Rozterki młodej kierownicy :)

15 Paź 2015, 23:09

Witajcie Kochani!
Wiem, że jest tu mnóstwo "podobnych" tematów, spędziłam na forum ostatnie kilka godzin i przejrzałam kilkaset wątków - niestety z tego co widzę, większość ludzików szukających samochodu ma inne preferencje niż ja :)

Otóż poszukuję samochodu do jazdy - głównie po mieście. Raz na jakiś czas (miesiąc, dwa) potrzebuję pokonać nim trasę - 400km w jedną stronę.

W grę wchodzi raczej auto mniejsze, ponieważ obecnie mam na codzień okazję jeździć Oplem Astrą III i Mitsubishi Lancerem - no i niestety jeśli chodzi o wielkość Astra odpowiada mi dużo bardziej.
Z racji, że będzie mi się zdarzało wozić osobę niepełnosprawną, poruszającą się na wózku - sedany raczej odpadają, a kombi nie chcę (za duże). Zostaje więc Hatchback :) (w obecnej Astrze wózek po złożeniu siedzeń, mieści się bez problemów).

Auto musi być co najmniej czterodrzwiowe (przy hatchbacku oczywiście 5-cio)

Samochód musi być dislem. Benzyna i LPG i inne hybrydy kategorycznie nie wchodzą w grę.

Silnik i moc nie mają jakiegoś ogromnego znaczenia, ale obecna współdzielona z mamą Astra ma silnik 1.3 i o zgrozo, mam ochotę kogoś zamordować ruszając na skrzyżowaniach :P

Budżet mam bardzo ruchomy. Jak wiadomo, wolałabym wydać mniej, ale jeśli okaże się że na prawdę warto - mogę wydać do 30 tysięcy.

Nie mam pojęcia, jakie auto wybrać, Czy lepiej np. Mazdę 3 za kilkanaście tysięcy z 2009-10 roku, czy lepiej dołożyć i kupić BWM seria 1 z 2007 lub Audi A3 z tegoż samego..

Do jakiego wtedy przebiegu szukać jakiego auta? BMW i Audi poniżej 150 tysięcy są już raczej albo podejrzane, albo mega drogie.. Czy ogromne znaczenie przy takich autach jak BWM czy Audi ma to czy auto jest używane w pl czy nie? Niemieckie z tego co zauważyłam są zwykle droższe..

Fiesty nie wchodzą w grę :P Nie podobią mi się!

Dodam, że muszę wziąć to auto w Leasing, co oznacza, że muszę kupić samochód z komisu lub od firmy - a to zwykle deko zawyża cenę.

Z góry dzięki bardzo za pomoc.
GosiaK4003
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 11 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra III

16 Paź 2015, 00:10

P.S. Nie mogę edytować posta, więc dodam tu info, że mieszkam w woj. podkarpackim i dolnośląskim na zmianę, więc auto mogłoby być w tej okolicy. Ale nie jest to wymaganie, bo dojechać obejrzeć można wszędzie..
GosiaK4003
Nowicjusz

16 Paź 2015, 06:25

GosiaK4003 napisał(a):Otóż poszukuję samochodu do jazdy - głównie po mieście.

GosiaK4003 napisał(a):Samochód musi być dislem.

Diesel do miasta :?: Ale no cóż, klient nasz pan, a raczej pani :mrgreen:
Mazda w dieslu :?: Zdecydowanie odradzam :no:
Możesz wziąć pod uwagę Fiata Brawo, w tej chwili to właśnie Fiat robi najlepsze diesle
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Paź 2015, 06:58

W skrócie, tankuję hurtowo i na firmę do własnych dystrybutorów ropę. Nie sądzę by jakiekolwiek oszczędności w spalaniu, zaoszczędziły mi po pierwsze pieniążków a po drugie jednak - wygody... Nie pamięam kiedy byłam na stacji zwykłej ;)
Ale jeśli miałoby się okazać, że np utrzymanie mechanika nagle potani auto 10x, rozwaze rezygnację z wygody. Obecnie jednak nie zauważyłam ogromnej awaryjności słabego diesla jeżdżącego po mieście.. Ale po to pytam fachowców, bo jeste noga w tym temacie.

Co do fiata.. To nigdy go nie rozpatrzałam.. Jakoś niekoniecznie dobrze mi się kojarzy ta marka ;) póki nie znajdę godnego następcy - podziękuję.
GosiaK4003
Nowicjusz

16 Paź 2015, 07:09

GosiaK4003 napisał(a):W skrócie, tankuję hurtowo i na firmę do własnych dystrybutorów ropę.

