Rozważanie nad Scenicem/Touranem do 24 tys. zł

26 Paź 2014, 18:34

Witam!
Obecnie rodzice mają Scenica I Phase II 1.9 dci z 2000 roku, który służy nam (na szczęście praktycznie bez awarii) już 5 lat. Przebiegi roczne samochodu to około 7500 km.
Chcieliśmy się rozglądnąć nad czymś nowszym i wybór padł na dwa samochody: Renault Scenic II i Volkswagen Touran.

Oglądając dzisiaj samochody na giełdzie nie natrafiłem niestety na warte uwagi Sceniki. Dlatego też skupiłem się na Touranach.

Trafiłem na modele o różnym stanie technicznym, natomiast trzy z nich były po obejrzeniu i ocenieniu miernikiem lakieru całkiem w porządku. Natomiast co mnie martwi - na masce pojawiają się odpryski lakieru (pewnie od kamieni, ale łapie korozja), rdza przy tablicy rejestracyjnej na klapie bagażnika. Także rdza nie oszczędza rantów drzwi (przednie, dolny prawy róg) i rantów nadkoli.

Ogólnie byłoby wszystko w porządku, gdyby nie korozja. Jak to jest z tymi Touranami? Tak strasznie rdzewieją? Auto ma posłużyć przez co najmniej kolejne 5 lat, jak nie więcej. Chodzi o to, żeby się nie zarżnąć z naprawami blacharskimi. Kiedyś Vectra A pochłaniała budżet na blacharkę, po zmianie na obecnego Scenica spokój (bez rdzy).

A może zdecydować się na Scenika? Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi, jak i również własne doświadczenia :)

Pozdrawiam
PioDer
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
0

26 Paź 2014, 18:51

Piszesz o blacharce - bezwypadkowe Scenici i Tourany nie powinny w ogóle rdzewieć, skupić powinieneś się na silnikach.

W Scenicu II opadają wszystkie diesle, w Touranie beznadziejne silniki benzynowe, z diesli tylko 1.9 TDI.

Może poszukajcie innego vana niż te powyższe.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

26 Paź 2014, 19:12

Ossy napisał(a):Piszesz o blacharce - bezwypadkowe Scenici i Tourany nie powinny w ogóle rdzewieć, skupić powinieneś się na silnikach.

Te, które oglądałem, a szczególnie jeden wyglądał całkiem w porządku. Z tyłu miał co prawda małą kolizję - lekko uszkodzone nadkole, ale bez obtarć lakieru. Silnik 1.9 TDI 90 KM.

Chodzi o to, że przeczytałem o Touranach złe opinie, iż farba jest jakaś ekologiczna/ekonomiczna (i dlatego nietrwała), co doprowadza do przedwczesnych uszkodzeń lakieru i w efekcie korozji. Na niektórych Touranach, nawet w miejscach, gdzie nie było nic ponownie malowane (oryginalny lakier - sprawdzone miernikiem) pojawiały się odpryski rdzy.

Ten model, co sobie upatrzyłem, póki co (oprócz tego nadkola do poprawki) nie ma problemów z korozją (przynajmniej nadwozie, podwozia nie dane mi było dzisiaj oglądać). Kwestia tego, czy za, na przykład, dwa lata, tato nie będzie musiał zacząć pakować dużych pieniędzy, bo jednak zacznie rdzewieć. Czytałem też, że właśnie newralgicznymi miejscami jest przy wycieraczce tylnej i nadkola i pod relingami. Oczywiście, po zakupie zakonserwujemy profile zamknięte (tak zrobiliśmy w Scenicu po zakupie i jest spokój).

Ossy napisał(a):W Scenicu II opadają wszystkie diesle, w Touranie beznadziejne silniki benzynowe, z diesli tylko 1.9 TDI.

Tak, Tourana mam wypatrzonego właśnie 1.9 TDI.

Ossy napisał(a):Może poszukajcie innego vana niż te powyższe.

Hm, w tej cenie co jeszcze można znaleźć ciekawego? Oczywiscie, żeby eksploatacja i usterki nie zżerały budżetu.

Pozdrawiam
PioDer
Nowicjusz

0

26 Paź 2014, 20:15

Touran to kiepski wybór. Opinie, które przeczytałeś to autentyk. Dochodzi do tego tandetne wnętrze.
Do 24k możesz rozejrzeć się za Mazdą 5 :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
0

26 Paź 2014, 20:18

mike1735 napisał(a):Do 24k możesz rozejrzeć się za Mazdą 5

No właśnie, ale również do Mazdy 5-tki przeczytałem negatywne opinie o korozji :? Że zżera błyskawicznie m.in progi i nadkola, do mechniki nie zauważyłem, żeby ktoś narzekał.

