SAAB 9-3 pytania na temat samochodu przed zakupem?

16 Lut 2013, 03:52

Witam wszystkich.
Pora zmienic swoją gablotę na coś nowszego. Jestem zainteresowany SAAB'em 9-3. Na auto mam 20 tys.zł. Bardzo mnie urzekł wygląd tego samochodu. W internecie są mieszane opinie na temat tego auto.
Więc może wy mi jakoś pomożecie?
Jak jest z silnikami w tych autach? Interesuje mnie 1.9 TiDS 150KM diessel albo benzyna 1.8turbo lub 2.0turbo, ale wtedy będę go musiał zagazowac.
Często jeżdże Borą 2003r 1.9 130km i jak dla mnie jest to bardzo dynamiczne autko. Jak jest z dynamiką SAABA w porównaniu do tej Bory?
Hamulce:w Borze też wydawają się byc dobre, jak jest u Saaba?
Jak jest z tymi plastikami, naprawde są takiej kiepskiej jakości?
Czy dobry mechanik da radę z SAABEM? Jakieś błedy komputerowe,elektronika też obędzie się u dobrego diagnosty?

Narazie tyle pytań.
Pozdrawiam wszystkich!
kamilosbos
Nowicjusz

Auto: Rover 200
Silnik: 1.4 si 103KM

16 Lut 2013, 10:28

1.9 diesel to jednostka JTD od Fiata bardzo dobry silnik. Poszukaj w necie widziałem ciekawy test oraz porównanie wersji silnikowych z uwzględnieniem tych silników które warto brac, a które sa problematyczne. Niestety nie mam linku.

Poszukaj sobie o LPG
http://lpg-forum.pl/search.php?st=0&sk= ... s=SAAB+9.3
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2013, 12:24

Nie jestem pewien, czy za kwotę 20tyś. złotych udałoby Ci się kupić egzemplarz niezużyty bądź po jakichś przygodach. Fiatowski diesel to jeden z najlepszych w swojej klasie, ale nie liczyłbym na przebiegi minimalne, bo te diesle są od tego, by jeździć. I jeździć, i jeździć. Zapomniałem jeszcze o jeżdżeniu. Według mnie dozbierałbym jeszcze troszkę, ewentualnie przerzuciłbym się na co innego. A byle mechanik nie naprawi Ci SAAB'a mimo, że 9-3 ma dużo wspólnego z Vectrą. Benzynowe silniki to już robota samego SAAB'a, i tego też nie naprawi Ci byle jaki przydrożny warsztat
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Lut 2013, 05:51

Mogę zaczekac te 4miesiące i dołożyc ze 4tys zł.
Najbardziej interesuje mnie ten SAAB, Fajnie by było gdyby wypowiedział się jakiś właściciel tego samochodu.
Jeszcze ewentualnie interesowałby mnie Jaguar X-TYPE 2.5 albo AUDI A4 b6.
Co o tym sądzicie ??
kamilosbos
Nowicjusz

Auto: Rover 200
Silnik: 1.4 si 103KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...