Domyśliłem się , że pewnie jest jakiś powód-typu odliczenie vat :yes:
Skoro Fiat Ci nie pasuje, to bierz BMW, zawsze to marka premium i pasuje do kobiety, choć ich diesle nie należą do najlepszych, ale nie są też najgorsze.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Paź 2015, 07:27

A jeśli o BMW chodzi, to czy warto w ogóle oglądać takie z 2005-2006 roku? Czy to już będą bardziej samochody do których więcej dołożę, niż jeśli kupię coś nowszego?
W przebiegi na wszelakich otomoto i tak nie wierzę.. bo jak ktoś sobie kupuje BMW żeby mu pod garażem stało, to ja dziękuję :P Nie uwierzę :)

Na serio nie ma żadnych aut w dislu wartych uwagi na świecie?;o tylko fiat?
GosiaK4003
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 430
    Wyjątkowym samochodem Lexusa był również IS 430, opracowany na targi SEMA w 2003 roku. Choć auto na pierwszy rzut oka przypominało po prostu nieco stuningowanego sedana IS, zmiany były znacznie istotniejsze. Pod maską ...

16 Paź 2015, 08:00

GosiaK4003 napisał(a):Na serio nie ma żadnych aut w dislu wartych uwagi na świecie?;o tylko fiat?

Większość zadbanych aut w dieslu jest warte uwagi, sztuką jest takie zadbane auto trafić :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Paź 2015, 08:31

aut w dieslu jest bardzo dużo, w zasadzie prawie każdy typ auta występuje w obydwu wariantach,
jeśli chcesz wozić osobę niepełnosprawną to wybór auta powinien mieć trochę inne założenia
przede wszystkim drzwi, duże szeroko otwierające się, możliwość przytrzymania się przy wsiadaniu, siedzenie na pewno na wysokości wózka lub wyżej (nie odwrotnie, więc wszystkie niby sportowe szurające tyłkiem po ziemi powinny odpaść), fotele duże wygodne
oczywiście wszystkie te rzeczy oferują zwykle auta duże, ale też duże auto dostarcza więcej komfortu, bezpieczniej się nim jeździ, zwykle oferuje lepsze wyposażenie,
nie chce Ci podawać konkretnego auta bo to się czasem mija z celem i tak najlepiej będzie jak wsiądziesz do auta i się nim przejedziesz, najlepiej z osobą niepełnosprawną żeby wiedzieć od razu co w nim nie jest ok dla każdego z Was,
ogólnie, żeby pogodzić wszystkie wymagania, ja bym się rozejrzał za jakimś mniejszym SUVem (Rav4, Grand Vitara coś w ten deseń)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Paź 2015, 08:49

Osoba niepełnosprawna będzie ze mną podróżować kilka razy do roku, więc nie mogę ze względu na nią w 100% wybierać auta. Co prawda mogę wybrać hatchbacka zamiast sedana z jej względu, ale nie chcę SUVa dla jej wygody a mojej późniejszej męczarni w mieście..
GosiaK4003
Nowicjusz

16 Paź 2015, 08:52

widać nie jeździłaś nigdy mniejszym SUVem jeśli mówisz o męczarni w mieście :naughty:
Żona jedynie jeździ firmową skodą (prywatnie posiada RAV4 którą ostatnio jeżdżę głównie ja :mrgreen: ), reszta dziewczyn pomyka właśnie małymi SUVami, właśnie ze względu na wygodę praktyczność i bezpieczeństwo :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

16 Paź 2015, 08:54

Owszem, nie jeździłam.. Ale jak patrzę, jak się laski w mieście męczą bo im mąż za duże auto kupił to mi ich żal :D A ja jednak blondynką jestem.. :)
Może faktycznie, nie mam "podziału" na małe i duże suvy, bo jeździłam wyłącznie Q7 3.0 jako pasażer i czułam się jak w czołgu.. :)
GosiaK4003
Nowicjusz

16 Paź 2015, 09:00

[link do oferty na Allegro wygasł]
no nie mów że taka kruszynka jest duża :mrgreen:
do Q7 2 takie witarki wchodzą :mrgreen: do bagażnika i jeszcze zostaje miejsce na bagaże ;)
to jest mniejsze od Twojej Astry, 5 drzwiowa jest chyba 15 cm dłuższa
pocieszny
Forumowicz VIP

16 Paź 2015, 09:22

Diesel do miasta to kiepski pomysł, jeśli już to coś najprostszego konstrukcyjnie np. 1.6 TDCI w wersji 90-konnej. Najwygodniejsze nadwozie przy tych wymaganiach to minivan dlatego polecam coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Paź 2015, 09:24

Szczerze powiedziawszy po dalszej wnikliwej analizie forum, dochodzę do wniosku że może jednak benzyna nie jest tak niemożliwym wyborem.. Ale na pewno nie żaden LPG bo nie chce żadnych butli w bagażniku ;)
GosiaK4003
Nowicjusz

16 Paź 2015, 09:27

GosiaK4003 napisał(a):Ale na pewno nie żaden LPG bo nie chce żadnych butli w bagażniku

Dlaczego? Butlę można schować we wnęce na koło. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to DUŻO bardziej niebezpieczna jest benzyna niż gaz.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002