Ryski na samochodzie

16 Wrz 2007, 11:12

Witam!
Na mojej 206tce w kolorze srebrny metalik mam kilka rys.
Widziałem na Allegro specjale kredki które kamuflują rysy. Czy warto je kupić? A może jest coś lepszego na rysy?
espe2000
Nowicjusz

17 Wrz 2007, 10:18

Kredki może i nadają się ale na starsze lakiery. Rozumiem ,że u Ciebie jest metalik a więc osobiście nie polecałbym kredek... lepiej "wysupłać" tochę grosza i do lakiernika... :)
nic
cadd
Nowicjusz

Miejscowość: Łowicz

17 Wrz 2007, 19:21

Wszystko zależy jak głębokie są te ryski.Jak nie są głębokie(przejechane jakimś kluczykiem lub śrubokręcikiem) tylko takie naturalne np. od krzaków,to można je wypolerować.Ale do tego potrzebna jest maszynka.Dobrze też przed polerką nanieść na to miejsce wosk koloryzujący.Warunek - musi być odpowiednio gruby lakier - jak w tym miejscu jest szpachla i cienka warstwa lakieru to niestety lakier się "wypoleruje" i zostanie szpachla.Takie coś lepiej powierzyć lakiernikowi.On też oceni,czy da się to wypolerować,czy trzeba malowac.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Wrz 2007, 14:56

FARECLA G3 Jestem lakiernikiem i wiem ze jezeli da sie wogole spolerowac jakas ryse to ta pasta napewno da rade. Chyba ze rysa jest tak głeboka ze widac podkład lub gołą blache to zostaje tylko lakierowanie. Farecle mozna tez kupic na aukcjach internetowych. Powodzenia.
Trooper 2,8 TD
DZIADEK
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kurowice

09 Paź 2007, 10:05

Myśle że jeżeli zależy Ci na ladnym wyglądzie autka a ryski są zbyt głebokie to musisz lakierować cale elementy,ewentualnie zrób samemu drobne zaprawki.Wszystko zależy od rodzaju uszkodzenia i jak Ty się na to zapatrujesz :?: .JEDNI LUBIĄ ŁADNY WYGLĄD A INNI BYLEBY JECHAŁO I NIE RDZEWIAŁO :wink:
krismon3
Nowicjusz

28 Paź 2007, 19:32

Hej!!
Co to są ryski? Żeby coś doradzić, trzeba wiedzieć jaskiego pochodzenia są te ryski. Mogą to być na przykład drobne ryski od kluczyka przy zamku, albo od jakiegoś innego przedmiotu który spowodował zarysowanie. Ja najczęściej drobne zarysowanie likwiduję pastą ścierną "Automax
Szerokiej drogi
Janusz
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - czy to będzie flagowa limuzyna czy crossover?
    Lexus zarejestrował w amerykańskim urzędzie patentowym znaki towarowe LM 350 i LM 300h. Liczby w tych oznaczeniach pozwalają łatwo odgadnąć, że dotyczą one pojazdu w wersji z napędem konwencjonalnym i hybrydowym, natomiast ...

24 Lis 2007, 16:43

też mam pare rysek i musze spróbowac ta paste AUTOMAX. co do kredki to nie działa :( a w ostatecznosci pozostanie lakiernik :/
"Drugi na mecie jest pierwszym przegranym"
ROBERTT
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Gru 2007, 18:48

nie jestem przedstawicielem handlowym tej pasty :) ale tak jak Dziadek polecam FARECLA G3 ! nie niszczy lakieru, trzeba tylko nabrac na szmatke i polerowac nie zapominajac o zwilzaniu(bardzo wazne)! przetestowalem ja sam na swoim golfie i naprawde dziala! ps oczwiscie na male ryski, przy glebokich zarysowaniach to dolanczam sie do kolegów polecajacych lakiernika :) pozdrawiam i owocnego polerowania zycze :D
toro
Nowicjusz

Miejscowość: gb

21 Gru 2007, 20:30

jak ryski nie sa głębokie to wypoleruj te miejsca pasta tempo albo automax
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork

27 Gru 2007, 13:29

A ja na twoim miejscu bym to zostastawił w nie naruszonym stanie bo jak polozysz paste to po jakims czasie bedzie to samo a jak pomalujesz caly element to przy sprzedadzy ''fachowcy'' powiedza ci ze samochod byl bity :)
PawelSiedlce
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

29 Gru 2007, 19:47

jezeli okaze sie ze trzeba malować to niech lakiernik wystawi Ci rachunek i do tego jakiś kwitek z pieczatka w którym oświadczy ze pojazd nie uczestniczył w kolizji tylko był malowany zeby zakryć rysy.wtedy nie bedzie problemu przy sprzedarzy
chicken19
Zaawansowany

29 Gru 2007, 21:16

A który lakiernik przy zdrowych zmysłach napisze takie oświadczenie ?
Ja bym nie napisał takiego papieru . Rachunek tak , i nic poza tym .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Gru 2007, 12:03

pijany podpisze :) a swoja drogą kiedys polerowałem fiacika pasta Tempo
chicken19
Zaawansowany

07 Sty 2008, 17:32

Witam,

także potwierdzam opinie kilku kolegów na tym forum. Jeśli rysy są głębokie to nie poleruj. Zmniejszasz grubość lakieru. Jeśli są bardzo delikatne to możesz to spokojnie wypolerować. Nadają się do tego takie Pasty jak G3 lub C3, jednak uwaga. Bardzo szybko możesz pszepolerować lakier na wylot (szmatką). Polecam raczej delikatniejsze grnulacje jak C10 lub naszą "Strong polish". Trochę dłużej polerujesz ale bez refleksów i z mniejszym ryzykiem.
Nie maltretuj samochodu czymś takim jak tempo itp. Są tanie ale nie warto.

Pozdrawiam,

Michał.
HartimCarCare
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

13 Sty 2008, 19:16

a ja się zastanawiam nad domowym sposobem zabespieczenia poniższego ukodzenia lakieru sposobem domowym, jestem z tych co chcą aby jeżdziło i nierdzewaiła nie musi ładnie wyglądać. Napiszcie może w punktach jak się do tego zabrać i co mi będzie potrzebne:

rdza na progu:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tutaj mam takie zwykłe odpryski jkakie są często namasce, czy tutaj tylko lakiernik wchodzi w grę:

maska:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

seat cordoba 1.4 8 zaworów, 1997, LPG, AEX, 270 tyś km
qauczuq
Nowicjusz