REKLAMA
Witam!
Zwracam się do Was z prośbą o poradę w sprawie zakupu pierwszego własnego autka. Najpierw podam swoje wymagania, a później propozycje, może coś warto jeszcze wziąć pod uwagę lub odrzucić. Pomóżcie mi wybrać najlepszą opcję .
Budżet: 8000 zł
Rejon: Łódzkie
Użytkowanie: autko będzie głównie przeznaczone do jazdy po mieście, raz w tygodniu trasa, jak się zdarzy to raz w miesiącu dłuższa podróż ok 460km.
Własne potrzeby:
-po wakacjach będę studentem, więc oczywiście chciałbym aby autko nie ciągnęło paliwa jak szalone, tak na kieszeń osoby uczącej się,
-dobre wykonanie, autem chce jeździć, nie chciałbym większość czasu spędzić u mechanika ,
-teraz jeżdżę Skodą Octavią II Kombi 1.9TDI, więc chciałbym, aby autko nie reagowało gorzej na pedał gazu, a więc 100KM myślę, że mnie zadowoli, choć to pewnie zależy indywidualnie od modelu,
-jeżdżę spokojnie, nie mam zamiaru katować auta w jakieś wymyślne sposoby, normalne użytkowanie,
-nie pogardziłbym elektrycznymi szybami ,
-proszę zwrócić uwagę na bezpieczeństwo , musi zapewniać to przynajmniej minimum bezpieczeństwa w razie kolizji,
-preferuje benzyne (może być z gazem), diesel też jest OK, choć boję się kosztów napraw z nim związanych,
-wożone będą raczej dwie osoby, więc autko może być 3-drzwiowe,
-jakiś komfort jazdy, nie tylko puszka z silnikiem,
-w sumie to tyle, kompaktowe, w miare dynamiczne autko na przeciętną kieszeń .
Oto to co wpadło mi w oko, wraz z moją uwagą jak postrzegam dane modele:
1. Honda Civic VI - myślałem nad 1.5 VTEC, ale obawiam się tego, że wraz z tym silnikiem może być używane przez młodych gniewnych, samo w sobie mi odpowiada.
2. Rover (45?) - eleganckie autka, z bogatym wyposażeniem jak na tą cene, ale nie wiem jak mają z silnikami, oraz koszta części,
3. BMW E36 - ładne auto, ale z tego co widzę dorwać zadbane graniczy z cudem, ale osobiscie bardzo mi sie podoba,
4. Golf IV - zgrabne, podobno silnik 1.9TDI jest dobrym wyborem
5. Volvo S40 - ostatnio nad nim myślałem, odpowiada mi choć niewiele o nim wiem,
6. Opel Vectra - normalne auto, choć sam Opel mnie jakoś nie zadawala.
To tyle z moich propozycji, proszę mnie sprostwać jeżeli napisałem jakąś głupotę.
Czekam na Wasze opinie i propozycje!
Dziękuje serdecznie