Rozterki przed kupnem

16 Maj 2013, 20:24

Witam. Bylismy wczoraj w komisie i zainteresowala nas 307 2.0 hdi z 2003 lub 2004 z przebiegiem 195 000. Po dokladnym sprawdzeniu doslownie wszystkiego jedna rzecz nie spodobala sie dla mojego wujka. Po rozgrzaniu silnika do ok 90 stopni odkrecil dekielek oleju na silniku. Dymilo sie z niego troche i jak przylozyl reke to mial w pokropiona olejem jakby silnik mu ja oplul. Czy to normalne czy nie? Wujek kiedys przez kilkanascie lat sprowadzal samocody a ten jest sprowadzony z danii i wie co wziasc pod uwage ale robil to dawno i moze juz cos sie zmienilo. Bardzo podobal nam sie ten samochod i prawie go kupilismy. Silnik byl ostania sprawdzana rzecza i niestety. Cena to 13 700. Mala czy normalna?
Prosze o konkretna odpowiedz czy to normalne czy nie i jakie moga byc koszta po kupnie takiego samochodu.
everlost
Obserwowany

Auto: nie mam

16 Maj 2013, 22:59

Nie wiem jak cena... Ale to nie jest normalne... Zużycie silnika. Ale musiał bym to zobaczyć na oczy... Koszty mogą być duże, a nawet bardzo. Nie ufam samochodom świeżo sprowadzonym z Nibylandii, do tego jeszcze z komisu... Trzeba by sprawdzić kompresje i tyle...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

17 Maj 2013, 09:22

Wlasciciel komisu to kolegawujka. Razem sprowadzali dawno temu. Odrazu pokazal dwie usterki w karoseri. A co do kompresji to nie ma gdzie sprawdzic bo samochod naobrzezachmiasta a stacja na drugiej stronie a samochod bez tablic. Mogli przynajmniej olej zmienic to bysmy nie poznali;p no ale trudno sie nie kupi a taki fajny...
everlost
Obserwowany

Auto: nie mam

18 Maj 2013, 01:27

Nie chcę Cię zniechęcać. Ale kompresję przydałoby się sprawdzić. Może weź jakiegoś mechanika ze sobą i zrobił by to na miejscu??? Nie zniechęcaj się tak od razu.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993