To jak jest z tą rdzą? W sumie podobała mi się ta Mazda, tacie również, ale trochę przestraszyliśmy się rdzy.

Pozdrawiam
PioDer
Nowicjusz

0

26 Paź 2014, 20:21

Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z4: roadster przyszłości
    Nowe elementy zewnętrzne, staranne modyfikacje we wnętrzu, nowy pakiet wyposażenia i nowy podstawowy wariant silnikowy BMW Z4 powodują, że na salonie NAIAS 2013 w Detroit samochód będzie wyglądał jeszcze bardziej atrakcyjnie ...

26 Paź 2014, 20:23

Niby są sygnały na temat rudej ale nie ma takiej tragedii jak w przypadku 3 czy 6
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

26 Paź 2014, 20:37

Ok, dzięki Koniu, będę uważał na silniki. Jednak właśnie pozostaje ta kwestia blacharska.

Między innymi tutaj piszą o korozji, która jednak to nie taki mały "pikuś": http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 3&t=114998

I mętlik w głowie...
PioDer
Nowicjusz

0

26 Paź 2014, 20:45

A co powiesz na duże kombi jakim jest Fiat Croma?
Albo Zafira B?
Odpryski nie mają znaczenia. Pojawi się rudy nalot i nic więcej. Też mam parę odprysków na masce Mondziaka i nic się nie dzieje. Fakt faktem że w zimie jest często myty i potem suszony :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

26 Paź 2014, 20:51

Na Fiata rodziców nie uda mi się namówić, nie ma szans :P
Tutaj czynnikiem determinującym wybór samochodu jest pozycja (wysoka) na fotelach przednich. Dlatego niższe samochody odpadają w przedbiegach.

Po przebojach z Oplem Vectrą A i korozją, która pochłonęła wszystko nie ma takiej siły, która przekonałaby tatę na kolejnego Opla.

Te odpryski po zewnętrznej stronie mogą świadczyć, że blacha jest też zaatakowana również od wewnątrz. A jeżeli np. zacznie rdzewieć podwozie Tourana/Mazdy 5 i nie wychwycimy zawczasu z tatą co będzie?

Pozdrawiam
PioDer
Nowicjusz

0

26 Paź 2014, 20:57

No jest jeszcze Toyota Corolla Verso :wink: benzyna 1.8 lub 2.0 jeśli nie macie zamiaru zakładać lpg
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

06 Lis 2014, 20:09

Witam ponownie!
Wyczaiłem Tourana 1.9 TDI 105 KM z 2007 roku (FL), przebieg 283 tys km, pierwszy właściciel od nowości.

Z tego co się dowiedziałem to był robiony rozrząd po 191 tys km oraz w międzyczasie dwumasa.

Jedziemy oglądać w sobotę, dlatego mam teraz pytania: co w aucie z takim (realnym) przebiegiem mogłoby nas trapić po zakupie? Na co zwrócić uwagę szczególnego, dotyczącego właśnie Tourana?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Pozdrawiam
PioDer
Nowicjusz

0

06 Lis 2014, 20:21

Odpuście sobie Tourany. Zdecydowanie lepiej poszukać Scenica.
Touran kiedy w Auto Świecie lub Motorze, gdzie zawsze Niemieckie auta otrzymują bardzo wysokie noty, to Touran w całej historii jako jedyne auto dostało 1 pkt. Skrytykowano go tam nie mal za wszystko. W środku plastiki szybko się wycierają, wszystko jest byle jak wykonane.
Renówka jeśli będzie bezwypadkowa nie powinna rdzewieć.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
2

06 Lis 2014, 20:46

Ja bym odpuścił oba. Zobacz Honde FR-V. Renault to tykająca mina jak zacznie się problem z elektryką i pierdołami to będziesz czesto u mechanika. Zwłaszcza diesle warto odpuścić.
Mazda5 bardzo trwałe i porzadne auto. Blacharka minus, ale mozna pomyśleć nad garażowaniem jak się trafi zadbany egz tylko w benzynie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
0

24 Lis 2014, 00:43

Witam ponownie!
Auto kupione, wszystko OK. Dwie godziny "maglowaliśmy" Tourana: miernik lakieru, podpięcie pod komputer, wizyta na przeglądzie technicznym. Oczywiście, jest parę rzeczy do zrobienia, ale to wiadomo. Czy dobry zakup? - okaże się po roku jazdy :)

Dziękuję za pomoc, proszę o zamknięcie tematu.

Pozdrawiam
PioDer
Nowicjusz

0