziękuję za pomoc.
qwerty7
Nowicjusz

Auto: xxx

19 Paź 2016, 15:37

Na a4 b6 nie ten budżet,diesel przy takim użytkowaniu odpada.Staraj się szukać ofert od osób prywatnych.Ode mnie Honda Accord VI.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

19 Paź 2016, 15:53

Pomijając A4B6 to powyższa lista jest ok?

Dylemat mam nad tymi silnikami 1.8/1.8T czy decydując się na 1.8T koszty utrzymania mocno wzrosną? np na LPG (spalanie/ew naprawy) bo o 1.6 to czytałem, że się kompletnie nie opłacają

I co do Focusa MK2 to z jakim silnikiem szukać? 1.8 jest ponoć bardzo trudno dostępny + czytałem, że montowany dopiero w późniejszych rocznikach. 1.6 100KM podobno słabo jedzie, jest jeszcze chyba 1.6 115KM - brzmi rozsądniej. 2.0 to pewnie będzie sporo więcej palił
qwerty7
Nowicjusz

19 Paź 2016, 17:01

Fordy sobie odpuść jeżeli chcesz zakładać gaz. A3 1.8T dochodzi jedynie koszt ewentualnej wymiany turbo. A przykładowe koszty utrzymania masz tutaj:
download/file.php?id=2192&mode=view

Na Twoim miejscu skupiłbym się na szukaniu a3 5d lub accorda vi :)
flini
Początkujący

Auto: brak

19 Paź 2016, 17:21

Ja bym powiedział tak, jeśli odrzucasz Golfa to mocno ograniczasz pole manewru ze znalezieniem dobrego auta. Bo co to za róznica czy przedlift A3 czy Golf iv? może polift jest ciekawszy ale to wciąż to samo auto.
1,8T ma drogie sprzęgło z kołem dwumasowym, mnóstwo zaworków, osprzętu typu przepływomierze, turbosprężarkę, droższy układ zapłonowy i przeważnie będzie mieć takie auto większe koła, więc i opony.
1,8 jest tylko ciut droższe od 1,6

Dziwi mnie trochę fakt, że wrzucasz do jednego wora kompakt A3 w wersji 1,8 a potem A4 w wersji 1,8T, różnica między autami to przepaść jeśli chodzi o utrzymanie.
W a3 prosty układ jezdny, zawias, zwykły nieco mocniejszy silnik ale bez drogiego osprzętu, w a4 masz drogie zawieszenie + 1,8T które ma sporo rzeczy kosztujących dużo.

13 tys to takie minimum na jakiekolwiek poliftowe A3 z 2000 roku, bo za 11 ludzie sprzedają 99 rok przedlift 1,8T.
Z resztą wejdź na znane serwisy ogłoszeniowe i zobacz ceny.
A4 B6 jak już powiedziano nie w tym budżecie, raczej B5.
1,8T fajny silnik ale dzisiaj ciężko znaleźć coś dobrego, więc Twój wybór, jak będziesz do upadłego szukał to coś znajdziesz.
lpg jak najbardziej ale to musi Ci się opłacić bo sama instalacja to minimum 2500 zł, to jak masz zamiar jeździć 5 km dziennie to to nie ma sensu raczej.

Grupa Volkswagena może być ale szukaj wszystko w 3 i 5 drzwiach zarówno Golfa, A3 (przed i polift) oraz Leona
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Paź 2016, 19:26

W pierwszym poście zaznaczyłem, że listę, którą podaję opieram o to co było polecane na tym forum w tym przedziale cenowym.

Łokoj napisał(a):Ja bym powiedział tak, jeśli odrzucasz Golfa to mocno ograniczasz pole manewru ze znalezieniem dobrego auta.

Golfa odrzuciłem głównie ze względów wizualnych. A3 zwłaszcza polift dużo bardziej mi się podoba.

Co do reszty Twojego postu to należy stwierdzić, że w moim przypadku powinienem odrzucić A3/A4/Leona/Toledo z 1.8T i szukać wyłącznie 1.8? bo w przeciwnym razie zarówno spalanie jak i ewentualne naprawy wyniosą dużo więcej?

