24 Lis 2018, 19:32
Na początku wspomniałem, że jest to dźwięk, który najbardziej słychać przy tunelu środkowym, ale pochodzi na 100% z silnika, bo narasta prędkością wraz z prędkością obrotów silnika, czuję drgania sprzęgła zgrane z samym stukaniem, ale eliminuje to napięcie paska osprzętu.
Panewki wyeliminowałem, bo były sprawdzone po zakupie samochodu, już wtedy stukało. Poza tym nie przejechałbym 10 000km prawie z zajechanymi panewkami. Łańcuch był przy ok. 220tys. robiony, ale ma jeszcze wałki balansu, aczkolwiek to z kolei nie powinno cichnąć wraz z napięciem paska. Panewki oporowe z kolei powinny dawać znać o sobie przez luz wału, którego nie ma, bo zmieniałem niedawno koło pasowe, to raz, a dwa, że nie ubywa oleju którego by ubywało gdyby wał był luźny. Nie wiem czy nie kierować się w stronę skrzyni biegów, ale jaki wpływ na skrzynię biegów i jej stukanie miałby wzrost temperatury silnika? Borykam się z tym ponad pół roku, mechanicy rozkładają ręce, wszyscy. Sam też już nie mam totalnie jakichkolwiek pomysłów.