Saab 9-3 1.9TiD 150PS 2004r. Problem przy większych prędkościach

10 Mar 2022, 15:22

Witam. Mam problemy od dłuższego czasu z samochodem, mianowicie przy prędkościach 120kmh samochód skręca na prawą stronę, do tego jest dość spory luz przy tej prędkości na kierownicy, która przy okazji ma drgania. Ostatnio wymieniałem klocki i tarcze drugi raz na nowe ponieważ poprzednie nie chciały się dotrzeć i cały czas piszczały podczas powolnej jazdy a jak wciskałem hamulec to przestawało. Okazało się ze tłoczek w zacisku stoi, po naprawie zacisku, wymianie klocków i tarcz dalej piszczą, ale teraz słychać to nawet przy prędkościach autostradowych a kierownica gdy zjeżdżałem z autostrady podczas jednoczesnego hamowania i skręcania w lewo dawała opór. Byłbym wdzięczny za pomoc w nakierowaniu problemu, wiem, że to może być kilka rzeczy na raz, ale już nie mam pomysłu co to może być.
kodi12x
Obserwowany

11 Mar 2022, 10:01

Ewidentnie jest jakiś problem z hamulcami. Sprawdziłeś czy koła na których były wymieniane tarcze i klocki nie grzeją się? Zaciski hamulcowe były sprawdzone, głównie tłoczki i uszczelki gumowe oraz prowadnice?

kodi12x napisał(a):kierownica gdy zjeżdżałem z autostrady podczas jednoczesnego hamowania i skręcania w lewo dawała opór
Hamulce biorą nierównomiernie? Ciężko tu coś powiedzieć bez sprawdzenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...