Na chwilę obecną najbardziej skłaniałbym się właśnie ku A3 1.8 5d polift / Leonie 1.8 (ew. Toledo 1.8 ). A4 w naprawach będzie droższa jak rozumiem? Na ogłoszeniach dużo częściej spotykam jednak 1.8T niż 1.8, także muszę uzbroić się w cierpliwość.

Co do Fokusa MK2 to silniki 1.6 i 1.8 faktycznie tak źle znoszą LPG?
qwerty7
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX z najwyższymi wynikami w testach zderzeniowych
    Amerykański ośrodek badawczy Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sprawdził poziom bezpieczeństwa nowego Lexusa UX. Konstrukcja crossovera i zainstalowane w nim systemy bezpieczeństwa okazały się tak skuteczne, że ...

19 Paź 2016, 19:43

qwerty7 napisał(a):W pierwszym poście zaznaczyłem, że listę, którą podaję opieram o to co było polecane na tym forum w tym przedziale cenowym.

czyli jednak nasze forum to nie hejtownia VAGów jak to wielu uważa :wink:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

19 Paź 2016, 19:48

Dzida, Ty teraz nie chodzisz po cienkim lodzie tylko próbujesz chodzić po wodzie...
:lol:
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2017

19 Paź 2016, 19:56

... i nie umiem pływać :cry:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Paź 2016, 20:10

Panowie prosiłbym tak minimalnie na temat. :mrgreen: :mrgreen:
qwerty7
Nowicjusz

19 Paź 2016, 20:16

VAG się naszukasz i po 3 miesiącach oglądania złomu będziesz płakać i rozważać zakup nowego auta.

Forda nie komentuje, bo samochodów na eF się nie kupuje.

Zostaje Mazda której też się naszukasz.

Może Dacia Logan?
GorącyMarian
Początkujący

20 Paź 2016, 10:12

GorącyMarian napisał(a):Forda nie komentuje, bo samochodów na eF się nie kupuje.

Mógłbyś rozwinąć myśl? czyli Ferrari też odpada... :mrgreen:

Czytałem, że Focus MK2 to całkiem udany model tylko właśnie coś o tym montowaniu LPG ludzie wspominali.

Mazda z kolei ponoć mocno rdzewieje - przynajmniej z legend krążących w internecie.
qwerty7
Nowicjusz

20 Paź 2016, 13:46

qwerty7 napisał(a):Mógłbyś rozwinąć myśl? czyli Ferrari też odpada... :mrgreen:

to była taka ironia w stosunku do ludzi hejtujących nas za hejtowanie VW jak coś im nie wyszło
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Paź 2016, 14:32

No Ja z tymi samochodami na eF będę się upierać, że są do d.... (Fiat/Ford/Francuskie(PSA)) I nie mam nic do VW :o

Nie ma aut idealnych. Jeden ma tendencję do rudej. Drugi gorsze silniki. W trzecim będzie świrować elektronika.

W tych pieniądzach auta na lata kupować nie będziesz.

Kuknij na:
Dacia Logan
Renault Thalia
Honda Civic VI
Rover 45 (sprawdzić koniecznie pod kątem uszczelki pod głowicą/działanie klimy)
Rover 75 (2.0/2.5 V6)
Opel Astra G
Hyundai Accent
Hyundai Sonata (tutaj bardzo ważne jest pochodzenie auta!)
Kia Magentis (To samo co wyżej w innej stylistyce)
Deawoo Leganza(jak wyżej - sporo aut krajowych)
Łada Niva (Całkiem przyzwoitą Nivę idzie kupić kufa za takie pieniądze! Sprawdź czy podłoga cała)
Suzuki Ignis ( sprytne autko, sporo na rynku wtórnym z napędem 4x4, mało pali)
Toyota Corolla (nuda)

Będzie tanio. Dobrze. Z ekonomią spalania różnie. Ceny części za grosze. A Ty tu Panie z jakimiś Fordami i Vag'ami.
GorącyMarian
Początkujący

20 Paź 2016, 14:41

GorącyMarian napisał(a):Będzie tanio. Dobrze. Z ekonomią spalania różnie. Ceny części za grosze. A Ty tu Panie z jakimiś Fordami i Vag'ami.

Pytanie tylko gdzie w tym wszystkim żelazko i gdzie astra i gdzie perzo 307 i gdzie c4.
Acha prawie wszystkie na F. i mimo że i Fanio i Fobrze to i tak do Fupy
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018