Saab 93 -II 2.0T 150KM Wypadanie zapłonów na gazie

13 Lis 2023, 12:56

Witam osotanio zakupiłem saaba 93-II z silnikiem benzynowym 2.0T 150km. Podczas powrotu do domu samochód na gazie pracował prawidłowo bez zarzutów lecz po pewnym czasie zaczęły się problemy m.in. z kontrolką "check engine". Auto przy bardziej dynamicznym dodawaniu gazu zaczyna szarpać na LPG tak samo jest gdy osiagnie prędkość 120km/h czuć że szarpie lecz mniej (ale wciąż). Po podłączeniu pod komputer okazało się że wypadają zapłony na każdym z cylindrów najbardziej na cylindrze nr.3 (dzieje się tak tylko na gazie na benzynie samochód pracuje bez zarzutu). Podejrzenia padły na cewki a więc zostały wymienione wraz ze świecami lecz po przejechaniu na gazie 20km dalej to samo. Może miał ktoś podobnie lub wie co może być przyczyną? Czy jazda na gazie w tym przypadku może szkodzić silnikowi jeżeli jeździ się w taki sposób aby nie przerywał?
Kamil135
Nowicjusz

13 Lis 2023, 14:34

Jeżeli na benzynie jest ok tak jak napisałeś i wymieniłeś świece i cewki to Ja bym zajrzał do ustawień samej instalacji LPG poprzez podłączenie się z odpowiednim programem. Warto tu sprawdzić parametry pracy, czy nie ma tam jakiś błędów no i co najważniejsze mapę gazu.

Jaki przebieg ma samochód zrobiony od założenia instalacji LPG?

Kamil135 napisał(a):Czy jazda na gazie w tym przypadku może szkodzić silnikowi jeżeli jeździ się w taki sposób aby nie przerywał?
Jak najbardziej czasem jak masz źle ustawiony gaz to nie musi przerywać, a jazda na gazie już mu szkodzi. Podjedź do gazownika nie zerknie na całą instalację i przy okazji wymieni filtry od gazu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lis 2023, 14:38

Nie jestem w stanie określić przebiegu z jakim został założony gaz. Z papierów wiem tyle że instalacja ma 7 lat.
Kamil135
Nowicjusz

13 Lis 2023, 15:09

czyli instalacja lpg do przeglądu, wtryski, reduktor, może trzeba filtry lpg zmienić w pierwszej kolejności?
toyman40
Stały forumowicz

13 Lis 2023, 15:26

Filtr był już zmieniany. Odstawię auto do gazownika i będzie widać co jest przyczyną dziękuję za pomoc.
Kamil135
Nowicjusz

22 Lis 2023, 15:39

Dziękuję za pomoc usterką okazały się być wtryskiwacze LPG. Naprawione I jeździ. Pozdrawiam
Kamil135
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oto najpopularniejsze samochody na świecie
    Najnowsze dane portalu analitycznego focus2move.com potwierdzają, że Toyota Corolla nadal zajmuje niezagrożone pierwsze miejsce w rankingu globalnej sprzedaży samochodów. Na drugim miejscu znalazł się amerykański pick-up ...

22 Lis 2023, 15:41

No i super, że udało się naprawić :ok:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000