Witajcie Kochani!
Wiem, że jest tu mnóstwo "podobnych" tematów, spędziłam na forum ostatnie kilka godzin i przejrzałam kilkaset wątków - niestety z tego co widzę, większość ludzików szukających samochodu ma inne preferencje niż ja
![Uśmiechnięty :)]()
Otóż poszukuję samochodu do jazdy - głównie po mieście. Raz na jakiś czas (miesiąc, dwa) potrzebuję pokonać nim trasę - 400km w jedną stronę.
W grę wchodzi raczej auto mniejsze, ponieważ obecnie mam na codzień okazję jeździć Oplem Astrą III i Mitsubishi Lancerem - no i niestety jeśli chodzi o wielkość Astra odpowiada mi dużo bardziej.
Z racji, że będzie mi się zdarzało wozić osobę niepełnosprawną, poruszającą się na wózku - sedany raczej odpadają, a kombi nie chcę (za duże). Zostaje więc Hatchback
![Uśmiechnięty :)]()
(w obecnej Astrze wózek po złożeniu siedzeń, mieści się bez problemów).
Auto musi być co najmniej czterodrzwiowe (przy hatchbacku oczywiście 5-cio)
Samochód musi być dislem. Benzyna i LPG i inne hybrydy kategorycznie nie wchodzą w grę.
Silnik i moc nie mają jakiegoś ogromnego znaczenia, ale obecna współdzielona z mamą Astra ma silnik 1.3 i o zgrozo, mam ochotę kogoś zamordować ruszając na skrzyżowaniach
Budżet mam bardzo ruchomy. Jak wiadomo, wolałabym wydać mniej, ale jeśli okaże się że na prawdę warto - mogę wydać do 30 tysięcy.
Nie mam pojęcia, jakie auto wybrać, Czy lepiej np. Mazdę 3 za kilkanaście tysięcy z 2009-10 roku, czy lepiej dołożyć i kupić BWM seria 1 z 2007 lub Audi A3 z tegoż samego..
Do jakiego wtedy przebiegu szukać jakiego auta? BMW i Audi poniżej 150 tysięcy są już raczej albo podejrzane, albo mega drogie.. Czy ogromne znaczenie przy takich autach jak BWM czy Audi ma to czy auto jest używane w pl czy nie? Niemieckie z tego co zauważyłam są zwykle droższe..
Fiesty nie wchodzą w grę
![Razz :P]()
Nie podobią mi się!
Dodam, że muszę wziąć to auto w Leasing, co oznacza, że muszę kupić samochód z komisu lub od firmy - a to zwykle deko zawyża cenę.
Z góry dzięki bardzo za pomoc.